Algemene Onderwijsbond

Trend van vergrijzing en krimp lijkt gekeerd

Algemene Onderwijsbond groeit naar 74.000 leden

Utrecht, 2 juni 2004. De AOb groeit. Dit in tegenstelling tot de ontwikkelingen bij de meeste andere vakbonden. De groei vindt voor een groot deel plaats in de leeftijdscategorie tot 35 jaar. De inspanningen van de laatste anderhalf jaar werpen duidelijk hun vruchten af: in mei van dit jaar schreef het 74 duizendste lid zich in.

Lange tijd schommelde het ledental van de Algemene Onderwijsbond rond de 72.000, met als dieptepunt januari 2003. Het aantal leden liep toen terug naar 71.620. Zonder de bestaande achterban te verwaarlozen en het werven van leden onder 45 plussers te veronachtzamen, heeft de AOb sindsdien veel energie gestoken in het werven van leden onder de jongere collega's in het onderwijs. En met succes. Het aantal leden in de categorie tot 35 jaar groeit harder dan het aantal leden ouder dan 35.

De AOb organiseert tegenwoordig meer AOb!live bijeenkomsten, gericht op specifieke groepen in het onderwijs. Op deze bijeenkomsten wordt gezelligheid, zelfwerkzaamheid en informatievoorziening op een aansprekende manier gecombineerd. Zo zijn in april en mei vijf bijeenkomsten georganiseerd voor starters in het onderwijs. Ook geeft de bond het blad 'Straks' uit. Dit blad - en de daaraan gekoppelde website www.straksvoordeklas.nl - is speciaal bedoeld voor studenten aan Pabo's en lerarenopleidingen, in de laatste fase van hun opleiding. Het wordt gratis op de opleidingen verspreid en uit onderzoek blijkt dat bijna alle lezers zeer te spreken zijn over de inhoud van het blad.

Naast deze op jongeren gerichte activiteiten heeft de AOb recentelijk zijn dienstverlening aan de leden verbeterd door één specifiek informatienummer en emailadres in te stellen. Alle leden kunnen hier terecht met hun vragen. Veel algemene vragen kunnen direct beantwoord worden, voor specialistische vragen wordt gezocht naar de deskundige op dat specifieke terrein.

Voor de Algemene Onderwijsbond is het belangrijk om te verjongen en te groeien. Martin Knoop, algemeen secretaris AOb: "We zijn de grootste onderwijsvakbond. Dat betekent dat we aan veel verschillende overlegtafels kunnen aanschuiven en verhoudingsgewijs veel invloed hebben. Maar dan moeten we wel een juiste afspiegeling van het beroepsveld zijn en blijven. Met deze ontwikkeling van het ledenbestand kunnen we blijven hardmaken de grootste onderwijsvakbond te zijn, die namens het hele beroepsveld spreekt. Van conciërge tot docent, van starter tot (bijna) gepensioneerde."

Ook het komende jaar zullen er bijeenkomsten georganiseerd worden die inspelen op en aansluiten bij de interesses van de werknemers. Zo staat er voor het najaar een AOb!live gepland over 'geweld in het onderwijs'.

Nadere informatie: Marc Mathies, persvoorlichter AOb, 030 2989 210
-----------------------


---- --