Ingezonden persbericht


Gemeente Zaanstad zet snuffelploeg in om geuroverlast in kaart te brengen

Zaanstad, 2 juni 2004 - De gemeente Zaanstad zal de bouw van woningen in gebieden waar industriële geuroverlast te hoog is niet meer toestaan. Ook moeten projectontwikkelaars en makelaars in de toekomst kopers attenderen over mogelijke geurhinder. Dit heeft de gemeente vandaag tijdens het Zaanstad Geurcongres aangekondigd. Hiermee is Zaanstad de eerste gemeente die problemen rondom industriële geuroverlast in woongebieden structureel aanpakt.

De aanpak bestaat ondermeer uit een instrument dat objectief geuroverlast in woongebieden in kaart brengt. Deze aanpak is ontwikkeld voor een industriestad die veel met geuroverlast te maken heeft. Zaanstad gaat nog dit jaar het instrument in proefgebieden toepassen. Indien het instrument binnen Zaanstad en omgeving gebieden aanwijst waar geuroverlast te hoog is, zal de gemeente de bouw van woningen in dat gebied niet meer toestaan. Doordat het ministerie van VROM geurbeleid tot verantwoordelijkheid van gemeenten heeft verklaard, heeft Zaanstad een methode ontwikkeld die de geurproblematiek aanpakt.

Het instrument -de Geurmaatlat- brengt zo objectief mogelijk de geurwaarden in kaart. Een gespecialiseerde 'snuffelploeg' stelt geuren vast die negatief ervaren worden. Bovendien heeft de gemeente uitgebreid onderzocht hoe Zaankanters verschillende geuren beleven. In de maatlat wordt Zaanstad in groene, oranje en rode gebieden ingedeeld. Is het gebied rood, dan mag hier niet gebouwd worden. Het groene gebied vormt geen belemmering voor woningbouw; oranje gebieden moeten nader onderzocht worden.

Corina Risseeuw, project leider Gemeente Zaanstad: "uit het forumdebat van vandaag is gebleken dat duidelijkheid en rechtszekerheid voor de bewoners van Zaanstad belangrijk zijn. De geurmeetlat voorziet hierin."

Door de objectieve vaststelling van geuroverlast kan Zaanstad een juiste keuze maken of woningbouw en bedrijfsontwikkeling in de stad mogelijk is. 'De Geurmaatlat' is niet alleen van toepassing op de gemeente Zaanstad zelf, maar kan door elke andere gemeente worden ingezet. Tevens kan het instrument dienen om geluidsoverlast en externe veiligheidsproblemen in andere steden op te lossen. 'De Geurmaatlat' is ontwikkeld in samenwerking met ingenieursbureau Oranjewoud, met subsidie van de SEV.

"Veel gemeenten kiezen voor de 'mazzelvariant'. Ze volgen de juridische weg met bestemmingsplannen en hopen dat het overwaait. De Gemeente Zaanstad neemt met haar aanpak een unieke positie in", aldus Jeroen Eskens, senior adviseur Oranjewoud.



Ingezonden persbericht