Gemeente Zwolle

Gemeente en uitvaartondernemers bouwen samen aan nieuw uitvaartcentrum op Kranenburg

De gemeente Zwolle en uitvaartondernemers Monuta en Yarden / Zwolse Uitvaartvereniging hebben woensdag 2 juni 2004 een intentieverklaring ondertekend waarin zij afspreken gezamenlijk een nieuw uitvaartcentrum op begraafplaats Kranenburg te realiseren. Het nieuwe centrum past in de plannen voor de uitbreiding van begraafplaats zoals deze staan uitgewerkt in het Masterplan Kranenburg. De uitvaartondernemers werken hiervoor onder de naam UZB: Uitvaartondernemers Zwolle BV in oprichting.

De gemeente geeft de voor de bouw van het uitvaartcentrum benodigde grond, plm. 1.500 m² aan UZB in erfpacht uit. De gemeente draagt bovendien de aulavoorziening over aan de UZB. De huidige aulavoorziening op de begraafplaats wordt te zijner tijd in gebruik genomen als een exclusief binnencolumbarium.

Binnen de samenwerking blijft de gemeente verantwoordelijk voor de realisering van de uitbreiding van de begraafplaats en de herinrichting van de (infrastructuur van de) begraafplaats in relatie tot de bouw van het uitvaartcentrum. UZB is verantwoordelijk voor de realisering van de nieuwbouw van het uitvaartcentrum.

UZB wil het aandeel in de aanleg van infrastructurele voorzieningen in één keer afkopen. Het gaat hierbij om ontsluitingswegen, parkeervoorzieningen, verlichting, onderhoud en dergelijke.

Na het verschijnen van het "eindadvies van de commissie begraafbeleid", november 2000, is door een werkgroep het rapport "begraven en cremeren in de 21e eeuw" opgesteld. Dit rapport bevat een landschapsvisie en vormt de basis voor het nu uitgewerkte Masterplan Kranenburg. Het betreft een totaalplan voor het gebied tussen de Rijksweg, Bergkloosterweg en Haersterveerweg. Het gebied wordt zodanig vormgegeven, dat het in harmonie is met het omringende landschap.


---