De Unie


AEGON - Ontwikkelingen AEGON Spaarbeleg

2 juni 2004 - Hierbij berichten wij over de ontwikkelingen bij AEGON Spaarbeleg.

Overleg AEGON Spaarbeleg
In onze ledenbrief van 11 mei j.l. hebben wij u hoofdlijnen-uitleg gegeven over recent gestart overleg met AEGON over arbeidsvoorwaarden binnen AEGON Spaarbeleg (v.h. AEGON Retail Direct), overleg dat zich met name richt op de arbeidsvoorwaarden van nieuwe verkoopmedewerkers van AXENT.

Een notitie van AEGON met uitgangspunten/voorstellen van AEGON voor dat overleg hebben wij op 17 mei j,l. besproken met onze Klankbordgroep van kader- en OR-leden uit de diverse samenstellende delen van AEGON Spaarbeleg.

Dat heeft geleid tot een flink aantal vragen en opmerkingen, met niet geringe bezorgdheid over de betekenis van een eventueel nieuw pakket arbeidsvoorwaarden voor de positie van de huidige AXENT adviseurs. Het betreft de arbeidsvoorwaarden in engere zin, maar ook de werkgelegenheid en bezetting van het aantal FTEs, de betekenis van nieuwe producten voor huidige en nieuw te werven medewerkers, vragen over de verhouding tussen het huidige basissalaris + de huidige provisieregelingen en te ontwikkelen nieuwe. Kortom, in feite gaat het om de onderliggende markt- en verkoopstrategie van AEGON in de desbetreffend distributiekanalen, de organisatorische toekomstvisie voor deze kanalen en de basis waarop AEGON Spaarbeleg als geheel en de afzonderlijke bedrijven wil laten draaien uitgaande van de uiteenlopende verkoopconcepten en kanalen.

Een en ander is door ons ingebracht in het overleg dat wij op 19 mei met AEGON hebben gevoerd. Daarbij hebben we aangedrongen op verduidelijking van de bedoelingen van AEGON c.q. de leiding van AEGON Spaarbeleg naar de medewerkers toe. We hebben ondermeer een lijstje met vragen die we hadden samengesteld uit inbreng van de Klankbordgroep, aan de directie overhandigd. Ook hebben we, uitgaande van de voorlopige uitgangspunten die we in een eerder informeel stadium hadden opgesteld, enkele voorstellen geformuleerd om de belangen van de huidige medewerkers veilig te stellen, zonder de deur naar een nieuw pakket arbeidsvoorwaarden voor nieuwe medewerkers te sluiten.

AEGON heeft toegezegd zich verder op onze voorstellen te beraden en een nadere notitie te zullen opstellen. Afgesproken is de bespreking op 17 juni aanstaande voort te zetten. Van onze kant zullen wij het voortgezette overleg wederom voorbereiden door middel van een bespreking met onze Klankbordgroep en wel op 15 juni aanstaande.

CAO AXENT
Rondom het overleg op 17 mei hebben de bonden een formeel verzoek aan AXENT en AEGON gericht om de huidige AXENT CAO voort te zetten, waarbij een beperkt pakket CAO-voorstellen is gedaan. Deze actie hangt naast formele aspecten ondermeer met betrekking tot de N.V. - ook samen met het eerdergenoemde overleg en is vooral van belang om de inhoud van de (collectieve) arbeidsvoorwaarden bij AXENT te blijven borgen en op niveau te houden. De voorstellen worden ter goedkeuring aan de achterbannen van de bonden voorgelegd. In een latere bijeenkomst komen wij op een en ander terug.

Beloningsregeling adviseurs UVL (AXENT)
De rapportage van de commissie UVL o.l.v. Hans Martens is recent uitgebracht aan partijen en door bonden alvast voorgelegd aan kaderleden. De rapportage zal in een afzonderlijk te beleggen bijeenkomst worden besproken met de betrokken leden, deze ontvangen binnenkort rechtstreeks bericht daarover.

Bijeenkomsten SpaarAdvies
Op 26 mei j.l. zijn in Amersfoort 2 voorlichtingsbijeenkomsten van de bonden gehouden voor de medewerkers van SpaarAdvies, 1 voor de buitendienst en 1 voor de binnendienst.

In deze bijeenkomsten zijn we ingegaan op de huidige ontwikkelingen bij AEGON resp. AEGON Spaarbeleg, en hebben we uitleg gegeven over de activiteiten van de bonden op collectief en individueel gebied.

Duidelijk is dat ook de medewerkers van SpaarAdvies veel vragen over de toekomst hebben en zich zeer betrokken voelen bij het wel en wee van hun bedrijf en hun vooruitzichten naar de toekomst. Wij signaleren een herkenbare behoefte aan meer lange termijn perspectief op de ontwikkelingen in de marketing- en verkoopunit waarvan SpaarAdvies deel uitmaakt. Ook bij SpaarAdvies voelt men het effect van de lijnen die onder de AEGON Spaarbeleg directie worden samengetrokken. De focus op de eigenheid van het eigen bedrijf maakt ook daar geleidelijk plaats voor het gevoel we werken allen onder dezelfde vlag.

Wat ons betreft geslaagde en qua discussie zeer interessante bijeenkomsten, die zeker een vervolg zullen krijgen. Dank aan directie en OR voor de medewerking bij het plannen van de bijeenkomsten.

Hoe nu verder?
Tot zover onze berichtgeving over de ontwikkelingen bij AEGON Spaarbeleg. Na 17 juni verneemt u nader van ons. Komt u zelf zaken tegen waarvan u denkt dat lijkt me van belang voor de bonden, meld het ons dan, uw feedback en inbreng stellen we zeer op prijs.

Pauline Bouwmeister
Dennis Kohen
Bestuurders

woensdag, 2 juni 2004