Socialistische Partij

SP biedt minister hapklare brokken voor verbod huisdierenbont


02-06-2004 * De SP heeft op verzoek van landbouwminister Veerman een plan ontwikkeld voor een importverbod op honden- en kattenbont. Morgen wordt het voorstel aangeboden op het ministerie. "Als Veerman de wens van de Kamer nu nog langer negeert, dan stelt hij zich openlijk verantwoordelijk voor ongekend dierenleed," aldus SP-Kamerlid Krista van Velzen. "Mijn plan biedt alle bouwstenen voor een nationaal importverbod. In navolging van België, Italië, Denemarken en de Verenigde Staten kan Nederland eindelijk haar grenzen sluiten voor deze afschuwelijke handel."

In november 2003 verzocht de Kamer de regering om de import van honden- en kattenbont te verbieden. Landbouwminister Veerman legde de motie naast zich neer met zijn bekende smoesje dat Europa daarover gaat. Zijn ongelijk werd bewezen door België, Denemarken en Italië, die allen een nationaal verbod instelden. Na een half jaar aandringen ging de minister alsnog overstag. Hij vroeg SP-Kamerlid Van Velzen om een handhavingsplan uit te werken. Van Velzen: "Het is hoogst ongebruikelijk dat een minister een Kamerlid aan het werk zet. Kennelijk hebben zijn ambtenaren het te druk. Geen probleem, als actiegerichte partij doen wij dit met alle plezier. Maar de minister kan het nu niet meer laten afweten."

In China en andere Aziatische landen worden jaarlijks twee miljoen honden en katten onder de meest erbarmelijke omstandigheden gefokt en gedood voor hun vacht. Filmbeelden laten zien hoe de dieren gekooid of vastgebonden in donkere schuren leven en vaak levend gevild worden. Het merendeel van dit bont wordt geëxporteerd naar Europa.

Van Velzen: "Ook in Nederland is honden- en kattenbont aangetroffen, onder andere in jassen, mutsen, speelgoed en kattenspeeltjes. De herkomst van het bont wordt verhuld door het andere benamingen te geven als Gae bont. Logisch, want consumenten zouden nooit willens en wetens honden- en kattenbont kopen." Ook spelen er risico's voor de volksgezondheid. De alom bekende poezenfiguurtjes, nota bene bedoeld voor kinderen, geven drie tot vijf keer de wettelijk toegestane hoeveelheid chroom af.

Het plan is vanaf donderdagochtend te downloaden op www.sp.nl/dierenwelzijn