Provincie Flevoland




Innovatie kan Flevolandse economie sterker maken

Voor een kwart van de bedrijven in Flevoland is innoveren al heel normaal: op zoek gaan naar nieuwe producten, werkprocessen en productiemethodes om de concurrentiekracht van je bedrijf te vergroten. Dit blijkt uit onderzoek van de provincie Flevoland. In dat onderzoek zegt ruim de helft van de bedrijven en non-profit instellingen in Flevoland (nog) niet aan innovatie te doen.

In het jaarlijkse werkgelegenheidsonderzoek, verricht door het cluster Onderzoek en Dataverzameling van de provincie Flevoland, is dit jaar voor het eerst gevraagd naar de toepassing van innovatie bij bedrijven en instellingen. De resultaten van het onderzoek staan in het rapport Toepassing van innovatie in Flevoland: een eerste verkenning. Het rapport brengt de mate van innovatie bij de bedrijven en instellingen in de provincie Flevoland in kaart. Het is de eerste keer dat innovatie in Flevoland op deze grote schaal (integrale enquête) onderzocht wordt. Het betreft een nulmeting.

Uit de nulmeting komt naar voren dat een kwart van de bedrijven en instellingen in Flevoland bezig is met innovatie. Het merendeel innoveert door toepassing van ICT en door vernieuwing van product, proces, dienst of techniek. Tien procent van de innoverende vestigingen innoveert met behulp van milieu- of energietechnologie. Binnen de sectoren industrie, zakelijke dienstverlening, overheid, onderwijs en gezondheids- en welzijnszorg zijn de hoogste percentages innoverende vestigingen te vinden. Ook naar regio zijn verschillen te zien, in gemeente Zeewolde is het hoogste aandeel innoverende vestigingen te vinden.

De provincie vindt innovatie belangrijk voor Flevoland. Een economie die open staat voor vernieuwingen is weerbaarder, flexibeler en concurrerender, stelt gedeputeerde Andries Greiner van Economische Zaken. De provincie stimuleert innovatie in Flevoland door middel van het Europese subsidieprogramma Innovatieve Acties en de uitvoering van het Regionaal Innovatie en Technologie Plan (RITP). En verder draagt de provincie zelf ook een steentje bij door het jaarlijks werkgelegenheidsonderzoek via internet uit te zetten. Dat levert de provincie efficiency op.

Het rapport Toepassing van innovatie in Flevoland: een eerste verkenning is te downloaden van de website
www.flevoland.nl/kerncijfers onder de kop downloaden statistische publicaties.