Metaalunie

Nieuws
Persberichten

Drie metaalbedrijven genomineerd voor Metaalunie InnovatieAward 14-5-2004

Winnaar krijgt Award op 2 juni uitgereikt
NIEUWGEIN - De jury van de Metaalunie InnovatieAward heeft drie bedrijven genomineerd: Meijer Special Equipment in Sint Jacobiparochie, OMVE Netherlands in Schalkwijk en Weighpack in Den Haag.
De winnaar wordt woensdag 2 juni bekendgemaakt en ontvangt de Award uit handen van Alexander Rinnooy Kan, juryvoorzitter en lid Raad van Bestuur van de ING Groep. Dat gebeurt tijdens de bijeenkomst `Winnen met innovatie!' bij de Koninklijke Metaalunie in Nieuwegein.

Er gebeurt woensdagmiddag 2 juni meer dan alleen de uitreiking. De genomineerden presenteren hun inzending. Tijdens workshops van ECN, TNO Industrie, Universiteit Twente en Erasmus Universiteit Rotterdam kunnen bezoekers inspiratie opdoen voor innovatie. Op de Innovatiemarkt kunnen ondernemers advies vragen bij organisaties die een rol van betekenis spelen op het gebied van innovatie: Bureau voor de Industriële Eigendom, Senter, Syntens, TechnologieCentrum Noord-Nederland en het aan de Metaalunie gelieerde adviesbureau PKM.

De winnaar van de award is een bedrijf dat door permanente aandacht voor innovatie een sterke concurrentiepositie heeft opgebouwd. De jury van de Metaalunie InnovatieAward heeft de inzendingen o.a. beoordeeld op de volgende aspecten:


* In hoeverre is het innovatiebeleid van de onderneming onderdeel van de bedrijfsstrategie?

* Nieuwheid van de product- of procesinnovatie
* Het economisch perspectief

* De maatschappelijke relevantie

* De mate van kostenbesparing

* In hoeverre wordt innovatie vanuit de onderneming zelf geïnitieerd (i.p.v. `gestuurd' door klanten)?

Er zijn geen kosten verbonden aan deelname aan de bijeenkomst `Winnen met Innovatie!' Deelname is uitsluitend mogelijk voor leden van de Metaalunie.
Meer informatie

De drie genomineerden
Meijer Special Equipment uit Sint Jacobiparochie Meijer Special Equipment produceert en verkoopt wereldwijd speciale voorzetapparatuur voor heftrucks. De Reachfork, een hydraulisch uitschuifbare telescoopvork is het hoofdproduct. De productie gebeurt op speciaalmachines die zelf zijn ontwikkeld en gebouwd. Daarnaast heeft men ook hoogteverstellers en weegvorken in het programma. Dankzij het nieuwste product, de Rollerforks, kunnen goederen palletloos worden verplaatst en opgeslagen. De Rollerforks, die geen externe aandrijving nodig heeft, is een goedkoop en vrijwel onderhoudsvrij alternatief voor de bestaande hydraulische push-pull systemen.

OMVE Netherlands uit Schalkwijk
OMVE ontwikkelt en produceert laboratoriumapparatuur voor de voedingsmiddelen- en de farmaceutische industrie. Het bedrijf heeft i.s.m. kennisinstituut ATO, de zogeheten Plasma-Fill ontwikkelt, een nieuwe machine voor het steriel afvullen van vloeibare producten. De machine steriliseert de verpakking met koud plasma, vult, zorgt voor voordruk met beschermgas en sluit. De toepassing van plasma voorkomt veel watergebruik en er blijft geen chemisch residu achter in de fles of het blik.

Weighpack uit Den Haag
Weighpack is gespecialiseerd in verpakkingssystemen voor technische producten zoals automotive parts. De systemen worden wereldwijd verkocht. Het met medewerking van Senter en Syntens ontwikkelde innovatieve product Octopus is een 8-voudig inspectie- en verpakkingsproces, in één systeem geïntegreerd, voor massaproducten zoals wielbouten en stuurpennen voor auto's. Met dit systeem zijn `zero defects' gegarandeerd. Door de 8-voudigheid ontstaat een aantrekkelijke inspectie- en verpakkingscapaciteit, waardoor in infrastructuur geïnvesteerd kan worden tot een gesloten systeem.