GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 2 juni 2004 10:14
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks wil honderdduizend Balkenende-banen

( 2 juni 2004)

Femke Halsema wil werklozen aan het werk gaan helpen, door het kabinet te verleiden zogenaamde 'Balkenende-banen' te scheppen. Werkgevers die werkzoekenden in dienst nemen, krijgen 2 jaar lang een korting van 2.000 euro per jaar op de belasting en premies voor deze werknemers. Dit is een noodzakelijke maatregel in economische laagconjunctuur, om de scherpe oploop van de werkloosheid tegen te gaan. Femke Halsema doet deze voorstellen vandaag tijdens het werkgelegenheidsdebat met de regering.

Een Balkenende-bonus van 2.000 euro
Balkenende-banen zijn duurzame banen in de markt en in de publieke sector. Een werkgever krijgt een belasting- en premiekorting als hij een werkzoekende met een WAO-, WW- of bijstandsuitkering in dienst neemt. Deze 'Balkenende-bonus' bedraagt 2.000 euro per jaar. Dat is tweemaal zoveel als de huidige SPAK-regeling te bieden heeft. Bovendien richt deze nieuwe regeling zich specifiek op werkloze werkzoekenden. Het enige dat van de werkgever wordt gevraagd, is om de werknemer minimaal vier jaar in dienst te houden. Hij krijgt dan dus vier jaar een medewerker in dienst, voor de prijs van twee jaar werkgeverslasten.

Balkenende-banen zijn regulier en duurzaam
In tegenstelling tot de Melkert-banen, gaat het bij Balkenende-banen om echte, duurzame banen. Werkgevers krijgen de eerste twee jaar een fikse korting op de werkgeverspremies, waardoor zij in ieder geval tot en met 2006 verzekerd zijn van een betaalbare werknemer. Echter, in tegenstelling tot de huidige SPAK-regeling (welke door het kabinet op termijn wordt afgeschaft), is de voorgestelde regeling slechts tijdelijk. Hierdoor zorgt GroenLinks ervoor dat de Balkenende-bonus alleen wordt betaald voor werkzoekenden die, in deze moeilijke tijd een steuntje in de rug nodig hebben. Voor de werkzoekenden heeft de Balkenende-baan daarnaast als voordeel dat hij of zij een reguliere baan heeft met een regulier CAO-loon. Gemeenten kunnen fors besparen op de uitkeringslasten, en de opbrengsten investeren in -bijvoorbeeld- de uitbreiding van het aantal conducteurs, toezichthouders, onderwijsassistenten enzovoorts. Ook de uitkeringslasten van WW zullen, in verhouding tot de huidige explosieve groei van het aantal WW'ers, kunnen dalen. Zonder dat de duur en/of de hoogte van de uitkering aangetast hoeft te worden.

Balkenende laat werkloosheid exploderen
Sinds het aantreden van het kabinet Balkenende-2, zijn er meer dan honderdduizend werklozen bijgekomen. De werkloosheid groeit met meer dan tienduizend personen per maand, en het einde hiervan is nog niet in zicht. Het werkgelegenheidsbeleid van Balkenende werkt averechts: terwijl men banen zou moeten creëren, wordt de economie afgeknepen en daalt het aantal banen. Terwijl de vraag naar arbeid gestimuleerd zou moeten worden door arbeid goedkoper te maken, wordt juist de SPAK afgeschaft. Zo wordt het voor werkgevers nog moeilijker om mensen aan het werk te helpen en te houden.

Wat kost 't?
Nu wordt jaarlijks 500 miljoen euro uitgegeven aan reïntegratie-programma's voor werkzoekenden, gemiddeld 4.000 euro per traject. UWV is hier voor tweederde voor verantwoordelijk (2003: 328 miljoen), voor de reïntegratie van WAO'ers en WW'ers. Gemeenten geven naar schatting bijna 200 miljoen per jaar uit aan reïntegratie-programma's. Femke Halsema stelt voor ­ onder het motto 'beter een Balkenende baan dan een reïntegratie traject' - om per jaar 200 miljoen euro uit te trekken voor de Balkenende-banen. Dat geld komt voor de helft uit het UWV-budget, en voor de helft van gemeenten komt. Op deze manier krijgen werkzoekenden een 'rugzakje' mee van tweemaal 2.000 euro. Hiermee kunnen honderddduizend mensen van een uitkering in een Balkenende-baan instromen.

Femke Halsema


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -