Ingezonden persbericht

Wonen in kantoorpand groot succes

2 juni 16.00 uur officiële opening aangepast kantoorpand

UTRECHT, 20040602 -- UTRECHT -Eindelijk is het zover. Stichting Tijdelijk Wonen heeft laten zien dat tijdelijk herbestemmen van kantoorpanden voor jongerenhuisvesting mogelijk is. 150 jongeren en studenten hebben voor minstens drie jaar een goeie stek. Hiermee levert STW een bijdrage in de strijd tegen de kamernood. Inmiddels is het voorbeeldproject gerealiseerd. De weg is nu vrij voor landelijke navolging.


Begin 2003 heeft STW een geschikt pand gevonden aan het Merwedekanaal in Oog in Al. Opmerkelijk hierbij is dat de stichting in zee is gegaan met de commerciële vastgoedwereld. Eigenaar Kanalenstaete (Blauwhoed en van der Vorm) bleek bereid medewerking te verlenen aan het project. Uniek is ook dat de bewoners een essentiële bijdrage hebben geleverd aan de verbouwing.

Woensdag 2 juni vindt de officiële opening plaats. O.a. de Utrechtse wethouder van Kleef en de gedeputeerde Ekkers zullen dan door een flinke zwaai met een fles bier het pand 'te water laten'.

De STW is een ideële organisatie zonder winstoogmerk en bestaat uit jonge, enthousiaste mensen die iets concreets willen doen aan de kamernood. Zij zagen veel kantoorpanden leegstaan en vonden een uitdaging in het tijdelijk herbestemmen van deze panden.

Voor dit eerste project viel het oog van de stichting op een voormalig KPN-kantoor van 6000 vierkante meter naast de voormalige Cereol-fabriek in de Utrechtse wijk Oog in Al. Dit pand bleek bouwkundig zeer geschikt om aan te passen voor bewoning, biedt een schitterend uitzicht op de monumentale 'sluisjes', die Oog in Al met Lombok verbinden, en ligt bovendien op slechts vijf minuten fietsen van het centrum.

De eigenaar van het pand, Kanalenstaete CV (Blauwhoed BV en van der Vorm BV), heeft het gebouw, in afwachting van herontwikkeling, voorlopig voor drie jaar verhuurd aan de STW, op dusdanige voorwaarden dat jongerenhuisvesting mogelijk werd. Provincie en Gemeente hebben middels bankgaranties steun geboden. Ontwikkelaar Timpaan gaf de aftrap met een overbruggingskrediet.

Het pand moest ingrijpend worden verbouwd. Er moesten douches en keukens geplaatst worden en grote ruimtes werden opgedeeld in meerdere kamers. Daarnaast voldoet het pand inmiddels ruimschoots aan de strengste veiligheidsvoorschriften van de brandweer en is ook hierin een lichtend voorbeeld. Een van de bijzonderheden van dit project is dat de bewoners zelf hebben meegeholpen aan de verbouwing. Onder begeleiding van professionals hebben zij de eenvoudige maar arbeidsintensieve werkzaamheden uitgevoerd, zoals het sjouwen van materialen en het plaatsen van scheidingswanden. Om die reden zijn de bewoners al in een vroeg stadium via bemiddelaar SJHU geworven. Dit leverde een overweldigende hoeveelheid reacties op. Nog nooit had de SJHU het zó druk.

Sinds half maart biedt het voormalige kantoorpand onderdak aan zo'n 150 jongeren en studenten. Het pand van drie verdiepingen bestaat uit zes wooneenheden. Iedere wooneenheid beschikt over een eigen gezamenlijke keukenruimte en sanitair. Per eenheid is een gangoudste aangesteld om het beheer in goede banen te leiden. De kamers variëren in oppervlakte van 11 tot 41 vierkante meter. De bewoners genieten in ruil voor hun bijdrage aan de verbouwing een extra huurkorting.

Het project was een landelijke pilot. Minister Dekker (VROM) heeft de ontwikkeling met belangstelling gevolgd.

De Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) schrijft in haar rapport 'Het herbestemmen van kantoren naar woningen', dat 'de ervaringen uit dit project bij volgende projecten te gelde kunnen worden gemaakt'. Stichting Tijdelijk Wonen hoopt een nieuwe trend te hebben gezet.




Ingezonden persbericht