HOGESCHOOL INHOLLAND

Global City Congres: Bruisende economie vs verloedering

Bruisende economie vs verloedering en vereenzaming in de Randstad

AMSTERDAM/DIEMEN - Hogeschool INHOLLAND Amsterdam/Diemen organiseert een driedaags Congres over -The Global City-, waarbij de dynamiek van de stad centraal staat. De effecten van snelle globalisering zijn merkbaar op elk terrein van de samenleving. Van 3 t/m 5 juni wordt onder andere geprobeerd een antwoord te vinden op de vraag of overheid, onderwijs en private sector de problematiek beheersbaar kunnen maken.

Wat is -The Global City-
Global City is de dynamiek van de stad met haar lokale en globale netwerken. -Grote steden hebben een nieuwe strategische positie in de wereldeconomie-, aldus professor dr. Saskia Sassen van Univerisity of Chicago en key-note speaker op het Congres. -Economische activiteiten zijn daarin zowel ruimtelijk gespreid als wereldwijd geïntegreerd-. In Nederland is, net als elders in de wereld, de dynamiek van de grote stad anders dan die in andere stedelijke gebieden. Een van de gevolgen van de toegenomen migratie van de laatste decennia, is dat grote steden zich ontwikkeld hebben tot ontmoetingsplaatsen voor verschillende culturen en culturele uitingsvormen. Lopend door de stad zijn de veranderingen ten opzicht van enkele decennia geleden duidelijk zichtbaar. Dit heeft zijn uitwerking op hoe inwoners de stad ervaren. Het is dan ook van belang dat regeringen, ondernemingen, organisatie en zorg- en onderwijsinstellingen anticiperen op deze veranderingen en daarvoor beleid ontwikkelen.

Hoe kan Nederland inspelen op veranderingen in stedelijke gebieden De vraag of de Randstad een Global City is staat centraal op het Congres dat van 3 t/m 5 juni plaatsvindt op hogeschool INHOLLAND Diemen. Dit Congres heeft als doel het formuleren van oplossingen voor de problemen in Global Cities op het gebied van economie, sociale zaken, media en cultuur, gezondheid en milieu. Wetenschappers, beleidsmakers en ondernemers zijn welkom om een bijdrage te leveren aan de formulering van de oplossingen. Diverse (internationale) wetenschappers en beleidsmakers die zich bezighouden met Global Cities, kunnen hun ervaringen binnen de Randstad relateren aan die van andere steden. Drs. Ahmed Aboutaled, Wethouder van de Gemeente Amsterdam verzorgt de inleiding. Professor dr. Schnabel, directeur Sociaal en Cultureel Planbureau en professor aan de Universiteit van Utrecht, reageert op de lezing van Saskia Sassen. De tweede dag staat in het teken van diverse workshops en een paneldiscussie. Op de derde en tevens laatste dag is er een ontdekkingreis per boot naar -de nieuwe stad-. De afsluitende presentatie vindt plaats in het Scheepvaartmuseum te Amsterdam. Guus Rood, hoofd voorlichting van ING Bank Nederland, leidt de dagen in goede banen als dagvoorzitter.

//// Einde Persbericht ////

Noot voor de pers:
Voor meer informatie of het aanvragen van een interview met een van de sprekers of organisatoren, kunt u bellen met: Corien Bolwijn, persvoorlichter Hogeschool INHOLLAND Diemen.
Tel. 020 495 1006 / 06 519 23 213 of E-mail:
Corien.Bolwijn@INHOLLAND.nl.
Kijk voor het volledige programma en meer informatie over het driedaagse congres opwww.INHOLLAND.nl/congresglobalcity. Op deze website vindt u ook een registratieformulier. Het Congres vindt plaats van donderdagavond 3 juni t/m zaterdagmiddag 5 juni op Hogeschool INHOLLAND Diemen.

19 mei 04 15:06