TNS NIPO

Publicaties TNS NIPO onderzoek

3 juni 2004

Nederlanders onbekend met fatale gevolgen gebruik pijnstillers

Tegenwoordig wordt veel aandacht besteed aan de bestrijding van drugsgebruik. Het gebruik van drugs kost jaarlijks circa 75 levens. 400 mensen overlijden per jaar echter als gevolg van ernstige maag- of darmaandoeningen door het gebruik van traditionele pijnstillers (NSAIDs), zoals ibuprofen en diclofenac, en hier wordt niet of nauwelijks aandacht aan besteed. Zowel jongere als oudere Nederlanders zijn niet op de hoogte van de fatale gevolgen van deze onschuldig lijkende pijnstillers. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van MSD, waarin ouderen aangaven voor welke gevaren zij jongeren in deze maatschappij willen waarschuwen. In hetzelfde onderzoek werd aan jongeren gevraagd uitspraken te doen over ouderdomsziektes.

Waarschuwingen
Jongeren lopen dagelijks allerlei risico's die de dood tot gevolg kunnen hebben. Ouderen (55-plussers) zouden jongeren (18-35 jaar) met name willen waarschuwen voor het gevaar van overmatig drugsgebruik met overlijden als gevolg (41%) en voor de fatale gevolgen die het verkeer met zich kan meebrengen (31%). Duidelijk is dat niemand jongeren waarschuwt voor het gebruik van pijnstillers (0%), terwijl hier veel meer mensen aan overlijden dan aan drugs.

Grote angst
Jongeren maken zich het meeste zorgen dat hun ouders een hart- en vaatziekte krijgen (34%). Ook voor dementie blijkt grote angst te bestaan (31%). Wordt er gekeken naar het feitelijk voorkomen van deze ziektes onder de ouders van de gevraagde jongeren, dan komen met name hart- en vaatziekten en gewrichtsproblemen (reuma, artrose) vaak voor. In het algemeen maken jongeren zich vooral zorgen om de geestelijke gezondheid van hun ouders bij het ouder worden, terwijl er feitelijk een grotere kans bestaat op gewrichtsproblemen zoals artrose (die vooral met de traditionele pijnstillers worden behandeld).

Wel weten jongeren dat hun ouders regelmatig pijnstillers slikken om de kwaliteit van het leven te verbeteren (40% van de 55-plussers), maar zowel ouderen als jongeren zijn niet op de hoogte van de gevaren van het gebruik van traditionele NSAIDs. Deze gevaren ontstaan als gevolg van ernstige maag- en darmaandoeningen, terwijl er momenteel pijnstillers bestaan die juist op dit gebied veiliger zijn.

Dat ouderen en jongeren elkaar niet waarschuwen voor het gebruik van NSAIDs wordt mogelijk veroorzaakt door de grote onbekendheid met deze gevaren van het veelvuldig innemen van NSAIDs. Aan overlijden ten gevolge van drugs wordt veel aandacht besteed, terwijl overlijden door NSAIDs nauwelijks aandacht krijgt. Hierdoor hebben ouderen en jongeren geen duidelijk beeld van de risico's bij gebruik van traditionele pijnstillers tegen pijn en van het aantal doden dat er mee gemoeid is.

B6931 | Methode: TNS NIPObase | Het veldwerk heeft eind april 2004 plaatsgevonden. Hierbij zijn 260 jongeren (18-35 jaar) en 290 ouderen (55-plussers) ondervraagd.

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Sietske Lems (tel: 020 522 54 94).