Provincie Limburg

Extra middelen voor gemeenten Sittard-Geleen en Roermond GS stellen Nieuw Stedelijk Vernieuwingsbeleid vast

De gemeenten Sittard-Geleen en Roermond krijgen samen van de Provincie Limburg 2,5 miljoen extra om de leefbaarheid te verbeteren. GS hebben dit besloten bij het vaststellen van het nieuwe Stedelijk Vernieuwingsbeleid (ISV-2) voor de periode van 2005 tot en met 2009. De gemeente Sittard-Geleen krijgt in totaal ruim 6,8 miljoen, Roermond krijgt ruim 4,6 miljoen. Het totale budget ISV-2 bedraagt 32 miljoen. De twee gemeenten krijgen extra geld omdat zij in meerdere wijken te maken hebben met een sociale problematiek die qua aard en omvang te vergelijken zijn met die van een grote stad.

Sittard-Geleen en Roermond krijgen meer middelen dan waarop zij op grond van de rijksverdeelsleutel aanspraak zouden kunnen maken. Reden hiervoor is dat zij niet, zoals Maastricht, Heerlen en Venlo, zijn opgenomen in het grotestedenbeleid (GSB) van het Rijk. De problematiek van de twee steden is echter van dien aard en omvang dat zij te vergelijken is met die van een grote stad. Burgemeester Dijkstra van Sittard-Geleen is blij met het extra geld van de Provincie: Het ondersteunt ons in ons standpunt dat wij eigenlijk in aanmerking moeten komen voor GSB-gelden. Met dit voornemen steunt de Provincie ons niet alleen in woord, maar ook in daad. Onze stad staat voor een grote herstructureringsopgave. Met dit geld worden onder andere oudere stadswijken gerevitaliseerd.

Gedeputeerde Herman Vrehen: Dit nieuwe beleid is enerzijds gebaseerd op het nieuwe grotestedenbeleid van het Rijk en anderzijds op het coalitieakkoord. ISV sluit nauw aan bij het provinciaal thema Vitale kernen en buurten. Met dit nieuwe beleid willen wij lastige en complexe projecten die vanuit maatschappelijk oogpunt heel hard nodig zijn van de grond trekken. De Provincie is verantwoordelijk voor de uitvoering van het stedelijk vernieuwings-beleid in de zogeheten niet-rechtstreekse gemeenten. Ook de verdeling van de beschikbare middelen, in dit geval 32 miljoen, is een bevoegdheid van de Provincie. Daarbij dienen wel bepaalde randvoorwaarden in acht te worden genomen. Gemeenten dienen een programma op te stellen over doelstellingen en projecten die de komende periode in het kader van de stedelijke vernieuwing worden opgepakt. De gemeenten die een programma schrijven, krijgen vooraf een budget van de Provincie, gebaseerd op een rijksverdeelsleutel.

Het door GS vastgestelde beleid zal worden voorgelegd aan de Statencommissie Financiën en Algemene Zaken. Ook wordt er een informatiebijeenkomst gehouden voor de betrokken gemeenten. Komend najaar wordt een definitief voorstel aan PS voorgelegd.

3-6-2004 15:01