Time : 5:50:38 PM
Date : Thursday, June 03, 2004
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: erkenning van een Oost-Vlaams vleeswarenbedrijf opgeschort

Het Voedselagentschap heeft de erkenning van een Oost-Vlaams vleeswarenbedrijf opgeschort. Het bedrijf is gevestigd in Stekene en opereert onder de benamingen CSFF en Delirein. Het bedrijf produceert vooral merkloze producten die niet rechtstreeks aan de consument geleverd worden. In mindere mate werden producten rechtstreeks aan de consument geleverd, deze hebben één van deze erkenningsnummers B 1036, B 1036-H of B 398. Deze nummers zijn terug te vinden in het ovaal merkteken.

Deze opschorting kwam er na vaststellingen van een reeks zware overtredingen.

Zo wordt ondermeer onderzocht of dierlijk afval bestemd voor de pet food en afkomstig van niet erkende buitenlandse bedrijven verwerkt werd naar producten bestemd voor de humane consumptie. Tevens werd, zonder hiervoor de nodige erkenning te hebben, mechanisch ontbeend vlees geproduceerd en werden erkenningsnummers aangebracht die niet zijn toegekend,.

Aangezien overtredingen werden vastgesteld waardoor de volksgezondheid potentieel in gevaar wordt gebracht en er twijfels zijn omtrent de geschiktheid van het vlees werd de schorsing onmiddellijk doorgevoerd en de productie stilgelegd, in plaats van de normale tragere procedure.

Door de diensten van het Voedselagentschap werden de nodige bijkomende maatregelen genomen zijnde een inbeslagname van de aanwezige meestal diepgevroren goederen ( ongeveer 150 ton) en recall van de eerder geleverde goederen. Alhoewel de overtredingen op een deel van de producten werden vastgesteld, werd het bedrijf verplicht om alle producten terug te roepen. De productie waarin mechanisch ontbeend vlees werd verwerkt betreft vooral vleeswaren onder de vorm van verschillende soorten worsten.

De Belgische klanten worden verwittigd terwijl de buitenlandse afnemers via het RASff (het snelle waarschuwingssysteem van de EU) op de hoogte werden gebracht. Het Voedselagentschap heeft het volledige dossier overgemaakt aan het parket van Dendermonde die in deze zaak een onderzoeksrechter heeft aangesteld.

Indien uit het onderzoek informatie voortvloeit die de consument aanbelangt dan zal de communicatie daarover gebeuren in overleg met het parket.

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

URL: http://www.favv.be