Praktijk Onderzoek Bloembollen en Bolbloemen


4 juni 2004:
Demodag "Mais in beweging" in Vredepeel

De teelt van maïs staat niet stil. Daarom organiseren PPO en DLV Plant BV op 4 juni in het kader van het praktijknetwerk "Telen met Toekomst" de Demodag "Maïs in beweging". Een demonstratie van drijfmestaanwending in de rij en emissiearme chemische onkruidbestrijding in de maïs met het Släpduk-systeem zijn onderdeel van deze Demodag. Daarnaast kunnen maïstelers demovelden bekijken op het gebied van chemische en mechanische onkruidbestrijding, efficiënt bemesten en beginontwikkeling van diverse rassen.

Demonstraties
De volgende demonstraties zullen op de dag plaatsvinden:
* Het Släpduk-systeem, een nieuwe spuittechniek met minder emissie en een hogere spuitprecisie,

* De toepassing van drijfmest in de rij gelijktijdig met zaaien met een loonwerkmachine,

* Een onderbladspuit om aardappelopslag in maïs aan te pakken, hierbij zal ingegaan worden op de middelkeuze die daar het beste bij past.

Bemesting
Na drie jaar onderzoek blijkt dat er veel mogelijk is om de mineralenbenutting te verbeteren. Drie verschillende objecten zijn daarvoor aangelegd: 1) standaard volveldstoediening organische mest met gedeeltelijk kunstmest stikstof in de rij bij zaai, 2) alle stikstof in de vorm van kunstmest in de rij bij zaai en 3) organische mest in de rij gelijktijdig met zaaien toegediend. De laatste twee objecten worden interessant wanneer er vanaf 2006 mogelijk strenge gebruiksnormen voor maïs op droge zandgronden gaan gelden.

Onkruid
Op het proefbedrijf zijn demovelden aangelegd waarin U het effect van diverse nieuwe onkruidbestrijdingsmiddelen kunt bekijken. Daarnaast kunt U zien wat het resultaat is van diverse gangbare middelencombinaties en enkele aanpakken die gericht zijn op zo laag mogelijke doseringen. De volledig mechanische aanpak vormt ook een onderdeel van deze demo.

Rassen
Diverse snijmaïs, CCM en korrelmaïsrassen zijn naast elkaar te zien en te beoordelen op beginontwikkeling.

Plaats en datum
De Demo Dag vindt plaats op 4 juni 2004. De demonstaties zullen die dag op twee tijdstippen plaatsvinden (op beide tijdstippen dezelfde demo):
van 10.00 - 12.00 uur en van 14.00 - 16.00 uur

Doelgroepen

1. akkerbouwers

2. rundveehouders

3. loonwerkers

4. toeleveranciers

De toegang is gratis! PPO locatie Vredepeel, Vredeweg 1c, 5816 AJ Vredepeel