CANON INC., UNEP

Focus on Your World

Barcelona/Nairobi, June 4/PRNewswire/ -- -UNEP geeft startschot voor 'Internationale Fotowedstrijd over het Milieu 2004 - 2005'

Aan de vooravond van de Wereld Milieudag, roept de UNEP (United Nations Environment Programme) alle professionele en amateur-fotografen in de wereld hun camera's gereed te houden voor de grootste fotowedstrijd ter wereld over het milieu: de 'International Photographic Competition on the Environment 2004-2005'.

Als onderdeel van de viering van de jaarlijkse Wereld Milieudag in het Spaanse Barcelona, geeft de UNEP het officiële startschot voor de vierde Internationale Fotowedstrijd over het Milieu, evenals voorgaande jaren gesponsord door Canon Inc.

Parallel aan de officiële start in Barcelona, wordt in 19 andere grote steden over de gehele wereld het startsein gegeven voor de vierde Internationale Fotowedstrijd over het Milieu, waaronder Beiroet, Buenos Aires, Dakar, New York en Tokyo. (Zie ook noot voor de redactie).

Fotografen van alle nationaliteiten en leeftijden kunnen deelnemen aan de UNEP Internationale Fotowedstrijd over het Milieu 2004-2005, die duurt tot 24 oktober 2004.

De fotowedstrijd wordt mede gesteund door Japan Airlines (JAL), TIME Magazine, National Geographic Society en Earth Report/Television Trust for the Environment.

De hoofdprijs (Gold Price) van US$ 20.000 zal worden uitgekeerd aan de winnaar in de categorie 'Algemeen', die open staat voor deelnemers vanaf 25 jaar en ouder. Verder zijn er aparte categorieën en geldprijzen voor 'Jeugd' en 'Kinderen'.

Klaus Toepfer, Executive Director van UNEP, zei: 'De vorige drie fotowedstrijden zijn zeer succesvol gebleken, met overweldigende belangstelling vanuit de fotografiewereld en aanzienlijke publieke aandacht in de wereld voor milieuproblemen. Wij zijn Canon zeer dankbaar voor de sponsoring, evenals alle andere bedrijven en organisaties die dit belangrijke evenementen promoten.'

Fujio Mitarai, president en CEO van Canon Inc. zei: 'Onze ondernemingsfilosofie wordt gevormd door kyosei, wat staat voor samen leven en werken voor het algemeen belang. In lijn met deze filosofie, geloven wij dat een harmonieuze coëxistentie met natuur en milieu van essentieel belang is voor onze maatschappij in het streven naar duurzame ontwikkeling. Ik hoop dat de fotografen die deelnemen aan deze fotowedstrijd, door de beeld die zij vastleggen, in staat zijn het ideaal van de kyosei-filosofie met de wereld te delen.'

Evenals in voorgaande jaren, ondersteunt de gehele Verenigde Naties de vierde fotowedstrijd, onder andere, met het Department of Public Information van de Verenigde Naties en meer dan 20 agentschappen die lid zijn van de Communications Group van de Verenigde Naties.

Om de balans tussen aarde, mens, dier en ecosystemen weer te herstellen, is betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek en beleid noodzakelijk, zo stelde Toepfer. 'Maar het vereist ook bevrijding van de menselijke geest, met haar vermogen tot compassie, rechtvaardigheid en respect. Door de eeuwen heen zijn beelden voor de mens altijd een bron van inspiratie en bezinning geweest, in staat om vreugde en tragedie van onze plek in de wereld bloot te leggen,' zei hij.

'Ik hoop dat de ingezonden fotowerk voor deze vierde fotowedstrijd, zoals in voorgaande jaren, zullen helpen politieke en sociale veranderingen op gang te brengen die nodig zijn voor het realiseren van de doelstellingen op het gebied van water en hygiëne tot fauna, afval en armoedebestrijding. Ik hoop dat het fotowerk tegelijkertijd vreugde en enthousiasme zullen oproepen en wereldwijd een nieuwe generatie van getalenteerde fotografen onder de publieke aandacht zal brengen,' aldus Toepfer.