INST. VOOR PUBLIEK EN POLITIEK



StemWijzer verstrekt meer dan 200.000 adviezen
Nederlandse kiezers verdeeld over Europese kwesties

Moet er een volwaardige Europese regering komen of moet Europa weer een unie van zelfstandige staten worden? Kan in tijden van krapte soepeler worden omgegaan met de Europese begrotingsregels? Moeten de Europese landbouwsubsidies alleen nog worden ingezet voor ecologische productie? Moet bij toetreding van nieuwe lidstaten een referendum worden gehouden?

De bezoekers van de StemWijzer, de internetstemtest op www.stemwijzer.nl, reageren verdeeld op de stellingen. Zowel op de stelling dat er een volwaardige Europese regering moet komen als op de stelling dat Europa een unie van zelfstandige staten moet worden, wordt door een meerderheid van de bezoekers onderschreven. De meningen zijn verdeeld over het al dan niet strak handhaven van de Europese begrotingsregels, een zaak waar Nederland in de persoon van minister Zalm zich nogal sterk voor maakte in Europa. Voor- en tegenstanders houden zich met 45,4% tegen 38,3% in evenwicht. De ombouw van de landbouw naar ecologische productie krijgt de steun van 46% terwijl 32% daar tegenstander van is. Verdeeldheid is er ook ten aanzien van het referendum bij toetreding van nieuwe lidstaten: 49% is voor, 35% is tegenstander.

De verdeeldheid over een aantal belangrijke Europese verkiezingsonderwerpen komt ook tot uiting in de rangorde van verstrekte adviezen van de StemWijzer waar een pro-Europese partij als D66 aan kop gaat met ruim twintig procent, op de voet gevolgd door een anti-Europese partij als de LPF. De StemWijzer geeft echter niet een goed beeld van de verkiezingsuitslag, maar toont vooral aan tussen welke partijen de strijd om de zwevende kiezer gaat en hoe er over de belangrijkste verkiezingsonderwerpen gedacht wordt.

Met nog een week te gaan voor de verkiezingen op 10 juni heeft de StemWijzer op 3 juni de grens van 200.000 versterkte adviezen overschreden. Het record van ruim twee miljoen verstrekte adviezen bij de Tweede Kamerverkiezingen 2003 zal niet gehaald worden. Wel zal de StemWijzer Europa beter bezocht worden dan de StemWijzers voor de Provinciale Statenverkiezingen vorig jaar, toen ruim 330.000 adviezen werden verstrekt.

Sinds twee weken heeft het Instituut voor Publiek en Politiek ook een 'pan-Europese' StemWijzer online gebracht, de VoteMatch. Op www.votematch.net zijn tot nu toe een kleine 20.000 stemadviezen verstrekt. De VoteMatch leidt de gebruiker naar een van de Europese politieke fracties en is daarmee een aanvulling op de gewone StemWijzer. Naast Nederland en Duitsland waar de kiezers vertrouwd zijn met de StemWijzer en het op dezelfde methodiek gebaseerd Wahl-O-Mat komt de belangstelling voor VoteMatch vooral uit nieuwe lidstaten als Tsjechië, Slowakije, Slovenië en Estland.

Opvallend in de scores op de stellingen in VoteMatch is dat er in vergelijking met de StemWijzer minder voorstanders zijn van het lidmaatschap van Turkije, 62% tegen 74%. Is bij de StemWijzer ruim 75% voorstander van het homohuwelijk, bij VoteMatch komt het percentage voorstanders op 68%. Vindt bij VoteMatch net iets meer dan de helft van de bezoekers dat het roulerend voorzitterschap van de EU-landen moet worden gehandhaafd, bij de StemWijzer is meer dan tweederde van de bezoekers die mening toegedaan.

Noot voor de pers:

Meer informatie is op te vragen bij:
Ewoud Poerink, Voorlichting IPP, 020 5217653 / 06 4740 2506 of Jochum de Graaf, projectleider StemWijzer, 06 2426 7886


04 jun 04 12:22