Politie Zuid-Holland-Zuid

Zuid-Holland-Zuid veiliger; Inwoners meer tevreden over politie

Dordrecht 04-06-2004

REGIO Uit de Landelijke Politiemonitor 2004 blijkt dat het veiliger is geworden in de regio Zuid-Holland-Zuid. Nederlanders voelen zich veiliger, maar voor de inwoners van Zuid-Holland-Zuid geldt dit nog sterker. Het aantal mensen dat slachtoffer is geworden van een misdrijf is sterk gedaald in de regio. De tevredenheid over het laatste politiecontact is in Zuid-Holland-Zuid gestegen van 61,1 naar 63,9 in 2004.

De politiemonitor is een onderzoek dat elk jaar door bureau Intomart wordt uitgevoerd in opdracht van de ministeries van BZK en Justitie. Voor de Landelijke Politiemonitor 2004 zijn 1200 mensen in de regio Zuid-Holland-Zuid geënqueteerd, waarbij hun is gevraagd naar de problemen die zij in hun buurt ervaren, of zij slachtoffer zijn geworden van een misdrijf en hoe zij de werkwijze en inzet van de politie waarderen.

In alle drie de aandachtsvelden is sprake van een positieve ontwikkeling. Dit blijkt eveneens uit het eerder gepresenteerde jaarverslag van de politie Zuid-Holland-Zuid. In 2003 zijn 1000 misdrijven meer opgelost en 1000 verdachten meer aangehouden. Ook het verkrijgen van de prestatiebonus door het korps is een bevestiging van de trend.

Slachtofferschap
De inwoners van Zuid-Holland-Zuid geven aan minder vaak slachtoffer van een misdrijf te zijn, zoals (poging tot) inbraak, autocriminaliteit, fietsdiefstal en bedreiging met geweld. Het slachtofferschap is voor vermogensdelicten over de laatste 10 jaar nog nooit zo laag geweest in deze regio. Zo is het aantal mensen dat te maken had met (poging tot) inbraak, gedaald van 4,7 naar 4%. De kans dat iemand in deze regio slachtoffer wordt van een misdrijf is lager dan landelijk.

Toename veiligheidsgevoelens
De veiligheidsgevoelens nemen toe. Het percentage mensen dat zich nog vaak onveilig voelt is gedaald van 4,7 naar 3,1 %. Het aantal mensen dat zich wel eens onveilig voelt is gedaald van 26 naar 22,3%.

Buurtproblemen
Het algemene beeld in de regio laat zien dat mensen ervaren dat buurtproblemen licht verminderen. Daarbij gaat het om inbraken, verkeersoverlast, verloedering en dreiging. Politie Zuid-Holland-Zuid werkt al jaren samen met gemeenten en partners uit de regio aan integrale veiligheid. Politie-inzet alléén kan geen gevoel van veiligheid creëren, is daarbij de achterliggende gedachte. Alleen een gezamenlijke aanpak van onveiligheid en leefbaarheid kan het gevoel van veiligheid in een wijk of buurt verbeteren. De gemeenten in de regio hebben daarbij de regie. De uitkomsten van de bevolkingsmonitor geven aan dat de inspanningen vruchten afwerpen. Met de in 2003 getekende

Veiligheidsverklaring hebben de gemeenten hun rol op het gebied van veiligheid en leefbaarheid opgepakt. De komende jaren zullen zij die waar gaan maken op de onderwerpen jeugd, veilige straten en veilige bedrijventerreinen. Belangrijk is ook dat gemeenten per 1 januari 2005 het Keurmerk Veilig Wonen enthousiast gaan overnemen van de politie.

Functioneren van de politie
Inwoners zijn aanzienlijk positiever over het functioneren van de politie Zuid-Holland-Zuid in de eigen buurt. De politie is in de ogen van de inwoners zichtbaarder, beter beschikbaar en treedt meer op waar dat nodig is.
De tevredenheid over totale functioneren van de Politie is nu gestegen van 48,6 naar 52,2%. 41% van de bevolking is het nu eens met de stelling ze komen te weinig uit de auto waar dat vorig jaar nog 49,8% was. Het percentage mensen dat het eens is met de stelling ze zijn hier te weinig aanspreekbaar is gedaald van 49,1 % naar 44,1 %. Burgers ervaren dat de politie sneller komt: het percentage dat het eens is met de stelling ze komen niet snel als je ze roept is gedaald van 33,2 % naar 25,8 %. De stelling dat de politie niet ingrijpt wordt nog maar door 21% gedeeld, in tegenstelling tot de 28% vorig jaar.

Aangiftebereidheid
De totale meldings- en aangiftebereidheid is in lijn met de landelijke trend licht gedaald. Opmerkelijk is dat in Zuid-Holland-Zuid de aangiftebereidheid voor (poging tot) inbraak is afgenomen van 47,1% naar 27,1%. Dit is niet direct verklaarbaar, te meer omdat woningbraak een grote impact heeft op de privacy en schade oplevert. En het feitelijk slachtofferschap voor (poging tot) inbraak is gedaald van 4,7 naar 4 % in de regio. De politie gaat dit punt aan een nadere analyse onderwerpen.

Conclusie
In het algemeen is de politie Zuid-Holland-Zuid tevreden over de positieve trend in de regio voor veiligheid, tevredenheid en functioneren. Om de verbeteringen voort te zetten, heeft de politie Zuid-Holland-Zuid meerjarendoelen gesteld. Dat zijn: de totale criminaliteit verlagen, de tevredenheid verhogen van burgers, overlastplekken aanpakken plus bereikbaarheid, beschikbaarheid en aanspreekbaarheid vergroten. Het afgelopen jaar heeft de politie hard gewerkt aan projecten als Veelplegers, aanpak fietsendiefstal, overlastprojecten, Jeugd, Niets erin, niets eruit en buurtprojecten zoals in Papendrecht, waar een gelegenheidscoalitie met burgers buitengewoon succesvol was. Op het gebied van resultaten uit het prestatiecontract ligt het korps goed op koers.