PZO

PZO: honderdduizenden zelfstandigen ongewenst onverzekerd

Dit is een persbericht van PZO.

Den Haag, 4 juni 2004 - Volgens de Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) zijn op 1 juli 2004 honderdduizenden zelfstandige ondernemers niet verzekerd tegen het risico van arbeidsongeschiktheid. Dit is het gevolg van het besluit van de Tweede Kamer om de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen (WAZ) al per 1 juli en niet per 1 oktober 2004 af te schaffen. Daarmee lijkt de afschaffing van de WAZ net zo slordig te verlopen als destijds de invoering ervan.

Nu zijn zelfstandigen verplicht verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid via de WAZ. Als op 1 juli 2004 de WAZ wordt afgeschaft, zijn ondernemers niet meer verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, tenzij zij daarvoor op de private markt een verzekering hebben afgesloten. Tot de behandeling in de Tweede Kamer gisteren, was het nog onduidelijk óf en per wanneer de WAZ zou worden afgeschaft. Zelfstandigen hebben nu nog ongeveer vier weken om zich op de verzekeringsmarkt te oriënteren, offertes aan te vragen en door verzekeraars via medische keuringen te worden geaccepteerd, terwijl een dergelijk traject gewoonlijk zeker 12 weken in beslag neemt. PZO vindt daarom dat de periode tot 1 juli 2004 veel te kort is en dat de Tweede Kamer welbewust het risico neemt dat veel zelfstandigen zich niet op tijd kunnen verzekeren. Naar schatting heeft op dit moment 55% van de zelfstandigen geen verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Na
1 juli zijn zij volstrekt onverzekerd. Zij die al een aanvullende WAZ-verzekering hebben afgesloten, zijn vanaf 1 juli door het wegvallen van de WAZ tegen een lager bedrag verzekerd.

PZO heeft geen moeite met de afschaffing van de WAZ, maar vindt wel dat afschaffing zorgvuldig moet gebeuren. Ook vindt PZO dat na afschaffing van de WAZ er een goed alternatief op de private markt moet zijn zodat een zelfstandige ondernemer voor een redelijke premie een arbeidsongeschiktheidsverzekering met adequate dekking kan afsluiten.

Daarom is PZO verontwaardigd over het aanbod van het Verbond van Verzekeraars voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen met een moeilijker verzekerbaar risico. Het voorstel is op alle punten slechter dan de huidige verplichte verzekering op grond van de WAZ. PZO vindt dat het ministerie van Sociale Zaken uitermate slecht heeft onderhandeld met verzekeraars.