Keuringsdienst van waren


Nieuw EU-dierenpaspoort

Jun 4 2004

Eigenaren van honden, katten en fretten kunnen vanaf 3 juli 2004 gemakkelijk met hun dier binnen de landen van de Europese Unie reizen. De veterinaire eisen zullen dan in alle EU-lidstaten vrijwel gelijk zijn. Zo moeten de dieren onder andere een nieuw EU-dierenpaspoort hebben en een inenting tegen rabiës (hondsdolheid). Met het gestandaardiseerde paspoort zijn dier en eigenaar eenvoudig te achterhalen. Het paspoort bevat namelijk zowel een beschrijving van het dier als naam en adres van de eigenaar.

Algemene voorwaarden

Voor het vervoer van honden, katten en fretten binnen EU-landen gelden de volgende algemene regels:
· ieder dier dat binnen Europa reist, moet in het bezit zijn van een EU-dierenpaspoort. Elk paspoort krijgt een uniek registratienummer en bevat een beschrijving van het dier, de naam en het adres van de eigenaar en het bewijs van inenting tegen rabiës.
· de dieren moeten een inenting tegen rabiës hebben gehad. Ieder bevoegd dierenarts kan die inenting geven. Dezelfde dierenarts is ook bevoegd om een aantekening van de vaccinaties in het EU-paspoort te maken.
· alle dieren moeten zijn voorzien van een identificatie (ISO microchip of duidelijk leesbare tatoeage).
· voor invoer naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Zweden of invoer vanuit bepaalde niet-EU landen naar EU-lidstaten gelden nog aanvullende voorwaarden. Als de papieren van het gezelschapsdier niet in orde zijn, kan de douane de volgende maatregelen treffen:
· het dier wordt in quarantaine geplaatst totdat het voldoet aan de gezondheidsvoorschriften;
· het dier wordt teruggestuurd naar het land van herkomst;
· in het uiterste geval kan de douane het dier laten inslapen. Alle kosten voor deze handelingen zijn voor rekening van de eigenaar van het dier.

Het oude paspoort/vaccinatieboekje

Dierenartsen kunnen de nog geldige vaccinaties en behandelingen uit het oude paspoort overzetten in het EU-paspoort. Het oude paspoort blijft geldig binnen Nederland; een EU-paspoort is alleen nodig bij grensoverschrijdend verkeer. Het is wenselijk om het oude paspoort te bewaren. De verordening en beschikking waar deze nieuwe regels uit voortvloeien hebben het registratienummer 2003/988/EG en 2003/803/EG.

Meer informatie:
Voor meer informatie kunt u terecht bij uw dierenarts, het regionale VWA-kantoor, http://www.minlnv.nl en de ambassades van de EU-landen.