Politie Gelderland-Midden

AANZIENLIJK MEER BURGERS VOELEN ZICH VAAK VEILIG
Publicatiedatum: 04-06-2004

Politiemonitor 2004: Criminaliteit, onveiligheid en de kwaliteit van het optreden van de politie Gelderland-Midden onderzocht.

Het aantal burgers dat zich vaak onveilig voelt is ten opzichte van een jaar geleden aanzienlijk gedaald. Voelde vorig jaar nog 4,5 procent van de inwoners in Gelderland-Midden zich vaak onveilig; nu is dat percentage gedaald naar 2,6 procent. Het percentage inwoners dat zich af en toe onveilig voelt is gedaald van 29 naar 24 procent. De aangiftebereidheid is de laatste jaren toegenomen en burgers waren minder vaak slachtoffer van criminaliteit. De Politiemonitor bevolking 2004 - een tussenmeting voor het korps Gelderland-Midden - bevestigt een tendens die al in het jaarverslag van het korps te lezen was.

De Politiemonitor Bevolking werd dit jaar voor de zevende keer gehouden. De vragenlijst stelt zaken aan de orde als: problemen in de buurt, (on)veiligheid, criminaliteit, en het functioneren van de politie. Daarnaast komt ook de eigen ervaring en het eventuele contact met de politie aan bod.

Politie en burgers
De ondervraagden gaven de schaalscore 6,4 voor het totaal functioneren van de politie in Gelderland-Midden en dat ligt aanzienlijk hoger dan in 2003 (6.0) en ook hoger dan het landelijk gemiddelde (6,1).

Daling onveiligheidsgevoelens
De cijfers van Gelderland-Midden aangaande de onveiligheidsgevoelens daalden tevens sterker dan het landelijke gemiddelde. Het landelijke percentage van de bevolking dat zich vaak onveilig voelt ging van 5,0% naar 4,4% en het percentage van de bevolking dat zich wel eens onveilig voelt ging van 27,7% naar 26,9%. In de regio Gelderland-Midden daalden de onveiligheidsgevoelens sterker dan het landelijk gemiddelde. In 2003 voelde 4,5% van de inwoners zich vaak onveilig, in 2004 is dat percentage gedaald naar 2,6%. Het percentage inwoners dat zich wel eens onveilig voelt is eveneens sterker gedaald dan de landelijke trend. In 2003 voelde 29% van de bevolking in de regio Gelderland-Midden zich wel eens onveilig. In 2004 is dat percentage gedaald naar 24%.

Politie en slachtoffer
Landelijk is sprake van een daling van de meldingsbereidheid en aangiftebereidheid. In de regio Gelderland-Midden is sprake van een stijging met respectievelijk 4,1% en 4,3% en is er een aanzienlijk positief verschil met de landelijke uitkomsten. Ook is in het rapport te lezen dat de beschikbaarheid van de politie in de regio significant verbeterd is ten opzichte van 2002.
Regionaal stijgt het slachtofferschap van (poging) tot inbraak van 3,8% naar 5,3%. Het slachtofferschap bij autocriminaliteit komt in de regio uit rond het niveau van het landelijk gemiddelde (30,2% tegen 30,0% landelijk). Er waren minder slachtoffers van fietsdiefstal en bedreiging met geweld. Dit percentage daalde met respectievelijk 2,2% en 0,8% ten opzichte van 2003. In het jaarverslag werd al melding gemaakt van een forse teruggang van het aantal autodiefstallen en roofovervallen met respectievelijk 34 en 28 procent.

Politie in de woonbuurt
Met uitzondering van de indicator vermogensdelicten (zowel landelijk als regionaal een daling) valt er bij de buurtproblemen min of meer een stabilisatie te signaleren ten opzichte van de uitkomsten van 2003. In de regio Gelderland-Midden valt de score bij verloedering en dreiging licht hoger uit dan in 2003.
Ongeveer 68 procent van de ondervraagden geeft aan de politie minder dan eenmaal in de week voor hun huis langs te zien rijden. Dit gegeven wordt door de regio niet als verontrustend ervaren. De politie hoort daar te zijn waar het nodig is en dat impliceert gerichte aanwezigheid. In sommige wijken of buurten is het niet nodig zichtbaar aanwezig te zijn. Dit wordt ook niet altijd op prijs gesteld. Over het algemeen vinden de ondervraagden dat de politie in tegenstelling tot 2002 vaker in de buurt te zien is, meer tijd heeft voor allerlei zaken en sneller komt als je ze roept.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---