Gemeente Amersfoort

Rijk komt provincie Utrecht en gemeente Amersfoort tegemoet - Taakstelling bagger teruggebracht

datum: 4 juni 2004

Indien voor 1 januari 2005 vaststaat dat er een alternatief is voor de stort van vervuilde bagger van waterschappen in de provincie Utrecht, zal de locatie Zevenhuizen niet gebruikt hoeven te worden voor bagger uit wateren in beheer bij Rijkswaterstaat. De taakstelling voor de provincie Utrecht wordt daarmee teruggebracht tot de bagger uit wateren waarvoor de waterschappen verantwoordelijk zijn. Dit blijkt uit een gesprek op 3 juni 2004 tussen de staatssecretaris van Verkeer & Waterstaat mevrouw drs. M.H. Schultz van Haegen en delegaties uit het college van B&W Amersfoort en het college van GS Utrecht over de baggerproblematiek Zevenhuizen.

Het gesprek was bedoeld om duidelijkheid te krijgen over het standpunt van de staatssecretaris met betrekking tot de noodzaak om Zevenhuizen te gebruiken voor het storten van bagger die uit wateren komt die beheerd worden door Rijkswaterstaat. De te storten 7 miljoen m3 vervuilde baggerspecie die op dit moment in de Utrechtse wateren ligt, bestaat namelijk voor ongeveer 3 miljoen m3 uit bagger van Rijkswaterstaat en voor het resterende deel uit bagger van waterschappen.
De locatie Zevenhuizen zou pas geschrapt kunnen worden, als de provincie Utrecht en de gemeente Amersfoort voor 7 miljoen een oplossing zouden vinden. Na het gesprek met de staatssecretaris blijkt dat er alleen voor het baggeraandeel vanuit waterschappen een alternatief gevonden moet worden.
Het blijft de verantwoordelijkheid van de provincie om te zorgen voor een tijdige en afdoende oplossing van het baggerprobleem. Zolang deze er niet is, mag geen opslagcapaciteit worden geschrapt.

Afgesproken is dat uiterlijk 1 januari 2005 het resultaat van het onderzoek door de provincie en de gemeente Amersfoort aan het rijk zal worden aangeboden. Deze partijen willen bij de voorbereiding daarvan ook het rijk betrekken. In dit rapport zal worden beschreven welke oplossingen voor welke hoeveelheden bagger beschikbaar zijn en waar eventueel nog problemen resteren.
Het rijk is evenzeer als provincie Utrecht en gemeente Amersfoort gericht op het spoedig bereiken van alternatieve verwerkingsmethoden in plaats van opslag, al zijn concrete operationele methoden nu nog niet voorhanden.