Gemeente Dordrecht


---

Kadernota 2005: gericht resultaten boeken

Vincent Brinkhof
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft dinsdag 2 juni 2004 de Kadernota 2005 vastgesteld. Deze nota staat in het teken van het herijken van het MeerJarenbeleidsProgramma (MJP). Het college heeft na twee jaar de tussenbalans opgemaakt. Zij blijft werken aan een leefbare, aantrekkelijke en unieke stad waarbij zij de nadruk legt op het versterken van de centrumpositie, het verbreden van de economische infrastructuur, het investeren in woningbouw en herstructurering van bestaande wijken, het voortzetten van het beleid op zorg, jeugd en onderwijs en extra inzet op de aanpak van de jeugdwerkeloosheid. Op al deze gebieden wil het college de resterende collegeperiode gericht resultaten boeken.

Financiën
Voor de uitvoering van de nieuwe accenten uit het MJP zijn extra middelen gevonden uit onder meer bestaande budgetten en extra investeringsruimte.
Daarnaast ziet de gemeente nieuwe bezuinigingen en extra financiële risico's op zich afkomen vanuit het Rijk. Deze problematiek is opgelost in de Kadernota 2005 zodat het college een meerjarige sluitende begroting kan presenteren.

Investeren in de Stad
Het college heeft extra middelen ontvangen door onder meer de verkoop van aandelen. Het college stelt voor om deze middelen te investeren in onder meer het doortrekken van de Copernicusweg, het Gezondheidspark met Sportboulevard, een tweede uitrukpost voor de brandweer en het cultuurcluster. Dordt West bestaande uit de wijken Oud en Nieuw Krispijn, Wielwijk en Crabbehof krijgt een extra impuls van het college. Het college wil in Dordt West investeren in woningbouw, school in de samenleving en de aanpak van de sportterreinen. Overige projecten die door deze extra middelen kunnen worden uitgevoerd zijn onder meer de aanleg van de busvoorziening op de Galileilaan, het asfalteren van Dubbelsteijnlaan-Oost en het uitvoeren van de grondwateraanpak.

Procedure
Het college van B&W legt de Kadernota 2005 voor aan de raadscommissies waarna de gemeenteraad de nota behandelt op 29 juni 2004. Met de vaststelling van de Kadernota liggen de uitgangspunten van de plannen van de gemeente vast. Op basis hiervan stelt de gemeente de begroting voor het jaar 2005 op.