Ingezonden persbericht


(PERSBERICHT)
Frencken Mechatronics en Nyquist kondigen samenwerking aan

Frencken Mechatronics B.V. en Nyquist B.V., beide gevestigd te Eindhoven, hebben besloten tot een nauwe samenwerking in de sales en engineering van hoogwaardige mechatronische systemen.

Frencken Mechatronics ontwerpt, produceert en assembleert hoogwaardige mechatronische modules ten behoeve van de high-end applicaties in onder andere medische, halfgeleider en grafische industrie. Nyquist Industrial Control ontwikkelt en verkoopt besturingssystemen voor dit type mechanica in belangrijke marktgebieden zoals de halfgeleider markt en de markten voor complexe robots en machines. De activiteiten van beide partners zijn complementair aan elkaar.

Met hun gezamenlijke stap doen Frencken en Nyquist een handreiking aan grote OEM'ers in zuidoost Nederland en daarbuiten. Deze pleiten voor meer 'clustering'. Dit is een vorm van intensieve samenwerking waarbij toeleveranciers een complete mechatronische unit samenstellen en als één compleet product aanbieden aan de klant. Clustering tussen toeleveranciers leidt zo tot de flexibiliteit en efficiency die noodzakelijk is om succesvol te kunnen blijven op lokale en internationale markten. De discussie hierover vond onlangs plaats in BOM/LIOF-verband. Deze Brabantse en Limburgse Ontwikkelings Maatschappijen zijn opgezet door het Ministerie van Economische zaken die tot doel hebben economische activiteiten op regionaal niveau te ondersteunen.

Adviesbureau Berenschot adviseerde na onderzoek rondom de problematiek in de regio zuidoost Nederland eveneens een vorm van clustering tussen toeleveranciers, naast profilering van zuidoost Brabant als 'brainport' en focussering op een aantal voor de regio unieke technologieën.

Meer dan een hype
Frencken Mechatronics en Nyquist nemen met hun besluit tot 'clustering' het voortouw in deze ontwikkeling. "Dit is meer dan een hype. Niet alleen onze klanten, maar ook wij zijn ervan overtuigd dat dit de enige manier is om de maakindustrie voor zuidoost Nederland te behouden. We kunnen ieder die dat wil de kostenvoordelen van onze samenwerking voorrekenen", zegt Eric Hezemans, managing director van Nyquist. Hij ziet de samenwerking als een concrete stap die volgt op een maandenlange discussie. "Tenslotte moet iemand het voortouw nemen."

Doel van Frencken en Nyquist is tot een netwerk te komen van gespecialiseerde bedrijven die samenwerken alsof ze één bedrijf zijn. Beide sluiten niet uit dat zich nog meer bedrijven aansluiten. Voorwaarde is dat ze complementair zijn én noodzakelijk voor het productieproces.

Voordelen zijn evident
Jack van Sprang, managing director van de Frencken Group zegt: "De voordelen voor de klant zijn evident: één gezicht en één verantwoordelijke partij. Naast uiteraard kosten- en efficiencyvoordelen. Overigens zullen wij ons niet alleen presenteren bij OEM'ers in de regio Eindhoven, maar ook in onder andere Duitsland, Zwitserland en Engeland."

Frencken Mechatronics en Nyquist zullen elk afzonderlijk hun bedrijfsvoering voortzetten. Vanaf het moment dat een klant om een samenstelling vraagt, zullen beide bedrijven samen optrekken. De toekomst is wat beide partijen betreft nog helemaal open. Er is geen sprake van eigendomsoverdracht. "Je hoeft elkaar niet te bezitten om te kunnen samenwerken. OEM'ers hebben aangegeven dat ze een partner in business zoeken die alles kan. Wij hebben een grote stap in die richting gedaan. De volgende zet is aan de klant", aldus Hezemans.


- Einde -