Vlaamse overheid

Op voorstel van minister-president Bart SOMERS:

De Vlaamse regering beslist principieel om een systeem van reguleringsimpactanalyse (RIA) in te voeren. Bij een RIA wordt systematisch nagegaan welke effecten de toepassing van een bestaande of voorgenomen regel heeft of zal hebben voor zowel de klant (burger, bedrijven, andere overheidsinstellingen, de natuur,.), als voor de instanties die de regels moeten toepassen, uitvoeren en handhaven.

Op voorstel van minister-president Bart SOMERS en van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN:

In het kader van het project Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) waarbij de beleidsdomeinen binnen de Vlaamse administratie worden geherstructureerd, keurt de Vlaamse regering na onderhandelingen met het desbetreffende sectorcomité opnieuw principieel een besluit goed over de aanduiding en uitoefening van de management- en projectleidersfuncties en van de functie van algemeen directeur bij de diensten van de Vlaamse overheid. Het besluit omvat onder meer de selectieprocedure en de rechtspositieregeling voor deze ambten. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt het ontwerp van sectoraal akkoord 2003-2004 goed voor het personeel van de diensten van de Vlaamse regering en sommige Vlaamse openbare instellingen. Dit ontwerp van sectoraal akkoord bevat nieuwe maatregelen (o.a. de regularisatie van contractuele personeelsleden, verhoging eindejaars- toelage) en maatregelen ter bijsturing van vorige sectorale akkoorden (privé-anciënniteit van schoonmaak- sters, uitbreiding tussenkomst voor moeilijk bereikbare arbeidsplaatsen voor niveau A, enzovoort). De Vlaamse minister bevoegd voor Ambtenarenzaken zal de onderhandelingen hierover verderzetten en het akkoord namens de Vlaamse regering ondertekenen.

Op voorstel van minister vice-president Renaat LANDUYT:

De Vlaamse regering stelt de criteria, de voorwaarden en de nadere regels vast voor het verlenen van subsidies met betrekking tot het VESOC-actieplan (Vlaams Economisch en Sociaal Overleg Comité) rond de man/vrouw-problematiek. Dit besluit komt in de plaats van het besluit van 19 juli 2002 over dezelfde materie. Met dit nieuwe besluit kunnen de VESOC-middelen ruimer worden aangewend om gelijke kansen tussen man en vrouw te bevorderen. Daarnaast gaat de Vlaamse regering akkoord met de besteding van de VESOC-middelen in het kader van het Europese richtsnoer voor gelijke kansen, luik man/vrouw-verhoudingen.


* * *

In het kader van het Vlaamse actieprogramma 'Een leven lang leren in de goede banen' keurt de Vlaamse regering principieel het erkennings- en subsidiebesluit goed van centra voor loopbaandienstverlening. Het erkende centrum ontvangt jaarlijks een basisfinanciering van 44.000 euro voor de uitbouw en de administratieve opvolging van een kwaliteitsvolle loopbaandienstverlening. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt een aantal aanvullende maatregelen goed bij de opleidings- en
begeleidingscheques voor werknemers: een verdubbeling van het plafond voor werknemers die vrijwillig langdurig kwalificerende trajecten aanvatten van 250 euro waardecheques tot 500 euro waardecheques; vrijstelling van eigen werknemersbijdrage voor werknemers die tweedekansonderwijs volgen; invoering van een eigen bijdrage voor werknemers uit kansengroepen die opleidingen volgen aansluitend op hun competentiebilan en onthaalouders krijgen ook toegang tot het systeem.


* * *

De Vlaamse regering hecht, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het subsidiebesluit betreffende toeristische organisaties voor de tewerkstelling van personeelsleden in een gewezen DAC (derde arbeidscircuit)-statuut. Toerisme Vlaanderen zal instaan voor het toekennen van de subsidies, de controle op en uitbetaling van deze werknemers. De Vlaamse regering neemt akte van de lijst van de personeelsleden die tewerkgesteld zijn in dit gewezen DAC-statuut.


* * *

Tijdens de Nationale Werkgelegenheidsconferentie verbonden de gewesten en de Duitstalige Gemeenschap er zich toe de interregionale mobiliteit van werkzoekenden te stimuleren. De Vlaamse regering keurt nu een samenwerkingsakkoord goed tussen het Brussels Hoofdstedelijke, het Waalse en het Vlaamse Gewest, de Vlaamse en de Duitstalige Gemeenschap en de Franse Gemeenschapscommissie. Het akkoord geeft uitvoering aan de afspraak en voorziet een concrete samenwerking op zes domeinen: informatie-uitwisseling van vraag en aanbod, bevordering van interregionale mobiliteit, bevordering van taalopleidingen, organisatie van regio- overschrijdende opleidingen, opzetten van sociale noodplannen voor de wederinschakeling van werknemers die het slachtoffer zijn van grensoverschrijdende herstructureringen en het opzetten van een gecoördineerd actieplan Brussel-Rand.


* * *

De Vlaamse regering keurt zeven besluiten goed die uitvoering geven aan de structurele acties voorzien in de gemeenschappelijke platformteksten afgesloten met de Vlaamse sociale partners en vertegenwoordigende organisaties van kansengroepen met betrekking tot 'evenredige arbeidsdeelname en diversiteit 2010'.


* * *

De Vlaamse regering kent subsidies toe voor de ondersteuning van de volgende sectorconvenants: metaal bedienden (153.000 euro), voedingsnijverheid (331.500 euro), goederenvervoer (204.000 euro), sector van het vermakelijkheidsbedrijf (102.000 euro), metaalarbeiders (357.000 euro) en de sector van de lokale besturen (153.000 euro).

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN:

Sinds 1 september 2002 is in het basisonderwijs een nieuwe regelgeving van toepassing, die alle wettige afwezigheden van leerplichtige leerlingen vastlegt. Bij het totstandkomen van deze regelgeving is ook nagedacht over een eventuele afwijking voor topsporters. Aan hen wordt nu principieel onder heel strikte voorwaarden een afwijking op deze regelgeving toegestaan van maximaal 6 lestijden per week. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Op 30 april 2004 wijzigt de Vlaamse regering principieel het besluit van 7 september 1999 inzake de studiegebieden en de structuuronderdelen in het secundair onderwijs. Door een aantal recente ontwikkelingen moeten er echter nog een aantal bijkomende wijzigingen worden doorgevoed in het besluit. Zoals eerder al beslist, worden een aantal programmaties onder een nieuwe benaming opgenomen in de regelgeving op het studieaanbod, met name dierenzorg, tweede graad BSO en land- en tuinbouwmechanisatie-specialisatie BSO. Daarnaast het actualiseren van de benamingen van de specialisatiejaren TSO en BSO van het studiegebied mode. Verder het toekennen van het label 'specifiek' aan alle structuuronderdelen van de tweede en derde graad van het studiegebied land- en tuinbouw. Ook het opsplitsen van het specialisatiejaar BSO restauratie en renovatiebouw in restauratiebouw en renovatiebouw. Tevens het invoeren in het studiegebied mechanica-elektriciteit tweede graad BSO van de nieuwe benaming basismechanica. Bovendien worden er drie combinaties met topsport toegevoegd: twee in het ASO en een in het TSO. Verder komt er een opname van de technische secundaire opleidingen van de Krijgsmacht. Nieuwe wijzingen zijn onder andere het vervangen van de benaming 'wetenschappen' door de benaming 'sport' in de tweede graad ASO, studiegebied sport. Zo wordt een logische doorstroming mogelijk van leerlingen naar de derde graad wetenschappen-sport in sportscholen die de tweede graad ASO nog niet inrichten. Het gewijzigde besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering beslist opnieuw principieel tot wijziging van het besluit van 1 maart 2002 inzake het experimenteel secundair onderwijs volgens een modulair stelsel. Enerzijds is dit wijzigingsbesluit technisch van aard met de aanpassing van de benaming van het studiegebied 'kleding' in 'mode', de aanpassing aan de gewijzigde studiesanctionering en de specifieke aanpassing om basisvorming en gedifferentieerde activiteiten roostertechnisch aan elkaar te kunnen koppelen. Anderzijds is het besluit ook inhoudelijk van aard door de fusie van de modules toegepaste verpleegkunde A en B, de aanpassing van de modulaire trajecten en de corpora (d.i. afgeronde verzamelingen van modules) aan vastgestelde doorstromings- en beroepsnoodwendigheden. Het wijzigingsbesluit werd op 25 mei 2004 voor onderhandelingen voorgelegd aan alle betrokken actoren. De onderhandelaars gingen unaniem akkoord over het besluit en formuleerden enkele bemerkingen. De Vlaamse regering keurt nu het besluit opnieuw principieel goed en legt het voor advies voor aan de Raad van State.


* * *

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse regering definitief tot wijziging van het besluit van 16 september 1997 inzake de controle op de inschrijvingen van leerlingen in het secundair onderwijs. De wijziging stelt het maximum aantal afwezigheden voor leerlingen die aan topsport doen vast op 40 halve dagen.


* * *

De Vlaamse regering wijzigt principieel de besluiten van 6 juli 1999 inzake een geïntegreerde economische boekhouding/begroting en budgettaire rapportering voor de scholengroepen en het centrale niveau van het Gemeenschapsonderwijs. Met de wijziging wordt een tijdige indiening van de begrotingen van scholengroepen en eventuele herzieningen voorzien om zo tijdig een beeld te kunnen vormen van de begrotingstoestand en eventueel te kunnen ingrijpen. Daarnaast wordt vastgelegd dat de jaarrekening vergezeld moet zijn van een document over de uitvoering van de begroting. Om de begrotingen onderling beter te kunnen vergelijken, krijgt de
begeleidingscommissie de mogelijkheid om uniforme begrotingsdocumenten op te leggen. Om dezelfde reden komt er eveneens een vast afschrijvingspercentage voor telematica. Ten slotte moet de begrote resultatenrekening en de liquiditeitenbegroting nog enkel op jaarbasis worden opgesteld en niet langer semesterieel. Dit besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel het besluit goed over de geldelijke en administratieve bepalingen voor de contractuele personeelsleden in het onderwijs betaald door de Vlaamse Gemeenschap. Het besluit betreft de contractuele personeelsleden van de Huizen van het Nederlands, van het Expertisecentrum ter bevordering van participatie op school, van het Vlaams Centrum voor onderwijsgebonden Sport en van de personeelsleden aangesteld met een startbaanovereenkomst. Over dit besluit zal nog worden onderhandeld met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het besluit goed inzake de voorwaarden voor de erkenning en/of subsidiëring van strategische projecten in het kader van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. Dit besluit heeft tot doel de strategische projecten te stimuleren door enerzijds de projecten te erkennen, en anderzijds door de coördinator, verantwoordelijk voor de implementatie van deze erkende projecten, te subsidiëren.


* * *

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit dat de aanvraag en afgifte van het planologisch attest bepaalt. Dit besluit geeft uitvoering aan het decreet van 18 mei 1999 dat de organisatie van de ruimtelijke ordening regelt. Het planologisch attest is een document dat aangeeft of een bestaand bedrijf al dan niet behouden kan worden op de plaats waar het gevestigd is. Dit besluit bepaalt onder andere wanneer en hoe er een beroep kan worden aangetekend tegen het planologisch attest en tot wanneer het attest geldig blijft of vervalt.


* * *

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse regering definitief tot uitvoering van artikel 145 van het decreet inzake de organisatie van de Ruimtelijke Ordening. Dit besluit omvat de aanvraagprocedure en vergoedingsmodaliteiten bij verlies van een grond en bijhorende zonevreemde constructie als gevolg van heirkracht. Het decreet op de ruimtelijke ordening bepaalt immers dat indien aan de voorwaarden voldaan is, de Vlaamse regering de grondwaarde vergoedt en de schadevergoeding, die wordt uitbetaald door de verzekeraar, aanvult tot 100 %.


* * *

De Vlaamse regering keurt het besluit goed voor het verlenen van de onteigeningsmachtiging bij hoogdringend- heid aan de stad Antwerpen ter uitvoering van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) 'HST-station Antwerpen - omgeving Kievitplein'. Dit besluit is een aanvulling op het besluit van 24 oktober 2003 betreffende de definitieve vaststelling van het RUP 'HST-station Antwerpen - omgeving Kievitsplein'. De onteigening zal worden uitgevoerd door de stad Antwerpen en is nodig om de bereikbaarheid van de site te optimaliseren en om de Van Immerseelstraat te verbreden waardoor een in- en uitrit kan worden gemaakt voor de ondergrondse parking van het HST-station.


* * *

De Vlaamse regering heeft de bevoegde minister gevraagd LISOM de opdracht te geven 1,8 miljoen euro aan te wenden ter ondersteuning van het onderzoekscentrum "I-city" vzw. I-City is een samenwerking van de Vlaamse overheid en een consortium bedrijven. Samen starten ze een onderzoekspool op om multi-disciplinair onderzoek uit te voeren naar het omgaan met informatie, communicatie en diensten op het internet door burgers onderling en tussen de stad en de burger. Dit onderzoek en ontwikkelingswerk kan de realisatie van een draadloze City Service Provider (CSP) faciliteren.


* * *

Wim Van Den Bossche wordt benoemd tot afgevaardigde van de bevoegde minister bij de vzw Muziekcentrum van de Vlaamse Gemeenschap.


* * *

De Vlaamse regering duidt E. Brits en D. Van Dyck aan als nieuwe stemgerechtigde leden van de raad van bestuur van het IWT-Vlaanderen.


* * *

De Vlaamse regering besliste op 26 maart om 12 miljoen euro te investeren in een PPS-vennootschap met Sidoco, via de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), voor de investeringen, nodig voor de herlokalisatie van Sidoco met het oog op de uitbreiding van de activiteiten van Volvo Cars Gent. De Vlaamse regering beslist nu in dit kader dat het interimdividend van 2003, uitgekeerd in 2004, van de GIMV aan PMV wordt ter beschikking gesteld om aan vermelde beslissing uitvoering te geven.


* * *

De subsidiëring van het landbouwkundig onderzoek is door het Lambermont-akkoord overgeheveld naar de gewesten. Dit onderzoek heeft tot doel de productiviteit, het concurrentievermogen, de kwaliteit en de duurzaamheid in de land- en tuinbouw te stimuleren. De Vlaamse regering hecht nu haar goedkeuring aan de selectie van de projecten voor de oproep 2004 van het contractueel landbouwonderzoek, waarbij de 23 best gerangschikte projecten financieel kunnen worden ondersteund. Voor de oproep 2004 is een budgettaire enveloppe voorzien van ruim 9,27 miljoen euro.


* * *

De Vlaamse regering benoemt Ingmar De Vos tot commissaris bij het Vlaams Woningfonds van de Grote gezinnen.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN:

In uitvoering van de intergemeentelijke samenwerking keurt de Vlaamse regering na advies van de Raad van State definitief het besluit goed dat de grenzen en toekenningsvoorwaarden van het presentiegeld en de andere vergoedingen bij intercommunales vaststelt.


* * *

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse regering definitief tot oprichting van de beroepsinstantie inzake de openbaarheid van bestuur. In tegenstelling tot de bestaande toestand waarbij verschillende beroepsprocedures bestaan bij diverse instanties, komt er één enkele beroepsinstantie voor alle Vlaamse bestuursinstanties waarop het decreet openbaarheid van bestuur van toepassing zal zijn. Bij deze unieke beroepsinstantie kunnen aanvragers van overheidsinformatie beroep instellen tegen een beslissing van een bestuursinstantie of na het verstrijken van de termijn waarbinnen de beslissing moest worden genomen of in geval van onwillige uitvoering van een beslissing. De beroepsinstantie zal worden samengesteld uit ambtenaren, die door de Vlaamse regering zijn aangewezen.


* * *

Begin 2001 nam de Vlaamse regering een aantal beslissingen met betrekking tot de reorganisatie van het Vlaamse overheidsapparaat. Eerst keurde ze een aantal basisprincipes van het nieuwe organisatiemodel in het kader van haar project Beter Bestuurlijk Beleid goed. Daarnaast kreeg de sectorale invulling van de horizontale beleidsdomeinen principieel groen licht. In 2002 keurde de Vlaamse regering het kader goed voor de organisatorische invulling van de management- ondersteunende diensten (MOD's) en nam ze een aantal beslissingen die de verdere concretisering van de organisatie van de MOD's beogen in de toekomstige organisatiestructuur van de Vlaamse overheid. Na overleg met de representatieve vakbonden geeft de Vlaamse regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het raamstatuut van het Vlaamse overheidspersoneel. Er wordt hierover nog advies gevraagd aan de Raad van State. Tevens gaat ze akkoord met de verdere implementatie van de werkwijze en principes van de managementcode.


* * *

Nog in het kader van het project Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) keurt de Vlaamse regering na onderhandelingen met het Sectorcomité XVIII Vlaamse Gemeenschap - Vlaams Gewest, het besluit opnieuw principieel goed voor de toewijzing van de personeelsleden van de diensten, instellingen en rechtspersonen die afhangen van de Vlaamse Gemeenschap en/of van het Vlaamse Gewest, aan de departementen en de verzelfstandigde agentschappen. Het besluit stelt vast op welke wijze het personeel wordt verdeeld over de verschillende departementen en agentschappen. Het bepalende criterium voor de verdeling van de personeelsleden binnen de nieuwe structuur is de taakinhoud. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt, na aanpassing aan het advies van de Raad van State, definitief het besluit goed dat het decreet van 29 maart 2002 uitvoert ter bescherming van varend erfgoed. Het uitvoeringsbesluit regelt de inrichting en het gebruik van de lijst van het definitief beschermde varend erfgoed, stelt het model en het gebruik van het herkenningsteken vast, bepaalt de voorwaarden waaraan het beheersprogramma moet voldoen en stelt de procedure vast voor de goedkeuring van het beheersprogramma. Daarnaast stelt het besluit een beheerspremieregeling vast voor het beschermde varend erfgoed en stelt het ook de werkzaamheden, diensten en kosten vast, die binnen een beheersprogramma geheel of gedeeltelijk in aanmerking komen voor een beheerspremie. Ten slotte bepaalt het de algemene voorwaarden met betrekking tot de samenstelling van een aanvraagdossier voor een premie en legt het de procedure hiervan vast.


* * *

De Vlaamse regering wijzigt principieel drie besluiten betreffend het Vlaamse personeelsstatuut, het statuut van de Vlaamse wetenschappelijke instellingen en het stambesluit van de Vlaamse openbare instellingen. De ingelaste aanpassingen hebben betrekking op de herplaatsing, de interne arbeidsmarkt en de uitvoering van het sectoraal akkoord 2003-2004 en andere bepalingen. De wijzigingsbesluiten worden nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Gilbert BOSSUYT:

De Vlaamse regering keurt de aanvullende overeenkomsten goed bij de overeenkomst betreffende de gewestelijke betoelaging voor de instandhouding, het onderhoud en de exploitatie van de zeesluizen in de havens van Antwerpen, Oostende en Zeebrugge. Hierdoor wordt de subsidiëring voor het jaar 2004 geregeld op basis van dezelfde principes en berekeningen die werden toegepast voor de periode 2001-2003.


* * *

De Vlaamse regering stemt in met het ontwerp van koninklijk besluit (KB) en ontwerp van ministerieel besluit (MB) over de beroepsbekwaamheid van veiligheidsadviseurs voor het vervoer van gevaarlijke goederen over de weg, per spoor of over de binnenwateren. Het ontwerp-KB is een omzetting van de Europese richtlijnen ter zake in Belgisch recht. Het ontwerp-MB bevestigt het ontwerp-KB voor alle klassen die onder de bevoegdheid van de minister van Mobiliteit vallen.


* * *

De Vlaamse regering richt Nautinvest Vlaanderen op als dochtervennootschap van de Particpatiemaatschappij Vlaanderen (PMV). Nautinvest Vlaanderen zal voor de Administratie Waterwegen en Zeewezen instaan om de contractering en samenwerking met derden in het kader van 'nautische' en watergebonden investerings-, PPS- en andere samenwerkingsprojecten te vergemakkelijken en te optimaliseren. Het Vlaams Gewest verwerft 50% min 1 aandeel bij de oprichting van deze vennootschap. De PMV zal 50% plus 1 aandeel bezitten. De PMV zal aan de Vlaamse regering een voorstel formuleren voor kandidaat- bestuurders.


* * *

De Vlaamse regering sluit een kadercontract af met de tijdelijke handelsvennootschap Grontmij Belgroma-Grontmij Advies en Techniek uit Mechelen. Dit extern studiebureau zal de administratie bijstaan bij de opvolging van de renovatiewerken van de Ring van Antwerpen. Het kadercontract is zo opgebouwd dat de leiding van de werken in handen blijft van de administratie Wegen en Verkeer en dat andere beschikbare mensen van de administratie kunnen worden opgenomen in gemengde ploegen. Er zullen specifieke deelcontracten per opdracht kunnen worden afgesloten. Tevens wordt de eerste deelovereenkomst goedgekeurd.


* * *

Tijdens de uitvoering van de werken voor de herinrichting van de N1 Leien in Antwerpen dienden een aantal onvoorziene wijzigingen aan het project doorgevoerd te worden. Twee van deze verrekeningen overschrijden de totale meeruitgave. De verrekening nr.2 betreft het eerste gedeelte van de volledige wijziging voor het tunnelgedeelte onder het Gerechtsgebouw. De tweede meerkost betreft de verplichte bodemsanering van de verontreinigde gronden. Het bodemsaneringsdecreet, dat deze verplichting oplegt, trad in werking na de gunning van de werken. De Vlaamse regering geeft daarom vandaag haar goedkeuring aan de vastlegging van bijna 8,6 miljoen euro op de begroting 2004 van het Vlaams Infrastructuurfonds.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief twee besluiten goed die de territoriale bevoegdheid omschrijven van enerzijds het EVA Waterwegen en Zeekanaal en anderzijds het EVA De Scheepvaart. Zo beoogt ze alle waterwegen in Vlaanderen, behalve deze met een maritiem karakter, toe te wijzen aan een van beide diensten.

Op voorstel van Vlaams minister Adelheid BYTTEBIER:

De Vlaamse regering wijzigt het ministeriële besluit van 24 april 1973 dat de regels bepaalt voor de vaststelling van de toelagen per dag, toegekend voor het onderhoud en de behandeling van gehandicapten, geplaatst ten laste van de openbare besturen. Met de wijziging wordt de personeelsnorm van de tehuizen voor werkende personen met een mentale handicap verhoogd met een voltijds licentiaat (in de discipline psychologie, pedagogie, kinesitherapie of assistent-psycholoog) per 80 bewoners.


* * *

De Vlaamse regering wijzigt het subsidiebesluit van 31 juli 1990 voor diensten voor zelfstandig wonen van gehandicapte personen. Met de wijziging wordt artikel 19, paragraaf 3 van het oude besluit opgeheven. Van bij de start van de werkvorm zelfstandig wonen bestaat er een onderscheid in het personeelskader voor de diensten die de doelgroep multiple sclerose (MS) huisvest en assisteert en de andere diensten voor zelfstandig wonen. Aan de diensten voor MS-patiënten werd minder personeel toegekend omdat zij samenwerkten met een ziekenhuis. Momenteel werken de twee erkende diensten voor MS- patiënten echter volledig onafhankelijk en autonoom en moeten zij over dezelfde personeelsomkadering kunnen beschikken als de andere diensten zelfstandig wonen. Met het huidige wijzigingsbesluit komt er een regularisatie van de personeelsnorm voor beide diensten voor de huisvesting en assistentie van MS-patiënten.


* * *

Na advies van de Raad van State verschuift de Vlaamse regering definitief de ingangsdatum voor het voorleggen van het kwaliteitshandboek door de residentiële ouderenvoorzieningen en aanverwante thuiszorgdiensten van
1 september 2004 naar 1 januari 2005. Volgens het decreet inzake kwaliteitszorg in de welzijnsvoorzieningen (17 oktober 2003) moeten de serviceflatgebouwen, woning- complexen met dienstverlening, rusthuizen, dagverzor- gingscentra en centra voor kortverblijf via dit kwaliteitshandboek het door hen gevoerde kwaliteitsbeleid kunnen aantonen.

Op voorstel van Vlaams minister Patricia CEYSENS:

Na advies van de Raad van State zet de Vlaamse regering definitief het licht op groen voor de oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap zonder rechtspersoonljkheid 'Subsidieagentschap voor Economie en Werkgelegenheid' binnen het domein Economie, Werkgelegenheid en Toerisme. Dit besluit kadert binnen het BBB-project dat een grondige herstructurering van de Vlaamse administratie voor ogen heeft. De vroegere werktitel van het agentschap was MIDAS. Het Subsidie- agentschap vindt zijn grondslag in het verlenen van vooral financiële steun ter versterking en stimulering van de concurrentiepositie van ondernemingen en de tewerkstelling in Vlaanderen.


* * *

Met brugprojecten tussen economie en onderwijs ondersteunt de Vlaamse regering samenwerkingsverbanden tussen onderwijs en de bedrijfswereld met als doel het ondernemerschap bij de schoolgaande jeugd te stimuleren. Uit ervaring met de eerste oproep beslist de Vlaamse regering nu een aantal wijzigingen aan het subsidiebesluit door te voeren. Er wordt een bijkomende voorwaarde gesteld dat ingediende brugprojecten complementair moeten zijn met de reeds lopende initiatieven ondersteund door de Vlaamse regering; er wordt verduidelijkt wat een volledige aanvraag betekent en de gelijkwaardigheid van de beoordelingscriteria wordt ingeschreven. Ze keurt meteen ook de oproep voor 2004 goed en legt daarvoor 2,5 miljoen euro vast.


* * *

De Vlaamse regering kent een subsidie toe van maximaal 328.100 euro aan de Universiteit Gent ter ondersteuning van het Cazalac-project in Chili. Dit project kadert in het Internationaal Hydrologisch Programma van de UNESCO. Met de steun wordt bijgedragen tot het oprichten van een watercentrum voor aride en semi-aride regio's van Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied in La Serena, Chili.


* * *

Op de Vlaamse Ondernemingsconferentie (december 2003) werd gesteld dat er een duidelijke nood is aan een positieve beeldvorming rond ondernemerschap in Vlaanderen. Een tv-programma rond ondernemen werd als een van de instrumenten naar voren geschoven om bij te dragen tot een beter imago van "ondernemen" en om meer mensen ertoe aan te zetten om daadwerkelijk ondernemer te worden. In dit kader maakt de Vlaamse regering 2 miljoen euro vrij als ondersteuning van drie verschillende tv- formats van drie verschillende zenders, die complementair zijn naar concept en doelgroepbereik. Zij keurt daarvoor drie subsidiebesluiten goed waarbij volgende budget- verdeling wordt gehanteerd: 40% van de middelen voor de uitwerking van het VRT-project ("Water & Vuur"), 40% voor het VTM-project ("Company Makeover") en 20% voor het VT4- project ("Start Up").


* * *

De Vlaamse regering stelt Jean-Pierre Clerinx van het kantoor Van Havermaet aan als bedrijfsrevisor bij Export Vlaanderen en dit voor de duur van drie jaar.

Op voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN:

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het besluit goed inzake de werking van het Vlaams ministerie van Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed. In dit besluit worden twee belangrijke aangelegenheden voor dit beleidsdomein geregeld, namelijk de delegatie van een aantal bevoegdheden aan het hoofd van het departemnt van het Vlaams ministerie van Ruimtelijke Ordening, en daarnaast het doorvoeren van een aantal wijzigingen in de domeinspecifieke regelgeving als gevolg van de reorganisatie.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het oprichtingsbesluit goed van het intern verzelfstandigde agentschap (IVA) zonder rechts- persoonlijkheid, met name 'RWO-Vlaanderen'. Dit agentschap zal instaan voor het uitvoeren van het beleid voor ruimtelijke ordening, wonen en onroerend erfgoed met aspecten gericht op burgers, lokale en provinciale overheden en intermediaire actoren, alsook het onder- steunen en het begeleiden van de lokale en provinciale overheden aan wie delen van de opdracht worden toevertrouwd.

Op voorstel van Vlaams minister Jef TAVERNIER:

De Vlaamse regering wijzigt principieel titel I van het VLAREM-besluit (Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning). Dit betekent dat het systeem van de stilzwijgende milieuvergunning volledig uit het Vlaamse milieuvergunningssysteem verdwijnt. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na advies van de SERV en de MiNa-raad hecht de Vlaamse regering haar definitieve goedkeuring aan de milieubeleidsovereenkomst betreffende de invoering van een milieuzorgsysteem in het kader van
bodemsaneringswerken. Bodemsaneerders die de milieu- beleidsovereenkomst ondertekenen, kunnen in het nieuwe zorgsysteem stappen en een certificaat krijgen. Om dat certificaat te krijgen moet er eerst een audit gebeuren bij het verantwoordelijke bedrijf. Niet alleen de werf wordt gecontroleerd, ook de activiteiten in het hoofdkantoor. Dat certificaat biedt de garantie dat de bodemsaneerders voldoen aan hoge veiligheidsstandaarden. Bodemsaneerders die de milieubeleidsovereenkomst niet willen aangaan, moeten wel nog steeds voldoen aan de bestaande veiligheidsvoorwaarden.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het besluit goed inzake de toekenning van subsidies voor naschoolse opleidingsinitiatieven in de landbouwsector. Het nieuwe besluit vervangt het besluit van 21 december 1992 in verband met de permanente vorming van personen die in de landbouw actief zijn. Er worden nieuwe accenten gelegd die passen in de uitvoering van het plan voor Plattelandsontwikkeling met ruimere aandacht voor innovatie, diversificatie, milieu en ethische aspecten. Voor de verschillende opleidingsinitiatieven in de landbouwsector werd een budget voorzien van ruim 3 miljoen euro waarvan 25% wordt meegefinancierd door de Europese Unie.

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


-----
einde

-----


---