Gemeente Dalfsen

05-04-2004

Te land, ter Zee en in de Lucht vanuit Dalfsen

Dalfsen - Te Land, ter Zee en in de Lucht komt naar Dalfsen. Op 5 juni zijn de opnames gepland van het bekende spelprogramma van de TROS. Het spel dat in Dalfsen tot uitvoering komt is 'Met je as over de plas'. De presentatie van 'Te Land, ter Zee en in de Lucht' is in handen van Bert Kuizenga.

Het initiatief om Te Land, ter Zee en in de Lucht naar Dalfsen te halen, is afkomstig van de personeelsvereniging van de vrijwillige brandweer Dalfsen. Onder enthousiaste aanvoering van postcommandant Roel Farjon en plaatsvervangend postcommandant Tonny Reimert is de groep inmiddels gestart met de voorbereiding.
De ervaring leert dat het waterspektakel zeker 20.000 bezoekers trekt. Dat vraagt om een strakke organisatie. Er moeten parkeervoorzieningen en tribunes komen, ruimte worden gecreëerd voor de medewerkers en materialen van producent Stokvis Producties en voor de deelnemers aan het mega-festijn en uiteraard zal de opnamedag ook omlijst worden met gezellige randactiviteiten.

Mooie locatie
Het decor van 'Te Land, ter Zee en in de Lucht' wordt opgebouwd op het Burgemeester van Bruggenplein, naast de Vechtbrug. Producent Stokvis Producties vond deze locatie uitermate geschikt. Wie mee wil doen aan het spel en veertien jaar of ouder is kan zich opgeven bij René Stokvis Producties, telefoon (035) 5395000. Een e-mail sturen met adresgegevens kan ook: tltz@tros.nl.
De deelnemers aan 'Met je as over de plas' proberen met een zelfgemaakt, bestuurbaar voertuig waaraan minimaal vier wielen zijn bevestigd zo snel mogelijk een traject af te leggen. Het startpunt is bovenaan een helling. Bij het spel speelt de kunst van het balanceren een belangrijke rol. Het voertuig zal, nadat deze van de helling af is gekomen over een balk haar weg naar de bel moeten vinden. De inzittenden moeten het voertuig in balans houden over de 50 centimeter dikke balk. De vrijwilligers van de brandweergroep Dalfsen zorgen op de opnamedag voor de logistiek rond het evenement.

Vreemde voertuigen
Het programma Te Land, ter Zee en in de Lucht, dat vanuit allerlei plaatsen in het land wordt uitgezonden, inspireert knutselend Nederland al ruim 30 jaar. Een lange periode die garant staat voor pret voor zowel deelnemers als kijkers. Originele, vreemde en kleurige constructies trekken aan het kijkerspubliek voorbij met allemaal één doel: zo snel mogelijk de bel aan het eind van het parcours luiden. In veel gevallen eindigt de rit echter nogal eens met een plons in het water.

De kijkcijfers wijzen uit dat Te Land, ter Zee en in de Lucht door ruim een miljoen mensen bekeken wordt. Dalfsen komt daarmee landelijk goed op de kaart. In het programma is ook ruimte gereserveerd voor promotie van de eigen gemeente via een kort stedenfilmpje.

Te Land, ter Zee en in de Lucht kan, naast de inzet van de brandweer, naar Dalfsen gehaald worden door bijdragen van de Stichting Gemeentepromotie Dalfsen en de gemeente Dalfsen.