Gemeente Haarlem


13 mei 2004

124/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Stadsbibliotheek Haarlem introduceert speciale collectie Nederlands voor anderstaligen

Op zaterdag 5 juni 2004 vindt in de Centrale Bibliotheek aan de Gasthuisstraat 32 in Haarlem op feestelijke wijze de presentatie plaats van een speciale collectie Nederlands voor anderstaligen. De bekende auteur Kader Abdolah neemt als eerste deze collectie om 11 uur in gebruik. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om de opening van het NT2-plein bij te wonen. Aansluitend verzorgt Kader Abdolah om 11.30 uur een lezing op de Doelenzolder van de Centrale Bibliotheek. Vanaf 24 mei 2004 zijn gratis kaarten voor deze lezing verkrijgbaar bij alle vestigingen van de Stadsbibliotheek.

De speciale collectie Nederlands voor anderstaligen wordt aangeduid als 'NT2-plein'. NT2 staat voor Nederlands als Tweede Taal. De benaming NT-2 is een geëigende term bij onderwijsinstellingen, bibliotheken, uitgevers en een groot deel van de doelgroep.

Anderstalige mensen die de Nederlandse taal (nog) niet goed beheersen, hebben behoefte aan geschikt leer- en leesmateriaal. Bij de Centrale Bibliotheek kunnen zij hiervoor in ruime mate terecht. Het desbetreffende materiaal stond verspreid opgesteld in de bibliotheek, maar is nu bij elkaar geplaatst op het NT2-plein. De gebruiksvriendelijke opstelling sluit geheel aan op de wensen van de genoemde doelgroep. Het NT2-plein kent een grote diversiteit aan materialen. Een greep uit het aanbod. Er is een rijk aantal studiemethoden met cassettes, cd's en cd-rom's voorhanden. Boeken over allerlei onderwerpen op verschillende taalniveau's met veel ondersteunend beeldmateriaal maken deel uit van de collectie. Voorts zijn er beeldwoordenboeken, woordenboeken in verschillende talen, de Okee-krant en verhalende boeken, aanwezig.

Kader Abdolah is gevraagd om de start te verzorgen van het NT2-plein. Als anderstalige nieuwkomer in Nederland had hij ervaringen, die vergelijkbaar waren met die van de speciale doelgroep voor het NT2-plein. Jaren geleden is Kader Abdolah gevlucht uit Iran. Toen hij in Nederland kwam, sprak hij geen woord Nederlands. Die maakte hij zich in belangrijke mate eigen door veel te lezen. De kinderboeken over Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt hebben hem daarbij erg geholpen.

Meer informatie is verkrijgbaar via telefoonnummer 023 - 511 53 00.