Gemeente Hellevoetsluis


Gemeentedag op 5 juni

Op 5 juni aanstaande van 11.00 - 15.00 uur organiseert de gemeente de twee-jaarlijkse gemeentedag. Alle inwoners van Hellevoetsluis zijn van harte uitgenodigd deze gemeentedag te bezoeken en een indruk te krijgen van de werkzaamheden binnen onze gemeente.

In het gemeentehuis aan de Oostzanddijk zullen de verschillende afdelingen van de gemeente zich presenteren zodat u kunt zien aan welke projecten momenteel gewerkt wordt.

De afdeling Burgerzaken presenteert zich met een voorlichtingsstand in de trouwkamer van het gemeentehuis. Er zal aandacht worden geschonken aan informatie inzake de verkiezingen Europees Parlement. Een stemmachine zal hiervoor worden opgesteld, waardoor het mogelijk zal zijn om een proefstemming te houden. Verder zal er aandacht besteed worden aan de diverse producten die de afdeling afgeeft, zoals reisdocumenten, rijbewijzen, Pas65, verklaringen omtrent het gedrag, diverse soorten uittreksels etc. Tevens zal er informatie worden gegeven over aangiften van geboorten, erkenning, partnerschapsregistratie, huwelijk e.d. De bezoeker (inwoners) heeft de mogelijkheid om na overlegging van een geldig legitimatiebewijs inzage te verkrijgen in zijn of haar persoonsgegevens.

De wijken van Hellevoetsluis (Centrum, Struyten, Zuid-West, Nieuw-Helvoet, Nieuwenhoorn, Kooistee, Bonsen Hoek, Ravense Hoek en de Vesting) worden door de afdeling Bouwen en Ruimte en Milieu gepresenteerd in de vorm van een kleine tentoonstelling, met kaartbeelden en foto's van het verleden en de huidige situatie/uitstraling. De gebruikte zuilen dienen als aanknopingspunt voor het verstrekken van informatie over de thema's "Groen & water", "Stedelijke Vernieuwing", "Bouwprojecten", "Duurzaam bouwen en klussen" en "Verlening en Handhaving van milieuvergunningen".

De afdeling Samenlevingszaken is een grote afdeling binnen de gemeente en zal dan ook op verschillende wijzen vertegenwoordigd zijn op de gemeentedag.
o De maquette van het technisch paviljoen voortgezet onderwijs zal aanwezig zijn. Het technisch paviljoen biedt onderdak aan een drietal onderwijsinstellingen:

-openbare scholengemeenschap Helinium;


-christelijke scholengemeenschap Penta college J. van Liesveldt;


-roc Albeda college.
o Het wijkbeheer presenteert een nieuwe folder (wat is wijkbeheer en wie doen er mee) en de (concept) wijkplannen. Er zal een vertegenwoordiging zijn van de gemeente (2 wijkcoördinatoren en mogelijk veiligheidsassistenten), Stichting PUSH en enkele bewonersleden. Er zullen ook foto's worden opgehangen van projecten die in het kader van het wijkbeheer hebben gedraaid. o Sinds de oprichting in maart 2003 is het Centrum voor Vrijwilligerswerk Hellevoetsluis een groot succes: meer dan 300 vrijwilligers zijn ingeschreven en bemiddeld naar vacatures van de vele vrijwilligersorganisaties die Hellevoetsluis rijk is. Op de gemeentedag zullen een aantal medewerkers
o informatie geven. De website:
WWW.VRIJWILLIGERSCENTRALE.NL/HELLEVOETSLUIS/ zal worden gedemonstreerd en iedere bezoeker ontvangt een attentie.
o Middels een aantal posters een uitleg van de projecten in het kader van de Breedtesportimpuls. Foldermateriaal van de mogelijke subsidies voor sportverenigingen en breedtesportprojecten is aanwezig. In de raadzaal vindt tussen 13 en 14 uur een demonstratie plaats van Taekwondo- en Hapkidovereniging Yu-Sin-Kwon.
o De Kunst van het graven

Doorlopende powerpoint-presentatie van de totstandkoming van het kunstenplan Ravense Hoek waarvoor de gemeente de landelijke Ym v/d Werffprijs heeft ontvangen. Tevens verkoop van het boek "De kunst van het graven" voor de gereduceerde prijs van 2,50 euro (alleen op 5 juni bij bezoek aan de gemeentedag).

o Bezoekers aan de gemeentedag krijgen een passe-partout, geldig voor 5 juni, voor een gratis bezoek aan de musea in Hellevoetsluis. Tevens rijdt er een oude brandweerwagen, beschikbaar gesteld door het Brandweermuseum tussen het gemeentehuis, het Brandweermuseum en het Droogdok.
o De scouting is aanwezig op het plein voor het gemeentehuis en zal een demonstratie pionieren laten zien.
o Muziekvereniging Sempre Crescendo en Muziekvereniging Voorne & Putten geven op het plein achter het gemeentehuis een concert. o Er zullen ook leden van de jeugd- en jongerenraad aanwezig zijn die u kunnen vertellen wat zij precies doen voor de jeugd van Hellevoetsluis. (Aansluitend aan de gemeentedag organiseert de jeugd- en jongerenraad van 15.00 tot 17.00 uur een debat over veiligheid in Theater Twee Hondjes.)

De afdeling Sociale Zaken zal de volgende items presenteren: In het kader van de Wet Werk en Bijstand zal er een presentatie zijn over bijzondere bijstand en de langdurigheidstoeslag. Het Centrum voor Werk en Inkomen zal vertegenwoordigd zijn middels posters, ballonnen, balpennetjes en een vacature-presentatie. Tevens zal er een mogelijkheid zijn om zelf (onder begeleiding) een aanvraag Kwijtschelding op een computer in te voeren, de aanvraag kan tot en met de 'beslissing' ingevoerd en afgehandeld worden; indien gewenst kan ter plaatse een 'echte' aanvraag ingenomen worden. In het kader van de Wet Voorziening Gehandicapten zal er een video presentatie worden getoond van een `domotica-woning'. Ook zal er divers voorlichtingsmateriaal liggen, wat attributen in en rondom de woning en er kan direct een aanvraag worden ingediend. In het kader van het minima-beleid zal er materiaal aanwezig zijn voor Sport en Cultuurfonds en Service Bureau voor Ouderen.

De openbare ruimte
De openbare ruimte, we maken er allemaal gebruik of hebben er gemak van. We hebben het dan over de onderdelen zoals het groen, de verharding, het water, het straatmeubilair, de speelplekjes, de openbare verlichting en dergelijke.
Al die onderdelen moeten onderhouden worden. Om dat op een juiste wijze te laten plaatsvinden, wordt gebruik gemaakt van geautomatiseerde beheerprogramma's. In die beheerprogramma's worden de gegevens opgeslagen van de bomen, plantsoenen, gazons, voet- en fietspaden, rijbanen, parkeerplaatsen, singels, palen, borden, bankjes, speeltoestellen en verlichtingsmasten. Die gegevens bestaan uit afmetingen, soorten en jaren van aanleg. Voorts wordt periodiek de staat van onderhoud gemeten en ook opgeslagen in de programma's. Het geheel wordt tot slot ingebracht in zogeheten digitale kaarten. Als vervolgens aangegeven wordt welke kwaliteitsniveaus gewenst worden, kunnen de benodigde onderhoudsmaatregelen in beeld worden gebracht en uitgevoerd worden.
Nadat de onderhoudswerkzaamheden zijn uitgevoerd, worden deze door opzichters gecontroleerd. Dat gebeurt aan de hand van bestekken en tekeningen. Maar ook de gebruikers van de openbare ruimte, de burgers, willen natuurlijk wel eens weten of de gedachte kwaliteitsniveaus ook daadwerkelijk zijn bereikt. Omdat de oppervlakte van het groen en de verharding in Hellevoetsluis amen al meer dan 3,5 miljoen vierkante meter bedraagt is het ondoenlijk om nog eens alles te controleren. Voor de gebruikers is daarom een schouwmethode ontwikkeld waarmee in korte tijd een indruk kan worden verkregen van de kwaliteit van de openbare ruimte.

Op de Gemeentedag worden de beheerplannen en de schouwmethode door medewerkers van Stedelijk Beheer gedemonstreerd en toegelicht.

Ondergronds containers voor de inzameling van huishoudelijk afval Met ingang van dit jaar zullen de verzamelcontainers voor het huishoudelijk afval bij de hoogbouw en de gestapelde bouw worden vervangen door ondergrondse containers. Inmiddels heeft de aanbesteding voor de aanschaf van de containers plaatsgevonden en zijn de voorbereidingen gestart voor de aanbesteding van het plaatsen van de containers.
Bewoners van de woningen waar de containers onder de grond gaan zullen natuurlijk geïnformeerd worden over het tijdstip van plaatsing.

Op de Gemeentedag zal door medewerkers van Stedelijk Beheer aan de hand van opgestelde containers de werking nader worden toegelicht.

Afdeling Toerisme, Recreatie, Economie en Grondzaken Ook de afdeling TREG zal 5 juni vertegenwoordigd zijn en wel met de volgende onderwerpen:

o Er is een tekening van de mogelijke verkaveling van de laatste fasen 5 + 6 Ravense Hoek
o Inkijken van Kadastrale gegevens
o Uitgiftebeleid mbt tot zgn snippergroen
o Bedrijventerreinen Kickersbloem 1, 2 en 3
KB 1 - revitalisering

KB 2 - voltooiing

KB 3 - ontwikkeling Structuurschets
o Ontwikkelingen mbt winkelcentra
De Struytse Hoeck / Masterplan Kanaalzone

De Jachthoorn
De Forel
Evertsenplein
o Startersnetwerk Hellevoetsluis
o Visie op de watersport
o Havenbeleidsplan
o Masterplan VPR
o Droogdok Jan Blanken

Maar dit zijn niet de enige afdelingen die 5 juni vertegenwoordigd zullen zijn.
o De afdeling P&O zal door middel van een presentatie met foto's een impressie geven van het werken bij de Gemeente Hellevoetsluis. o De afdeling PR/Voorlichting geeft u de mogelijkheid de website van de gemeente te bekijken,
o De Centrale Financiële Administratie is aanwezig voor alle vragen over de WOZ-waarde van uw huis. (Legitimatie verplicht indien u gedetailleerde gegevens wilt bekijken). En voor al uw overige vragen over gemeentelijke belastingen en/of automatische incasso. o Verder kunt u vragen stellen aan de raadsleden die ook aanwezig zullen zijn en u kunt middels een formulier uw grootste genoegen en uw grootse ongenoegen kenbaar maken.
o De stadsregio Rotterdam is een samenwerkingsorgaan tussen 18 gemeenten in het Rijnmondgebied, waaronder Hellevoetsluis. De gemeente Rotterdam vormt daarin de centrumgemeente.

De stadsregio zal u met een presentatie en met folders over de ontwikkelingen in het Rijnmondgebied informeren.

Demonstratie
In de raadzaal zal er tussen 13 en 14 uur een demonstratie plaatsvinden door Taekwondo- en Hapkidovereniging Yu-Sin-Kwon.

Buiten het gemeentehuis
Ook buiten het gemeentehuis zal er in de Vesting genoeg te bekijken en te doen zijn:
o een oude brandweerauto zal rijden tussen het gemeentehuis, het nationaal Brandweermuseum en het Droogdok. Eventueel gratis toegang na bezoek aan gemeentedag. Passe-partout voor 1 dag. o Op het plein voor het gemeentehuis zal de Brandweer vertegenwoordigd zijn en verschillende demonstraties geven.

Kinderen
Ook aan de kinderen van Hellevoetsluis is gedacht: Richard Top zal die dag vier voorstellingen verzorgen: poppenkast, kindershow, mobiele magie en ballon vouwen.
De eerste minuten van de show worden de kinderen flink opgezweept. Deze Haagse artiest laat ze meedoen met een mega applaus. Na dit oorverdovende kabaal start de poppenkastvoorstelling. Richard neemt de kinderen mee op avontuur. Ze ontmoeten Jan Klaassen, de politieagent en misschien wel de gemene Heks. Hierna volgt een onvervalste goochelshow. Richard laat dobbelstenen verdwijnen, verschijnen en verhuizen. Ook laat hij zien wat je allemaal met toverzout kunt maken. Hij heeft ook een spannend vertel-avontuur met een papa beer, mama beer en hun kindje.