Ingezonden persbericht


OPSTAND IN WARSCHAU: DE VERGETEN SOLDATEN VAN WO II

Zeldzaam beeldmateriaal en herinneringen van overlevenden staan centraal in de documentaire over de Poolse opstand tegen de nazi-bezetting

'Warsaw Rising: The Forgotten Soldiers of World War II' wordt uitgezonden op

zaterdag 5 juni om 21.00 uur en herhaald op zondag 6 juni om 13.00 uur en 21.00 uur

In het weekend van de 60e verjaardag van D-Day, zendt CNN een indringende documentaire uit over een minder bekend hoofdstuk uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Een opstand aan het einde van de Tweede Wereldoorlog die probeerde voort te bouwen op het succes van de landingen in Normandië, maar eindigde als een voetnoot in de geschiedenis van WO II, ondanks de tragische dood van meer dan 200.000 mensen. 'Warsaw Rising: The Forgotten Soldiers of World War II' vertelt het verhaal van het ondergrondse verzet in Warschau, en hun 63 dagen durende strijd tegen de Nazi's.

In deze documentaire, waarin David Ensor, CNN's U.S. nationale veiligheidscorrespondent als gastheer optreedt, vertellen overlevenden van de 'Warsaw Rising' hun persoonlijke, zeer bewogen verhalen. Daarnaast brengt de documentaire historische beelden en zeldzaam beeldmateriaal dat gemaakt is door het Poolse ondergrondse leger.

In de zomer van 1944 kwam een ondergronds leger van burgers in Warschau in opstand tegen de Nazi bezetting in de veronderstelling en met de hoop dat de D-Day invasie in het westen en de opmars van de Sovjets in het oosten hun een kans bood op bevrijding. In plaats daarvan vochten de ondergrondse strijders, veelal tieners, vrouwen en kinderen, 63 dagen tevergeefs met zelfgemaakte wapens, wanhopig het moment afwachtend dat de geallieerden te hulp zouden schieten.

In de woorden van de overlevenden brengt,'Warsaw Rising' opmerkelijke verhalen van heldendom en overleving tegen alle verwachtingen in. Een jonge tankcommandant verovert een Duitse tank en bevrijdt er een concentratiekamp mee, waardoor het leven van een paar honderd Joden werd gered.

Een ondergrondse soldaat en een vrouwelijke ondergrondse koerier vertellen het verhaal van hun 20 uur durende tocht door de rioolbuizen onder de straten van Warschau om aan de Nazi's te ontsnappen."De gedrevenheid waarmee we al deze dingen ondernamen is waarschijnlijk moeilijk voor te stellen voor mensen die nooit ervaren hebben hoe het is om je vrijheid te verliezen" aldus Christine Jaroscewicz, een 19-jarige strijdster in die tijd. "Wij hadden een rotsvast vertrouwen dat we onze vrijheid zouden herwinnen."

'In de Warsaw Rising' worden ook een aantal harde politieke werkelijkheden aan de orde gesteld wanneer het gaat om de relaties tussen de VS, de Sovjet-Unie, Groot-Brittannië en Polen tijdens het einde van de oorlog. Toen de geallieerde hulp het meeste nodig was weigerde Sovjet dictator Josef Stalin zijn troepen de Vistula rivier te laten oversteken om de Polen te helpen Warschau te bevrijden. Op hetzelfde moment hadden Polens andere bondgenoten, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië een deal gesloten met Stalin die hem controle gaf over Centraal Europa in ruil voor zijn hulp bij het bestrijden van de Duitsers.

Uiteindelijk werd het Poolse verzet door de Nazi's afgeslacht en Warschau met de grond gelijk gemaakt. Meer dan 200.000 mensen stierven, een half miljoen mensen werden uit de stad verdreven en meer dan driekwart van het ondergrondse leger kwam om het leven. Toch kreeg deze tragische gebeurtenis weinig aandacht. Nu vertellen de overlevenden van deze Tweede Wereldoorlog tragedie eindelijk hun verhaal.


---

Voor meer informatie (

Ingezonden persbericht