Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District Apeldoorn


P E R S B E R I C H T


POLITIEDISTRICT APELDOORN


1 juni 2004


Politie houdt kijkdag voor goederen autokraker


De politie in Apeldoorn houdt zaterdag 5 juni as een kijkdag voor gedupeerden van autokraken. Zij kunnen tussen 10.00 en 15.00 uur in het politiebureau aan de Vosselmanstraat terecht, om te kijken of hun weggenomen spulletjes tussen de vele in beslag genomen voorwerpen liggen.


Het speciale projectteam "auto-inbraken" van de Apeldoornse politie kon eind mei een 33 jarige man uit Apeldoorn aanhouden op verdenking van autokaken. Bij de man werd een enorme hoeveelheid goederen aangetroffen variërend van mobieltjes, zonnebrillen, autoradio's en cd's tot een stofzuiger, kleding en tennisrackets. De goederen zijn intussen geïnventariseerd en opgeslagen op het politiebureau. Ook heeft de politie zo'n 40 aangevers kunnen benaderen om voorwerpen die men in de aangifte duidelijk had omschreven, terug te geven. Deze voorwerpen varieerden van een verzekeringsbewijs tot meetapparatuur met een waarde van enkele duizenden euro's.
De verdachte zit nog in voorarrest. Hij is over een langere periode, in ieder geval vanaf begin 2003, actief geweest. Hij heeft een aantal feiten toegegeven.


Onafgesloten


De verdachte is door het team nader gehoord. Het blijkt dat hij door heel Apeldoorn actief is geweest, met in mindere mate in het zuidwestelijke deel.
Hij verklaarde verder eerst bij auto's te voelen of deze afgesloten waren. Als de auto niet afgesloten was, dan zocht hij in de auto. Was de auto wel afgesloten en hij zag of vermoedde dat er waardevolle goederen in de auto lagen dan werd het slot geforceerd of een ruit vernield. Uit onderzoek is vast komen te staan dat deze verdachte ook uit tenminste uit één schuur heeft gestolen.
Op aanwijzing van de verdachte zal de brandweer één dezer dagen met een duikploeg op twee locaties gaan zoeken naar door de verdachte gedumpte spullen.


Geen aangifte


Uit onderzoek blijkt, dat diverse benadeelden geen aangifte hebben gedaan omdat zij hun auto niet hadden afgesloten, niet verzekerd waren of de buit gering was. Het gevolg daarvan is dat er nog heel veel goederen op het politiebureau op de eigenaar liggen te wachten. Ook deze benadeelden die (nog) geen aangifte deden, kunnen zich zaterdag melden.
Momenteel liggen er nog specifieke goederen zoals een tennistas met rackets, golfclubs, diverse koffers en/of bakken met gereedschappen zoals een compressor, handcirkelzaagmachine, diverse autoradio's, doktersartikelen, judopak, viskoffer, diverse zonnebrillen en portemonnees.
Als er geen eigenaar van goederen gevonden wordt, dan gaan die goederen, afhankelijk van de beslissing van de rechter, naar de Dienst Domeinen.


Resultaat


De aanhouding van de autokraker was resultaat van intensieve inspanningen van de politie Apeldoorn om het aantal autokraken terug te dringen. Sinds 15 maart jl. is er een speciaal auto-inbrakenteam van start gegaan met als resultaat al 11 aanhoudingen en naast dit onderzoek al tientallen andere opgeloste autokraken.


Nadere informatie:

Bureau Persvoorlichting

055 - 548 60 58

055 - 548 60 52


---- --