NED. CULTURELE SPORTBOND

Gemengde vrijmetselarij bestaat 100 jaar

Jubileumviering van de Nederlandse Federatie van De Internationale Orde der Gemengde Vrijmetselarij -Le Droit Humain- ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan. I.O.G.V.M. -Le Droit Humain-.

De Internationale Orde der Gemengde Vrijmetselarij -Le Droit Humain- houdt a.s. zaterdag 5 juni 2004 om 14:00 uur een Open Receptie waarbij iedereen welkom is, ter viering van het 100 jarig bestaan van de orde in Nederland in Hotel Mercure aan de Amstel.

De zondag, 6 juni 2004 zal er een besloten ceremoniële bijeenkomst worden gehouden voor vrijmetselaren met aansluitend een broedermaal.

De Internationale Orde der Gemengde Vrijmetselarij -Le Droit Humain- is gevestigd in ruim 60 landen. Hier beoefenen mannen en vrouwen gezamenlijk, op voet van gelijkheid, wederzijds respect en waardering voor elkaar, de Vrijmetselarij. De Vrijmetselarij is te beschouwen als een levensschool. Het streven naar geestelijke verdieping -Ken u zelve- en actief meewerken aan een betere wereld. Meer informatie over IOGVM is te vinden op de website
http://www.droit-humain.org/paysbas/
De eerste Nederlanders zijn op 18 juni 1904 in Amsterdam ingewijd als vrijmetselaar en nu 100 jaar later kent de Nederlandse federatie 21 loges. Het ontstaan en de geschiedenis wordt beschreven in een jubileumboek van de Nederlandse federatie getiteld -Broeders en Zusters: 100 jaar Gemengde Vrijmetselarij- Documentatie en herinneringen opgetekend door Ank Engel, archivaris..

Tijdens receptie is er een presentatie van het jubileumboek Aan de Grootmeester professor Njördur Njardvik, voorzitter van de Opperraad van de Internationale Orde der Gemengde Vrijmetselarij -Le Droit Humain-, wordt daarna het jubileumboek overhandigd door de Nederlandse vertegenwoordigster bij de Opperraad mevrouw Dorothy-Ann Oswald. Ook zal aan de Grootmeester Njördur Njardvik een herinneringsmedaille worden gepresenteerd. Dit wordt gedaan door de Voorzitter van de Nationale Raad van de Nederlandse Federatie de heer Cor Grifhorst.

Professor Njördur Njardvik werd op 10 mei 1997 gekozen tot Grootmeester van de Internationale Orde der Gemengde Vrijmetselarij
-Le Droit Humain- en is de eerste niet Franse Grootmeester die zijn inaugurale rede in het engels hield. Hij is op 30 juni 1936 geboren in IJsland en is professor in de IJslandse literatuur en proza aan de Universiteit van IJsland in Reykjavik. Hij is onlangs op 17 maart 2004 onderscheiden door de Franse president Jacques Chirac tot -Chevalier de l Ordre de la Légion d honneur-, dat is de hoogste onderscheiding die Frankrijk kent, voor zijn verrichtingen voor de IJslandse literatuur en proza en voor zijn betrokkenheid en inzet voor de hulp aan het noodlijdend kind. (SPES: Soutien Pour lEnfance en Souffrance, support for chidren in need (SPES info website: http://scalphil.free.fr/index.html.

Mededeling voor de pers
Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Mevrouw D.A. Oswald telefoon 06-20828740 of per e-mail d.a.oswald@hetnet.nl Een recensie exemplaar van het jubileumboek is beschikbaar bij de receptie of op te vragen via bovengenoemde contactpersoon. Tijdens de receptie is er een aparte ruimte beschikbaar voor interviews etc.
Het Jubileumboek Broeders en Zusters: 100 jaar Gemengde Vrijmetselarij Documentatie en herinneringen opgetekend door Ank Engel, archivaris,is te bestellen bij de Penningmeester Nationale Raad postbus 82107 2508 EC Den Haag ca. 15 euro incl. verzendkosten
Professor Njördur Njardvikis voorzitter van de IJslandse staatsradio en TV, president van het IJslands Zweeds cultureel genootschap, president van de IJslandse schrijversbond en voorzitter van de commissie voor de literatuurprijs voor de Noord Europese Raad

Programma receptie

tijdstip spreker onderwerp

14:00 D.A.Oswald Begroeting en welkomstwoord
14:15 A Engel Jubileumboekpresentatie
14:25 DA Oswald Uitreiken jubileumboek
14:30 C Grifhorst Presentatie en uitreiken herinneringsmedaile

14:45 Afsluiting Koffie en gebak Na 14:45 Pers interviews in aparte ruimte


- bijlage kopie brief van franse president Jacques Chirac aan professor Njördur Njardvik


01 jun 04 17:25