Naturalis


Verliefd en Verloren

Binnenkort in Naturalis

Van 5 juni 2004 tot en met 9 januari 2005 presenteert museum Naturalis in Leiden de tentoonstelling Verliefd & Verloren dieren op vrijersvoeten. In een inspirerende show tonen dieren hun verleidingskunsten met gedrag, geluiden, geuren en kleuren. De bezoeker leert hoe dieren in de meest extreme omstandigheden kunnen flirten en welke gevaren ze daarbij lopen.

Er zijn meer dan 100 dieren aanwezig; een unieke collectie, speciaal samengesteld voor deze expo. Ze presenteren een echte liefdesparade: met de meest schitterende kleuren, met de geur van een bedwelmend parfum, de tonen van een sexy deuntje, een eerbiedige, ingehouden dans of een uitdagend baltsritueel versieren de dieren elkaar én de bezoeker.

Wie blijft onbewogen bij zulke mooie liefdesboodschappen? De bezoeker kan volop meedoen. Kruip in de huid, pels of veren van de dieren op vrijersvoeten en probeer de liefdessignalen zelf uit.: burl zo luid als een hert, ontcijfer de codes van het vuurvliegje en versier het nest van de satijnvogel.

Vijanden op de loer
Maar let op! Raak niet verloren. Valsspelers en spionnen liggen op de loer. Insecten, spinnen, vissen en zelfs planten kunnen de verleidingssignalen nabootsen en zo een lekkere maaltijd in hun val lokken. Het mannetje van de tungarakikker bijvoorbeeld, trekt met zijn gekwaak vrouwtjes aan, maar ook vijanden. Een vleermuis vangt net als de kikkervrouwtjes de verleidelijke klanken op en weet zijn prooi te vinden. Verliefd en Verloren.

Men kan deze tentoonstelling zeer actief beleven of spelenderwijs. Maar de bezoeker pikt ook heel wat wetenschappelijk goed onderbouwde weetjes op: over feromonen, ultraviolette kleurvlekken, hermafrodieten...

De mens
Ongetwijfeld doet het verleidingsspel van de dieren bij ons een belletje rinkelen. Ook de mens flirt en versiert op basis van niet-verbale signalen. En daar speelt regisseur Frédéric Fonteyne mee. Hij creëerde een filmische knipoog vol zwoele blikken, verleidelijke lachjes en danspassen van de Homo sapiens afgewisseld met kleuren, geuren, geluiden en parades uit het dierenrijk.

En ze leefden nog lang en gelukkig en kregen vele kleintjes. De tentoonstelling stopt waar het échte spel begint. Want tenslotte is Verliefd & Verloren - dieren op vrijersvoeten een kleurrijke, verrassende, grappige en verleidelijke tentoonstelling voor het hele gezin.

Verliefd & Verloren is mede mogelijk gemaakt met een bijdrage uit het HGIS-Cultuurprogramma van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Verliefd & Verloren is een gezamenlijke productie van het Koninklijk Belgisch Instituut van Natuurwetenschappen in Brussel, het Muséum national d'Histoire naturelle in Parijs en het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden.