Ingezonden persbericht


Neo nazi's krijgen demonstratievergunning

De Nederlandse Volks Unie (NVU) heeft van de gemeente Den Haag een vergunning gekregen om op 5 juni een demonstratie te houden. De NVU is Nederlands oudste extreemrechtse politieke partij. Anti Fascistische Actie (AFA) vindt het een historisch dieptepunt dat neo nazi's met volledige medewerking van de gemeente hun haatdragende boodschap mogen verspreiden. AFA roept op tot een tegendemonstratie.

Zaterdag 5 juni mag de NVU van de gemeente Den Haag de straat op. Onder het motto 'Tegen Amerikaanse agressiepolitiek, folter en martelpraktijken' zullen de neo nazi's van de NVU op een slinkse manier hun antisemitisch gedachtengoed uitdragen.

Op NVU-demonstraties worden leuzen als Roem en eer voor de Waffen-SS gescandeerd en allerhande nazistische symbolen meegedragen. Ook zijn er na afloop van sommige van NVU-demonstraties toevallige passanten afgetuigd, meestal migranten.

Vrijwel de hele partijtop, waaronder partijleider Constant Kusters, is meerdere keren veroordeeld wegens racisme, mishandeling, openbare geweldpleging en verboden wapenbezit.

AFA vindt dat antisemitisme geen plaats mag hebben in onze samenleving! Kritiek op het beleid van de VS mag niet samen gaan met jodenhaat. Het is gevaarlijk, schandalig en beledigend dat deze neo-nazi's hun ideeën op straat mogen verkondigen. Om een krachtig tegengeluid te laten horen roept AFA iedereen op om op 5 juni naar de tegendemonstratie te komen. Deze start om 13.00 uur op het Plein, Den Haag.

EINDE PERSBERICHT

Meer informatie: 071 5135606; bgg 06 20312281

Bijlage: Een overzicht van recente informatie over het doen en laten van de NVU en haar leden.


1 mei 2003
Delegatie van de NVU aanwezig bij nazi-demonstratie in Halle, Duitsland.

17 mei 2003
NVU-demonstratie in Apeldoorn met als thema 'Antifa Verbieten!'. Er lopen ongeveer tachtig demonstranten mee, waarvan de helft uit Duitsland komt. Op het kopspandoek staat "Zusammen kämpfen gegen Antifa und Polizei". Verder worden er borden meegedragen waarop de vrijlating wordt geëist van de Duitse neo-nazi Michael Krick.

5 juli 2003
De NVU organiseert een concert van de Duitse nazistische skinheadband Oidoxie.

9 augustus 2003
Er lopen NVU-leden mee in een illegale demonstratie in Boxmeer. Ongeveer veertig neonazi's uit Nederland en Duitsland rennen ze door het dorp in een herdenkingsmars voor Rudolf Hess, Hitlers plaatsvervanger.

16 augustus 2003
Een NVU-delegatie is aanwezig bij de internationale Hess-herdenking in Wunsiedel. Hess ligt in Wunsiedel begraven.

In oktober komt NVU-voorzitter Kusters twee maal op televisie bij Catherine Keyl. Omdat tijdens de uitzending blijkt dat Keyl halfjoods is en dat Kusters haar heeft meegenomen naar een Duitse demonstratie in Halle, breekt er binnen de NVU flinke onrust los. De samenwerking met Joden zorgt ervoor dat een aantal belangrijke NVU-leden de partij verlaat. In een reactie hierop kondigt de NVU later aan dat ze een fellere 'antizionistische' koers gaat voeren.

9 september 2003
NVU-kaderlid Rinaldo Weyenberg moet voor het gerechtshof verschijnen, omdat hij 'vuile kankerleider' tegen een agent heeft gezegd en zich verzet heeft tegen arrestatie. Hij wordt tot een boete veroordeeld.

20 september 2003
Een NVU-delegatie is aanwezig bij een nazi-demonstratie in Dortmund. De demonstratie is gericht tegen een tentoonstelling over oorlogsmisdaden van de Duitse Wehrmacht in de Tweede Wereldoorlog.

21 september 2003
De NVU houdt een scholingsmiddag in Doorwerth. Op dezelfde dag wordt een spam-mail verstuurd met reclame voor de site extreemrechts.nl, waar NVU-leden achter zitten. Vanwege het versturen van spam krijgt de provider van het domein veel klachten en haalt de site direct van het Internet af. Vervolgens wordt de site geplaatst op extreemrechts.com en weer honderdduizenden spam-mails rondgestuurd. NVU-lid Patrick de Bruin blijkt achter het versturen van deze spam te zitten. Nadat de betrokkenheid van de NVU bij de spam bekend is gemaakt door een anti-spamorganisatie, worden medewerkers van deze organisatie bedreigd.


1 oktober 2003
Groen Links Apeldoorn organiseert een discussieavond over de vrijheid van meningsuiting. Hier komt ook een delegatie van de NVU op af. Ze maken foto's van aanwezigen en roepen op tot respect voor de Waffen-SS.

10 oktober 2003
De NVU organiseert een feest na de vrijlating uit de gevangenis van twee van haar leden. Beiden moesten een celstraf van enkele maanden uitzitten.


2 november 2003
De NVU houdt een bijeenkomst om de Hitlerputsch uit 1923 te herdenken. Er zijn ongeveer veertig Nederlanders en Duitsers aanwezig.

13 maart 2004
De NVU organiseert een concert met enkele nazi-bands. Voormalige partijleden die (onder andere naar aanleiding van het optreden van voorzitter Kusters in het programma van Catherine Keyl) de NVU verlaten hebben, beginnen een vechtpartij. Daarbij vallen diverse lichtgewonden en wordt veel schade aangericht aan de zaal en instrumenten van de band.

8 mei 2004
NVU-leden aanwezig op nazi-demonstratie in Marienfels, Duitsland. Deze demonstratie wordt gehouden om de Waffen-SS te eren.

8 juni 2004
De Hoge Raad doet uitspraak in een strafzaak tegen NVU-voorzitter

Kusters en twee anderen wegens racistische uitingen tijdens een illegale demonstratie in Echt.

--
AFA Landelijk secretariaat
postbus 224, 2300 AE Leiden
tel/fax: 071-5135606
giro: 9474245 AFA, Leiden
www.afanederland.org