VU ziekenhuis

Burgemeester Cohen opent eerste kinderhospice van Amsterdam

Het eerste kinderhospice van Amsterdam wordt op 5 juni geopend door burgemeester Cohen. Het kinderhospice aan de Lindengracht is van het Leger des Heils en is tot stand gekomen in samenwerking met het VU medisch centrum. Het Lindenhofje biedt plaats aan twaalf ernstig zieke kinderen van nul tot negentien jaar met een beperkte levensverwachting die niet noodzakelijkerwijs in het ziekenhuis hoeven te blijven maar wel medische zorg nodig hebben.

Behalve Amsterdamse kinderen kunnen ook patiëntjes uit de regio gebruik maken van het kinderhospice. Het Lindenhofje biedt ook een uitkomst voor ouders en verzorgers die tijdelijk niet voor hun zieke kind kunnen zorgen, of op adem willen komen. Dit wordt ook wel 'respijtzorg' genoemd. Ook op medische indicatie kan tijdelijk een opname plaatsvinden.

Het Lindenhofje wil een zo huiselijk mogelijke omgeving bieden met hoogwaardige medische en verpleegkundige zorg. Daarnaast is het voor gezinsleden mogelijk om te logeren.

In Het Lindenhofje zijn 24 uur per dag gespecialiseerde verpleegkundigen aanwezig. Daarnaast houdt de afdeling kindergeneeskunde van het VU medisch centrum 24 uur per dag een arts beschikbaar om medische steun te verlenen. Het team bestaat verder onder meer uit een psycholoog, een huisarts, een kinderarts, een ouderbegeleider, een pastoraal werker en vrijwilligers.

De Stichting RCOAK (Roomsch Catholijk Oude Armen Kantoor), eigenaar van het pand, heeft de verbouwingskosten van Het Lindenhofje voor haar rekening genomen.

De aanschaf van de inventaris is mede mogelijk gemaakt door verschillende vermogensfondsen: Stichting JONG, Fundatie Van den Santheuvel Sobbe Stichting, VSB Fonds, Stichting Kinderpostzegels, Stichting Hulp na Onderzoek, Stichting Madurodam Steunfonds, Parkhage Stichting Zonnige Jeugd, Nuts Ohra, Stichting Centraal Fonds RVVZ en het SKAN Fonds.

Het Lindenhofje dateert uit 1614 en is het oudste hofje van Amsterdam. In 1801 werd het hofje door het Roomsch Catholijk Oude Armen Kantoor overgenomen van de Doopsgezinden. Na verbouwing bestond het complex uit 21 hofjeswoningen die bestemd waren voor minder draagkrachtige katholieke Amsterdammers. Sinds 1970 werden de meeste hofjeshuizen verhuurd aan studenten. De Stichting RCOAK besloot het hofje een andere bestemming te geven. Een functie als kinderhospice sluit goed aan bij de doelstelling van de Stichting RCOAK en bij de aloude woon-zorgfunctie van het hofje.

In Nederland bevinden zich in totaal vijf kinderhospices. Eind mei ging ook kinderhospice De Biezenwaard in Uithoorn officieel van start. Het Lindenhofje en De Biezenwaard werken samen in de opvang van ernstig zieke kinderen.