---

Nederlandse militaire bijdrage aan D-Day

4-6-2004 9:40:00

Dit weekend (5/6 juni) vinden in Frankrijk diverse festiviteiten plaats rond de viering van 60 jaar D-Day. De Nederlandse militaire bijdrage concentreert zich op twee plaatsen, Pont-Audemer en Arromanches in Normandië.

Minister van Defensie Henk Kamp is op 6 juni in de ochtend in Pont-Audemer aanwezig bij een bi-nationale bijeenkomst tussen Nederland en Frankrijk. De militaire bijdrage in Pont-Audemer bestaat uit vertegenwoordigers van 17 Bataljon Fuseliers Prinses Irene, veteranen van de Nederlandse Prinses Irene Brigade en andere veteranen die meededen aan de bevrijding van Frankrijk. Ook zullen er vertegenwoordigers uit België en Groot- Brittannië aanwezig zijn. De Johan Willem Friso Kapel uit Assen zorgt voor de muzikale omlijsting

In Arromanches vindt s middags de internationale herdenking van de invasie plaats. Hierbij is Nederland ook aanwezig. Naast de genoemde eenheden doen vier F-16 gevechtsvliegtuigen en een Nederlandse Orion maritiem patrouillevliegtuig mee aan de luchtshow. Hr.Ms. Rotterdam, een Landingsplatform Dock (LPD), neemt op zee deel aan een vlootschouw. De Koninklijke Marine speelde een rol tijdens D-Day, onder andere door ondersteuning bij bombardementen op Duitse posities. Mitchells van het 320e squadron van de Marine Luchtvaart Dienst voerden gevechtsvluchten uit en Nederlandse schepen beschermden de invasievloot.