Unicef



Persbericht

Bijdrage van ¤ 250.000,- van Unicef Nederland

START MAZELENINENTING VOOR RUIM 2,2 MILJOEN KINDEREN DARFUR

Den Haag, 4 juni 2004 * Op zaterdag 5 juni start in de regio Darfur (West-Sudan) een grote inentingscampagne, waarbij ruim 2,2 miljoen kinderen zullen worden ingeënt tegen mazelen. Mazelen vormen een grote bedreiging voor de overlevingskansen van ontheemde en ondervoede kinderen. Door de lage vaccinatiegraad lopen volgens Unicef duizenden kinderen het risico te overlijden. Het risico wordt verhoogd door de blamerende ondervoedingcijfers in de regio: ruim 30.000 kinderen zijn ondervoed en 5500 kinderen zijn zo ernstig ondervoed dat ze alleen met medische hulp kunnen overleven. De campagne van Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bereikt in vier weken tijd alle kinderen in Darfur tussen negen maanden en vijftien jaar oud. Unicef Nederland heeft per direct ¤ 250.000,- ter beschikking gesteld om de campagne te kunnen laten starten; verdere financiering is dringend nodig.

Om alle kinderen te bereiken zal de inentingscampagne letterlijk van deur tot deur en van hut tot hut worden uitgevoerd; verder wordt het vaccin geleverd aan tijdelijke gezondheidsposten. Alle kinderen in Darfur, niet alleen de ontheemden, zullen worden ingeënt tegen mazelen. Alle kinderen onder de vijf jaar ontvangen gelijktijdig vitamine A om hun weerstand te verhogen. In de grensstreek met Tsjaad ontvangen bovendien 100.000 kinderen onder vijf jaar het poliovaccin. De totale campagne zal circa vier weken in beslag nemen.

In Darfur zijn ruim 1,2 miljoen mensen, met name kinderen, vrouwen en ouderen, door het geweld verdreven van huis en haard. Hulpverleners weten naar schatting tot nu toe slechts de helft van deze ontheemden te bereiken. Op zoek naar een veilige plek hebben de vluchtelingen een schrijnend gebrek aan slaapplaatsen, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Het tekort aan opvangplekken waardoor grote groepen mensen gedwongen op één plek overnachten, vergroot het risico op ziektes onder de ontheemden.

De kans op een uitbraak van mazelen is reëel. Mazelen zijn zeer besmettelijk en in gebieden zoals Darfur, waar minder dan 70% van de mensen is ingeënt, is de kans op een uitbraak en snelle verspreiding van de ziekte, groot. De officiële cijfers tot nu toe spreken van ruim 1100 gevallen van mazelen en tientallen doden door mazelen, maar Unicef meent dat het werkelijke aantal kinderen dat met het virus is besmet, hoger ligt. JoAnna van Gerpen, de directeur van Unicef in Sudan: "Gezonde kinderen overleven de mazelen, maar voor veel kinderen in Darfur kan mazelen letterlijk fataal zijn." De inentingscampagne start op 5 juni in Zuid-Darfur waar 1,2 miljoen kinderen zullen worden ingeënt; vanaf 12 juni volgen alle kinderen in West en Noord-Darfur. De campagne wordt door Unicef en WHO uitgevoerd in samenwerking met het ministerie van Gezondheid.

Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de VN, verleent sinds 1989 hulp aan de mensen in Zuid-Sudan. Sinds de start van de crisis in Darfur in 2003 verlenen ruim 20 Unicef-medewerkers in Darfur hulp bij onder meer het herstellen en installeren van honderden waterpompen, het aanleveren van therapeutische melk voor zwaar ondervoede kinderen in 15 voedingscentra en de constructie van noodlokalen zodat ook ontheemde kinderen een vorm van onderwijs kunnen volgen.


*****