Gemeente Amsterdam

Rudi Fuchs ontvangt gouden museummedaille

4 juni 2004 - Eveline Papa

Op zaterdag 5 juni heeft burgemeester Cohen namens het college van B&W de gouden museummedaille uitgereikt aan de heer Rudi Fuchs. Dit gebeurde tijdens zijn afscheidsreceptie in het Stedelijk Museum op de Oosterdokskade.

Fuchs begon in 1975, na een studie Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit te Leiden, zijn carrière als wetenschappelijk medewerker aan het Kunsthistorisch Instituut. Ook was hij in die periode docent-begeleider aan de Ateliers '63 in Haarlem. In de daaropvolgende jaren was hij directeur van een aantal musea in binnen- en buitenland, waaronder het Haags gemeentemuseum. Daarnaast vervulde hij tal van bestuursfuncties.

Rudi Fuchs was van februari 1993 tot januari 2003 directeur van het Stedelijk Museum. In deze jaren heeft hij prachtige tentoonstellingen samengesteld, de collectie uitgebreid en het museum zo de 21-ste eeuw in geloodst. Mede dankzij zijn inspanningen kan het Stedelijk Museum zich meten met andere musea in wereldsteden zoals het Tate in Londen, het MoMa in New York en het Centre Pompidou in Parijs.

Eerder ontvingen Wim Beeren bij zijn afscheid als directeur van het Stedelijk Museum, Judith Belinfante bij haar afscheid als directeur van het Joods Historisch Museum en Wil Pieterse bij haar afscheid van het Amsterdams Gemeentearchief deze onderscheiding.

De gouden museummedaille wordt verleend bij het afscheid van een directeur van een (groot) gemeentemuseum of -archief.

pb-109

© Gemeente Amsterdam