ABVAKABO FNV

'Te weinig gevangenispersoneel voor 2op1cel'

Er is structureel te weinig personeel aanwezig in gevangenissen die meedoen aan het twee-op-één-cel experiment. Dat blijkt uit tussentijdse resultaten van een onderzoek van ABVAKABO FNV, de grootste vakbond voor gevangenispersoneel. Uit de resultaten blijkt ook dat er op grote schaal tegen de regels in verslaafde- en psychisch gestoorde gevangenen op een duocel worden geplaatst.

ABVAKABO FNV stelde half april een meldlijn in waar misstanden bij het twee-op-één-cel experiment gemeld kunnen worden. De bond kreeg in de afgelopen weken ruim veertig meldingen van personeelsleden uit alle zeven penitentiaire inrichtingen die meedoen aan het twee-op-één-cel experiment. Uit de tussentijdse resultaten blijkt dat er bij alle gevangenissen een structurele onderbezetting van het personeel is op twee-op-één-cel afdelingen. Tevens worden regelmatig de regels geschonden om geen verslaafde- en psychisch- gestoorde gevangenen op duocellen te plaatsen.

Vakbondsbestuurder Elise Merlijn van ABVAKABO FNV noemt de gesignaleerde misstanden onacceptabel. 'We hebben met justitie afspraken gemaakt over de condities waaronder het twee-op-één-cel experiment uitgevoerd zou worden. Wij verwachten dat die afspraken onverkort worden nagekomen. Het schenden van de regels brengt de veiligheid van het personeel in gevaar en leidt tot verhoging van de werkdruk, demotivatie en een hoger ziekteverzuim.'

De meldlijn 2op1cel@abvakabo.nl blijft open tot 16 juni 2004. ABVAKABO FNV verwerkt de meldingen in een rapport over het experiment twee-op-één-cel dat eind deze maand zal verschijnen.


---

Wilt u meer weten over de resultaten van de meldlijn 2op1cel, kijk op www.abvakabo.nl of neem contact op met:

Elise Merlijn sectorbestuurder (06) 20 539 228 Arno Bonte voorlichter (06) 51 218 402 tijdens het weekend met de pikettelefoon: (06) 10 949 408

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.


05 jun 04 00:41