Politie Friesland

Politieberichten van 4/6 (13.00) t/m 5/6 (13.00)

Fryslân 05-06-2004 - Voor verdere informatie kan op werkdagen tussen 07.00 en 13.00 uur contact worden gezocht met bureau communicatie van politie Fryslân via het algemene nummer van de politie, 0900 - 8844.

Elsloo: prostituee uit Dominicaanse Republiek aangehouden en uitgezet Op donderdag, 3 juni, hebben zes medewerkers van het prostitutieteam van de politie Fryslân een controle uitgevoerd in een seksclub in Elsloo. Er werden drie prostituees aangetroffen. Een Dominicaanse vrouw werd aangehouden in verband met illegaal verblijf in Nederland. Zij zal uitgezet worden naar het land van herkomst. De vrouw zit in vreemdelingenbewaring en zal waarschijnlijk volgende week al daadwerkelijke het land worden uitgezet. De eveneens aangetroffen Poolse en Duitse prostituee hadden hun papieren in orde. Door de politie wordt een rapportage opgemaakt ten behoeve van de gemeente.

Easterlittens: picknicktafel gestolen, getuigenoproep
Tussen zaterdag 29 mei en dinsdag 1 juni is vanaf de Skrinserdyk een achtpersoons, eikenhouten picknicktafel gestolen. De tafel stond bij een vogelkijkhut onder Skrins, tussen Hinnaard en Easterlittens. De bank was enkele weken geleden geplaatst en is behoorlijk zwaar. De waarde is circa 1.000 euro. De bank is gebeitst en bruin van kleur. Omdat de bank door waarschijnlijk drie of vier personen is gestolen en er waarschijnlijk een aanhangwagen is gebruikt, komt de politie graag in contact met eventuele getuigen op het algemene nummer 0900 8844. Aangifte is, namens Natuurmonumenten, gedaan door een 50-jarige inwoner van Easterein.

Nieuwehorne: aanrijding met letsel
Vrijdag om 16.15 uur rijdt een 47-jarige automobilist uit Boornzwaag over de Schoterlandseweg, met achter zijn auto een aanhanger. Op een gegeven moment verliest de auto de aanhanger, deze schuift over het wegdek en het trottoir en neemt een 71-jarige inwoner van Nieuwehorne, die op de bus staat te wachten, mee. De man vliegt achterover door de ruiten van het bushokje. Het slachtoffer is met een hersenschudding, een gebroken arm en gebroken onderbenen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Bureau ongevalanalyse van de Friese politie heeft een onderzoek ingesteld.

Fryslân: rijden onder invloed
Vrijdag om 20.30 uur, Cornelis Houtmanstraat te Lemmer, 47-jarige automobilist uit Lemmer, de man blies 1185 ug/l, goed voor een rijverbod van 15 uur. Ook het rijbewijs van de man is ingevorderd. Zaterdag om 01.00 uur, Rydwei te Rottevalle, 30-jarige automobilist uit Houtigehage, blies 360 ug/l, rijverbod van 3 uur.
Zaterdag om 01.05 uur, Sint Odolphusstraat te Bakhuizen, 57-jarige automobilist uit de gemeente Gaasterlân-Sleat, blies 310 ug/l, rijverbod van 2 uur.
Zaterdag om 01.20 uur, 20-jarige bromfietser uit Boijl, Hoofdstraat West te Noordwolde, blies 445 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur. Ook werd hij bekeurd omdat hij geen helm had gedragen en niet in het bezit is van een bromfietscertificaat.
Zaterdag om 01.30 uur, Miedigge te Winsum, 18-jarige automobilist uit Kubaard, blies 330 ug/l, rijverbod van 2 uur.
Zaterdag om 01.45 uur, A7 richting Heerenveen, 46-jarige automobilist uit Zwolle, viel op de Waldwei op bij een medeweggebruiker omdat de verdachte slingerde en langzaam reed. De medeweggebruiker loodste de politie via de gsm naar de 46-jarige. De man werd uiteindelijk aangehouden op de A7. Hij bleek te veel te hebben gedronken. De man blies 605 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Ook het rijbewijs van de man werd ingevorderd.
Zaterdag om 02.55 uur, Marktstraat te Bolsward, 19-jarige automobilist uit Wûnseradiel, blies 305 ug/l, rijverbod van 2 uur.
Zaterdag om 00.20 uur, Rijksstraatweg te Noardburgum, 30-jarige inwoner van Twijzelerheide. De man was opgevallen omdat hij, toen hij de politie, zag zijn lichten uitdeed en er vandoor ging. De man kon als nel worden aangehouden. Hij blies 245 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur, verder werd de man bekeurd voor een verlopen APK, rijden zonder verlichting en voor snelheid.
Zaterdag om 05.45, Amperestraat te Leeuwarden, 33-jarige automobilist uit Marssum. De man viel op omdat hij snel reed op de Marshallweg. Hier werd een snelheid geklokt van 131 km, terwijl ter plaatse 50 is toegestaan. Op de Amperestraat kon de man worden aangehouden. Hij blies 375 ug/l. Op het bureau bleek verder dat de man reed tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid, hiervoor is hij bekeurd, evenals voor het rijden onder invloed en de snelheidsovertreding.

Oosterwolde: betrapt op heterdaad
Vrijdag om 23.00 uur zag de politie dat een 20-jarige inwoner van Oosterwolde een autoband lek prikte. De auto stond geparkeerd op de Stationsstraat. Toen de verdachte de politie zag ging hij er als een haas vandoor. Hierbij verloor de man een schoen. Op de Snellingerdijk kon de verdachte enkele minuten later worden aangehouden. De man had het mes weggegooid, hier wordt nog naar gezocht. De man is overgebracht naar het bureau. De politie onderzoekt of de verdachte in verband kan worden gebracht met het meermalen leksteken van autobanden eerder dit jaar in en in de omgeving van Oosterwolde. Aangifte is gedaan door een 49-jarige inwoner van Oosterwolde.

Wergea: politie houdt twee vervelende verdachten aan
Zaterdag om 01.30 uur wilden twee inwoners van Wirdum, 22 en 23 jaar, met de taxi van Warten naar Wirdum. De taxi moest stoppen bij de jeugdsoos, alwaar de twee een krat bier wilden kopen. Ze gingen echter bier aan de bar drinken, waarop de chauffeur naar binnen ging en 9,50 euro wilde hebben voor het ritje. Deze werd hierop bedreigd. Een tweede taxichauffeur werd eveneens bedreigd. Toen werd de politie gebeld. De twee waren gevlucht door een sloot, richting dorp. In het dorp werd gezocht, even later werden de twee net buiten Wirdum aangetroffen, weggedoken in een berm. Bij de aanhouding pleegden de twee verzet. Hierbij werd door de politie eenmaal een corrigerende tik uitgedeeld. De twee zijn hierna geboeid overgebracht naar het bureau.

Heerenveen: bedreiging
Zaterdag om 00.25 uur fietsten enkele jongeren vanuit het centrum naar huis, toen ze langs de hockeyclub op De Zanden kwamen. Hier was nog een feestje, dus het groepje stopte even. Net op dat moment kwam er een groepje vannacht Marokkanen/Turken van het feestje. Zij waren niet welkom geweest op het feestje. Een van de Marokkanen zei tegen een 18-jarige inwoner van Heerenveen dat hij niet zo moest kijken. Hierop werd de 18-jarige van de fiets geschopt, waarna hij op de grond viel. Daarna werd door enkele verdachten op het slachtoffer ingetrapt. Door de politie is de omgeving nog afgezocht, maar er werd niemand aangetroffen. De 18-jarige had geen zichtbare verwondingen en heeft aangifte gedaan van bedreiging. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Kollumerpomp: politie houdt zeven verdachten aan
Zaterdag om 04.50 uur kreeg de politie een melding dat in Kollumerpomp, aan de Meester Visserstraat, diverse tuinen waren vernield. Op zoek naar de verdachten zag de politie op de Foijngaweg, net buiten Kollumerpomp, een auto langzaam rijden. Na het stoopteken rolden zeven mannen uit de auto, een uit Goirle (20 jaar), de rest uit Tilburg (20, 21, 21, 21, 22 en 25 jaar). In de auto lagen een drietal vlaggenstokken, een zonnewijzer en een pop. Dit waren net die goederen die uit de tuinen waren gestolen.Hierop zijn de zeven door de politie aangehouden en overgebracht naar het bureau. De zeven bekenden dat ze de goederen gezamenlijk hadden gestolen.

Ternaard: aanhouding recalcitrante verdachte
Zaterdag om 02.20 uur kreeg de politie een melding dat een 37-jarige inwoner van Ternaard stond te schreeuwen richting de bewoners van een woning aan de Slotstrjitte. De politie stuurde de bewoners naar binnen, maar toen dit gebeurde wilde de 37-jarige naar binnen stormen en ramde hij tegen de deur. Toen de politie hem beetpakte verzette de man zich heftig. Hierbij trapte hij een ruitje van de deur kapot. Tot driemaal werd de man gemaand zich rustig te houden. Hieraan voldeed de man niet waarop een diensthond tweemaal bijtend is ingezet. Hierna is de verdachte overgebracht naar het bureau. De twee wonden zijn bekeken door een arts en bleken mee te vallen.

Drachten: vernielingen
Aan de achterzijde van zwembad De Welle zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag drie ramen vernield. Het betreft twee ruiten van 0.95 x
1.40 meter en een van 1.95 x 1.40 meter. Aangifte is gedaan door een 50-jarige inwoner van Lippenhuizen.

Sint Annaparochie: vervelende jeugd pleegt vernielingen
In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn in Sint Annaparochie verschillende vernielingen gepleegd. Zo werd op de Burgemeester Vlaskampstraat een invalidenvoertuig van een parkeerplaats getild en een overdekt plein opgesleept. Hierbij is een scheur ontstaan in het voorspatbord. Aangifte is gedaan door een 77-jarige inwoner van de plaats. In de buurt werden verder vogelhuisjes van bomen getrokken en rollen graszoden uitgerold over een bruggetje. In de Dirk Janszstraat is eveneens een spoor van vernielingen getrokken langs de bejaardenhuizen. Zo zijn bankjes en ander tuinmeubilair versleept. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Pingjum: vervelende jeugd pleegt vernielingen
In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn in Pingjum diverse vernielingen gepleegd. In een gazon aan de Lammert Scheltesstraat zijn enkele gaten gegraven, met een schep die waarschijnlijk is gestolen bij de buren. Verder is een rek van een rozenstruik van de muur getrokken aan de Pibenalaan en is een auto vernield. De politie heeft de zaak in onderzoek.