Gemeente Ede

nummer 128 / Ede, 4 juni 2004

Controle op vermogen uitkeringsgerechtigden

Met ingang van april 2004 heeft gemeente Ede de mogelijkheid om het vermogen van cliënten met een bijstandsuitkering te controleren. Dit zal gerealiseerd worden door periodiek het bestand aan bijstandsgerechtigden te vergelijken met de gegevens die de Belastingdienst heeft over het vermogen van belstingplichtigen.

Een van de criteria om voor een bijstandsuitkering in aanmerking te komen is dat het vermogen niet boven een bepaalde grens uit mag komen. Dit bedrag is voor alleenstaanden EUR 5.065 en voor alleenstaande ouders en gehuwden het dubbele, EUR 10.130. Controle op het vermogen was een lastige klus waardoor dit erg fraude gevoelig was. Om een betere controle op het vermogen te laten plaatsvinden geeft de Belastingdienst de gemeente Ede vermogenssignalen. Op dit signaal staat vermeld dat op het sofinummer van een ontvanger van bijstand meer vermogen of genoten rente wordt geconstateerd, dan volgens de bijstandswet is toegestaan.

Een eerste analyse heeft al tientallen fraudeonderzoeken opgeleverd. In het uiterste geval kan dit leiden tot het beëindigen van de uitkering en tot terugvordering hiervan.

---