Ingezonden persbericht


Persbericht

Heerlen, 5 juni 2004

---

Jeugdhonk of bejaardensoos?
CONFERENTIE 'DE JONGLERENDE BIBLIOTHEEK' GEKENMERKT DOOR DILEMMA'S

Op donderdag 3 en vrijdag 4 juni jl. organiseerde Openbare Bibliotheek Heerlen een conferentie in het Glaspaleis voor vakgenoten en beleidsmakers uit de bibliotheekbranche en de politiek. De veranderende rol van de bibliotheek in de samenleving, de gevolgen daarvan voor beleid, organisatie, medewerkers, huisvesting en de inrichting daarvan, stonden daarbij centraal. Ca. 75 deelnemers bogen zich 2 dagen over de gevolgen van het veranderende beleid dat is gericht op meer klantgericht werken. Er waren sessies over de bibliotheek in relatie tot cultuur en architectuur. In samenwerking met 'The Learning Experience' van de Open Universiteit werd daarnaast vergaderd in een 'virtuele setting.' De deelnemers aan deze sessie konden hun mening of visie over een stelling digitaal kenbaar maken, waardoor alle deelnemers aan bod konden komen.

Kies-pijn

Inzet van de conferentie was de bibliotheek, die op een meer klantgerichte manier moet gaan werken. In de praktijk komt dit neer op keuzen maken, wat voor een bibliotheek niet eenvoudig is. Juist het bedienen van een breed publiek is kenmerkend voor haar dienstverlening. De deelnemers aan de conferentie konden zich dan ook intensief buigen over de dilemma's waar de bibliotheek zich voor gesteld ziet. Dit gebeurde aan de hand van prikkelende (vraag)stellingen zoals bijv.: FF chillen in de bieb? Of: Kies-pijn: Wie kiest de bieb? Wat architectuur betreft, lagen vraagstukken onder meer op het vlak van de inrichting. Moet de bibliotheek gewoon een mediawinkel worden? Hoe kan ik mij thuis voelen in de bieb? enz. In de sessie cultuur lagen de accenten op cultuurverschillen. Hoe kun je een samenhang creëren tussen organisaties die qua structuur, doelstellingen en doelgroepen sterk verschillen van elkaar? 'Klanten binden door ze los te laten' was ten slotte de centrale stelling bij de virtuele bibliotheeksessie. Hierbij werd onder meer gediscussieerd over het feit dat het personeelsbestand van een bibliotheek een afspiegeling zou moeten zijn van haar doelgroepen vanwege een adequate dienstverlening. De gemiddelde leeftijd van de OB-medewerker is 50+.

Sterke kanten

"De Openbare bibliotheek Heerlen heeft de verhuizing naar het Glaspaleis aangegrepen om de noodzakelijke verandering binnen haar organisatie in gang te zetten. De bibliotheek heeft een enorme potentie: 100% naamsbekendheid, een laagdrempelige dienstverlening, een caleidoscoop aan invalshoeken om zich te profileren (de bibliotheek als 'browser'), faciliteiten om de dienstverlening te verbeteren (nieuwe inrichting en ICT-voorzieningen: grotendeels geautomatiseerd uitleen- en betalingsverkeer), medewerkers die óók ouderen kunnen bedienen én een open vizier naar de toekomst. Met deze ingrediënten moet de bibliotheek er toch in kunnen slagen om haar bestaansrecht te bestendigen", stelde OB-directeur Fred Geelen, na afloop van de conferentie.

Sprekers

Spraakmakende sprekers tijdens de conferentie waren onder meer: Jo Coenen, rijksbouwmeester en internationaal befaamd architect; Luk van der Hallen, industrieel vormgever, beeldend kunstenaar en docent. Daarnaast spraken de 'ervaringsdeskundigen' Jan van Vaerenbergh, directeur OB Antwerpen en Anno Sportel, directeur OB Apeldoorn de deelnemers toe. Hoogleraar filosofie en organisatiekunde René ten Bos gaf zijn visie op de bibliotheekvernieuwing.


---



Ingezonden persbericht