Ministerie van Algemene Zaken


1red14401
04-06-2004, NOS, Met het oog op morgen, Radio 1, 23.07 uur

MINISTER-PRESIDENT BALKENENDE NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE

MINISTERRAAD OVER DE POSITIE VAN RUUD LUBBERS EN DE AFTREK VAN

DE HYPOTHEEKRENTE

POSITIE LUBBERS


CARASSO:
U had afgelopen dinsdag Kofi Annan aan de telefoon. U heeft hen toen gevraagd naar de gang van zaken rondom Ruud Lubbers. Waarom deed u dat?


BALKENENDE:
Ik denk dat het van belang is dat iedereen snel duidelijkheid heeft. Er wordt al een tijdje gesproken het doen van onderzoek. En dan hoop je dat het ook een keer leidt tot conclusies. Want naarmate het maar langer duurt, leidt het tot onzekerheid bij betrokkenen, bij de UNHCR, mensen praten erover.


CARASSO:
Maar Nederland en het kabinet hebben daar toch eigelijk niks mee te maken?


BALKENENDE:
Nee, maar kijk. Ik heb natuurlijk hele goede contacten met Lubbers. Hij is partijgenoot en oud- premier. Ik heb ook in het kader van zijn werk als vluchtelingencommissaris veel contact. We hebben regelmatig gesprekken daarover.


CARASSO:
Dus u nam het eigenlijk voor hem op?


BALKENENDE:
Nee, ik ga niet interveniëren in een lopende procedure. Het gaat me niet om de inhoud, want daar sta ik buiten. Ik heb alleen wel gezegd in de richting van de heer Kofi Annan, de SG van de VN, dat het goed zou zijn dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt. Dat vond hij trouwens zelf ook. Maar ik heb natuurlijk niet over de inhoud van een of ander gesproken.


CARASSO:
Maar waarom zou het goed zijn voor u of voor het kabinet ­ want u belt toch op als premier ­ waarom zou het goed zijn voor Nederland als er snel duidelijkheid komt?


BALKENENDE:
We zien natuurlijk gewoon in de media tal van stukken over Lubbers verschijnen, Dat begrijp ik wel, want iemand is in het nieuws.


CARASSO:
Daar heeft u toch geen last van?


BALKENENDE:
Mag ik ook even rekening houden met iemand die internationaal een belangrijke functie vervult? Dan denk ik dat het in het belang van iedereen is, ook van de VN-organisatie, dat er niet te lang wordt gespeculeerd, van wat zou er gebeurd kunnen zijn enzovoorts. Ik denk dat goed is dat er snel klaarheid komt in de zaak. Dan weet ook iedereen waar hij aan toe is. En dat is eigenlijk ook het signaal dat ik in de richting van Annan heb willen geven.


CARASSO:
Nou heeft Lubbers u in de afgelopen tijd regelmatig van advies voorzien. U spreekt elkaar vaak. Heeft u hem nog in deze periode van advies voorzien?


BALKENENDE:
Nee, want zelf ga ik me als minister-president van Nederland niet bezig houden met de inhoud van het onderzoek, want het is niet mijn taak.


CARASSO:
U vraag hem niet: `Ruud, wat heb je nou eigenlijk gedaan?'


BALKENENDE:
Nee, en dat zou ik ook niet willen doen, want dat is niet mijn verantwoordelijkheid. Ik heb altijd hele goede contacten gehad met de heer Lubbers. Juist daarom hoop je dat er snel duidelijkheid is. Maar je moet je wel bewust zijn van het feit dat het niet mijn taak is om me met de zaak inhoudelijk bezig te houden.


CARASSO:
Dus u heeft geen idee wat er nou eigenlijk gebeurd is?


BALKENENDE:
Nee, de feitelijke dingen weet ik niet.

AFTREK HYPOTHEEKRENTE


CARASSO:
Iets anders. Deze week was er een debat met de Tweede Kamer over de werkloosheid. En daarbij kwamen ook de kosten van de vergrijzing aan de orde. Hans Hillen, uw partijgenoot, die kwam vandaag ­ niet voor het eerst trouwens - met de oplossing in een van de ochtendkranten, en hij zei: `Schaf die hypotheekrenteaftrek af.'


BALKENENDE:
Ben ik het niet mee eens.


CARASSO:
En waarom niet? Want hij zegt: `De hypotheekrenteaftrek heeft een perverse werking, mensen kopen er alleen maar mooie meubels van, of gaan ervan op vakantie.'


BALKENENDE:
Ik begrijp de analyse wel, en er zijn ook best signalen ook van de OESO, die ook hebben gezegd van dat het goed zou zijn als die hypotheekrenteaftrek er een keer aan zou gaan. Maar daar kan toch iets tegenover worden geplaatst. Wanneer je praat over het aantasten van de hypotheekrenteaftrek, dan leidt dat wel ook tot onzekerheid. Het zal behoorlijke gedragseffecten bij mensen kunnen krijgen. Want als ineens die zekerheid weg zou vallen, is dat niet goed voor de prijsontwikkeling van huizen, de onzekerheid die het gewoon bij mensen zal gaan opleveren.


CARASSO:
En dan stemmen ze misschien ook niet meer op het CDA?


BALKENENDE:
Ik heb geen enkel misverstand daarover laten bestaan. Ik heb voor de verkiezingen destijds als lijsttrekker van het CDA gezegd: Wij tornen niet aan de hypotheekrenteaftrek, da willen we niet in verband met de onzekerheid van burgers. En ook in het Hoofdlijnenakkoord zijn op dat

punt geen stappen aangekondigd. Dat hebben we ook heel bewust gedaan om niet die onzekerheid te creëren. Dus wat dat betreft ben ik het niet eens met de heer Hillen. En u zegt terecht `het is geen nieuw standpunt van de heer Hillen', hij heeft al veel langer deze opvatting.


CARASSO:
Hij zegt: Mensen die het kunnen betalen, die moeten zelf maar sparen voor hun oude dag. Kapitaal opbouwen. Dat lijkt me precies in de filosofie van dit kabinet passen. Eigen verantwoordelijkheid.


BALKENENDE:
Weet u wat dan eigen verantwoordelijkheid is, dat is een ander voorstel van Hillen en dat is wel goed en zit ook in het kabinetsplan: Wanneer mensen nu spaarzaam zijn en ze doen alles eraan om hun hypotheek af te lossen, dan was het idee om dan te komen tot een afschaffing van het huurwaardeforfait. En waarom neem je zo'n maatregel? Dat is nu juist een impuls om spaarzaamheid te belonen. Dat vind ik een goede stimulans die je kunt inzetten om het ook aantrekkelijker te maken om je hypotheekrente af te lossen. Dat is heel wat anders dan nu de onzekerheid van mensen te gaan creëren. En dat moet ook niet gaan gebeuren.


CARASSO:
U wil er dus niks van horen. Maar nu zeiden de banken laatst in Nederland: In Europa is dit stelsel op termijn sowieso niet houdbaar. Bent u daar niet bang voor, dat Europa u zal dwingen er toch iets aan te gaan doen?


BALKENENDE:
We zullen natuurlijk oog moeten hebben voor de situatie in andere landen, de vergelijkbaarheid van een fiscaal regime. Maar dan moet je wel oppassen. Want wanneer je een sfeer van onzekerheid zou gaan creëren, dan is dat ook denk ik macro-economisch slecht.


CARASSO:
Maar denkt u dat het houdbaar is in Europa?


BALKENENDE:
Je kunt natuurlijk een uitruil krijgen. Je kunt zeggen van: Je gaat de hypotheekrente afschaffen, dan zou je tegelijkertijd lagere belastingtarieven kunnen hebben. Dan kan op een gegeven moment, als je daarvoor kiest. Maar we weten ook dat op fiscaal terrein de lidstaten eigen vrijheden hebben. En het is een verschil tussen de noodzaak om je beleid aan te passen aan andere landen en Europese richtlijnen, of dat je op een gegeven moment zegt: Hier maken we echt andere keuzes. En in Nederland is het zo dat wij ­ en dat is natuurlijk niet iets van vandaag, dat bestaat een langere tijd ­ een ander regime van aftrek van hypotheekrentelasten hebben dan andere landen. Maar dat is ook een stukje vrijhei dat op fiscaal gebeid bestaat.


CARASSO:
Maar zou dat voor u bespreekbaar zijn, lagere belastingen en dan de hypotheekrente alsnog afschaffen?


BALKENENDE:
Nee, ik praat gewoon over wat wij als regeringscoalitie hebben afgesproken. Er wordt niet getornd aan de hypotheekrente. En ik wil ook helemaal geen indruk vestigen dat we gewoon bezig zouden zijn om die zaken nu aan te gaan passen. Weet u wat ik ook niet goed vindt? We zitten in een tijd dat het eerste begin van economisch herstel er is. Nou, ik verzeker u dat als we de kant uit zouden gaan van het tornen van de hypotheekrente of het entameren van een debat daarover, dat zou volgens mij heel slecht zijn voor het vertrouwen van de Nederlandse burgers. En dat vertrouwen hebben we echt nodig om er economisch bovenop te komen. Daarom heb ik geen behoefte aan deze discussie.


CARASSO:
En niet zolang u de politiek leider van het CDA bent?


BALKENENDE:
Nee, want ik heb ook steeds gezegd van: Die hypotheekrenteaftrek is een groot goed, mensen mogen ook die zekerheid verwachten, en dat betekent dat je daar dan ook aan vast moet houden.
(Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, GB)