Ingezonden persbericht


McDonald's opent boekenrestaurant in Almelo
Ontwerp van 13-jarige winnares ontwerpwedstrijd gerealiseerd

Almelo, 5 juni 2004 - Vandaag heeft McDonald's in Almelo haar 226e restaurant geopend. Dit restaurant staat geheel in het teken van boeken en lezen en is ontworpen door de 13-jarige Judith van Beek uit Haelen (Limburg). Zij verrichtte samen met kinderboekenschrijver Paul van Loon de opening. In de toekomst wil het restaurant met voorleesmiddagen en schrijfwedstrijden het plezier van lezen voortdurend onder de aandacht brengen.

Judith van Beek is de winnares van een ontwerpwedstrijd voor kinderen die McDonald's eerder uitschreef. Haar ontwerp is uit honderden inzendingen gekozen vanwege het originele idee, het maatschappelijke en aansprekende karakter en de realiseerbaarheid van het idee.

Leesplankjes
Met het boekenrestaurant wil McDonald's het nuttige en plezierige van lezen onder de aandacht brengen. Het restaurant is naar het idee van Judith aangekleed met boeken, namen van bekende schrijvers, letters en teksten en er zijn leesplankjes die het mogelijk maken tijdens het eten te lezen. Regelmatig zullen er schrijfwedstrijden en voorleesmiddagen plaatsvinden in het restaurant. Bovendien is een samenwerking aangegaan met de plaatselijke bibliotheken, zodat jongeren gratis lid kunnen worden.

Eregast
Judith van Beek was vandaag eregast bij de opening van het door haar ontworpen restaurant. Ze werd samen met haar familie opgehaald in een limousine en onder luid applaus verwelkomd. Vervolgens werd ze gefeliciteerd door kinderboekenschrijver Paul van Loon. Samen met hem opende ze het restaurant officieel door een tegel met haar handafdruk te onthullen. Paul van Loon sloot de opening af door een eigen griezelverhaal voor te lezen. Bij een boekenstand van plaatselijke boekhandel HilariusBroekhuis signeerde hij zijn boeken. De opening werd verder opgeluisterd met een optreden van Ronald McDonald en andere activiteiten voor kinderen, zoals een springkussen en rad van fortuin.

Themarestaurants
Het boekenrestaurant aan de Laan van Iserlohn 2 is het derde McDonald's restaurant in Almelo. In totaal zijn er nu 226 McDonald's restaurants in Nederland. Elk restaurant heeft een unieke inrichting. Naast het boekenrestaurant zijn er verschillende andere themarestaurants, zoals een rock-'n-rollrestaurant, een scheepvaartrestaurant, een Formule 1-restaurant en een Cobrarestaurant.


---