Grootscheepse wapen en drugscontrole

's-Hertogenbosch 05-06-2004 - .

Regionale controles wapens en drugs

In de regio Brabant-Noord zijn vrijdagavond en -nacht op diverse locaties grootschalige controles gehouden in en rond uitgaanscentra. De controles waren gericht op bezoekers van uitgaansgelegenheden met speciale aandacht voor het bezit van wapens en/of verdovende middelen, ter voorkoming van geweld in het publieke domein.

District Den Bosch

Uit een tevoren ingesteld onderzoek was gebleken dat er vorig jaar in totaal 77 geweldsincidenten hadden plaatsgevonden waarbij wapens en verdovende middelen in het spel waren. Dat was voor de gemeente en justitie aanleiding om vrijwel de gehele Bossche binnenstad die avond en nacht als risicoveiligheidsgebied aan te wijzen. Deze maatregel geeft de politie de bevoegdheid in het aangewezen gebied preventieve fouilleringen uit te voeren. Voor de controle ín 's-Hertogenbosch zijn zo'n 35 politiemensen en leden van de Koninklijke Marechaussee ingezet.
Tijdens de controles zijn 20 verdachten aangehouden voor allerhande strafbare feiten.
Er zijn in totaal acht wapens, een valmes, een boksbeugel, een vlindermes, twee busjes traangas, een busje pepperspray en twee zakmessen aangetroffen en in beslaggenomen. Tegen de bezitters er van is proces-verbaal opgemaakt.

Verder zijn er zes personen aangehouden omdat zij onder invloed van alcoholhoudende drank aan het verkeer deelnamen. Overige aanhoudingen zijn verricht vanwege het bezit van verdovende middelen, belediging van de politie en vernieling. Drie verdachten, een 19 jarige inwoner van Helvoirt en twee Bosschenaren van 21 en 27 jaar, zijn in verzekering gesteld. Bij de man uit Helvoirt werd een zakje met 110 xtc pillen en een zakje softdrugs aangetroffen. In de auto waarin de beide Bosschenaren zaten zijn diverse soorten drugs, waaronder cocaïne en xtc-pillen en twee zakmessen gevonden.

Ook in de districten De Leijgraaf en Maasland zijn soortgelijke controles gehouden. In deze districten was er echter geen sprake van de mogelijkheid tot preventief fouilleren.
District De Leijgraaf
In het district De Leijgraaf werden de controles in Veghel en Uden uitgevoerd door 12 politiemensen. Er zijn enkele honderden voertuigen gecontroleerd, waarvan geen enkele bestuurder zijn medewerking aan het onderzoek weigerde. In een van de auto's is een wapenstok aangetroffen die in beslag werd genomen. Tegen de 32 jarige Udense bezitter van de wapenstok is proces-verbaal opgemaakt.
Daarnaast zijn in het kader van de controle twee aardappelschilmesjes,
1 halve bezemsteel, 1 hockeystick, 1 knipmes en 1 vlindermes uit het verkeer genomen. Genoemde zaken vielen niet onder de strafbepalingen van de wet wapens en munitie maar horen veiligheidshalve niet thuis in het uitgaansleven.
Bij 1 automobilist is een radarverklikker aangetroffen. Het apparaat is uit het verkeer genomen. Tegen twee automobilisten is proces-verbaal opgemaakt omdat zij te veel hadden gedronken.

District Maasland

In het district Maasland is door elf politiemensen gecontroleerd op diverse locaties. In totaal zijn zo'n 390 auto's aan een uitgebreide controle onderworpen.
Bij die controles zijn twee messen, een boomzaagje en een bandenlichter ingenomen. Tegen de eigenaren ervan, die vrijwillig afstand deden van deze goederen, is geen proces-verbaal opgemaakt. Er zijn geen overtredingen van de wapenwetgeving, noch van de Opiumwet vastgesteld. Wel zijn er enkele processen verbaal uitgedeeld voor verschillende verkeersovertredingen.
De gecontroleerde bestuurders reageerden positief op de politiecontroles.