Skatebond Nederland


Persbericht Skatebond Nederland


----------
Arjan Smit voor de zesde keer Nederlands wegkampioen

Arjan Smit uit Nijeveen is zaterdag in Vorden voor de zesde keer op rij Nederlands kampioen op de weg geworden. Hij won de massasprint van het peloton. Tweede werd de 19-jarige Ingmar Berga uit Hoogeveen, derde de 17-jarige Sjoerd Huisman uit het Noord-Hollandse Andijk. Smit (26) omschreef de wedstrijd, die een uur en drie ronden duurde, als 'rustig'. "Niet in de zin dat het tempo niet hoog lag, maar qua ontsnappingspogingen. Onze ploeg had de wedstrijd goed onder controle. Mooie brede wegen, lange rechte stukken, waardoor het peloton een hoge snelheid had en het moeilijk was om weg te komen."

Smit is trots op zijn unieke zegereeks. In de buurt komt alleen René Ruitenberg uit Oldebroek, die vier nationale titels verzamelde, al waren die niet opeenvolgend. Smit is hard aan het trainen voor het Europees kampioenschap, dat van 1 tot en met 7 augustus wordt gehouden in Heerde (piste) en Groningen (weg). "Ik ben nog niet honderd procent in vorm," aldus de kampioen uit de Nefitploeg. "In de laatste week voor het NK voelde ik dat mijn lichaam rust nodig had. Ik kreeg een beetje last van mijn liezen en dat soort kleine kwaaltjes. Daarom heb ik de afgelopen week niet veel op skeelers gestaan. Voor de wedstrijd heb ik een heel lange warming-up gedaan. Dat heeft goed gewerkt, tijdens de wedstrijd had ik geen last." Ingmar Berga en Sjoerd Huisman, beiden uit de ploeg Univé/Stouwdam, toonden zich tevreden met de ereplaatsen. "Ik had vandaag goede benen. Dat wilde ik zo houden door rustig in het peloton te blijven zitten," aldus Berga. Ook Sjoerd Huisman, eerstejaars A-rijder, wilde niet bovenmatig met zijn krachten smijten. "Ik rijd niet alle A-wedstrijden, dat is nog te zwaar voor me. Het belangrijkst is om goed te presteren op het EK," zei Huisman, die evenals Smit en Berga in de voorlopige selectie voor het EK zit. Roel van Hest uit Apeldoorn (Frisia) werd vierde, Roy Boeve uit Kampen (Mogema), die een slecht voorseizoen doormaakte, verrassend vijfde. Berga en Van Hest volgden favoriet Smit de hele wedstrijd als een schaduw. "Op een gegeven moment ging me dat wel storen, want overnemen was er niet bij," aldus Smit. Thuisrijder Arjan Mombarg, die een paar keer in de aanval ging, moest genoegen nemen met de twaalfde plaats. "We hadden hem wat meer op pad willen sturen, maar dat zat er op dit snelle parcours niet in," stelde Smit vast. Mombarg en zijn ploegmaats Erik Hulzebosch uit Loozen en Haico Bouma uit Wolvega verzetten veel werk voor Smit. "We moesten flink aan de bak. Het hele peloton reed op onze ploeg," constateerde Hulzebosch, die Smit een wereldtopper noemde. Smit behaalde in 2002 zilver op het WK in de 10 km puntenkoers op de baan in België en werd afgelopen november vijfde op de WK-marathon in Venezuela. "Ik denk dat het niveau van de wereldtop door veel mensen wordt onderschat," meende Hulzebosch. De eerste ontsnappingspoging die kans van slagen leek te hebben kwam van Klaas Slager uit Staphorst (ploeg Univé/Stouwdam) en Marcel Oosten uit Oudehorne (StoudaMonda). De twee hadden rondenlang een straatlengte voorsprong, maar werden onder leiding van de Nefitrijders teruggepakt. Aanvallend reed ook eerstejaars A-rijder Bob de Vries uit Haule (Burggraaf-Maple), die echter eveneens geen kans zag in zijn eentje weg te blijven. Ook een vluchtpoging van Wim Bos uit Oosterwolde (Burggraaf-Maple) en Willem Hut uit Haulerwijk (Mogema) was tot mislukken gedoemd.

Dames, 35 minuten + 1 ronde
Foske Tamar van der Wal uit Grijpskerk werd kampioene bij de dames. De 17-jarige Friezin won de eindsprint van een grote groep. Tweede werd, evenals vorig jaar, Jannitta Spigt uit Ede, met een wieltje verschil op nummer drie, Janneke Hut uit Haulerwijk, die voor het eerst op het erepodium stond. Foske Tamar van der Wal had zich alert voorin het peloton opgehouden, zonder zich te wagen aan ontsnappingspogingen. "In eerdere wedstrijden merkte ik dat het heel moeilijk is om weg te komen. Daarom vertrouwde ik maar op mijn eindsprint," verklaarde Van der Wal. De meest genoemde favoriet voor de titel, Elma de Vries uit Haule die won in 2002 en 2001, werd nu vijfde. "Ik heb vaak geprobeerd om te demarreren. Misschien was dat dom. Ik heb me in elk geval niet verstopt, maar iedereen reed op me," aldus De Vries. Het tempo op kop werd, behalve door De Vries, ook gemaakt door Mariska Huisman uit Andijk (4e), Nienke Stenekes uit Damwoude (6e) en Linda Schellekens (9e), die in het Franse Lyon woont. In de categorie dames-2 was Maaike Vos uit Sappemeer de beste, gevolgd door Baukje Bonnema uit Kollum en Sigrid ter Haar uit Dedemsvaart.

B-rijders, 50 minuten + 3 ronden
Karlo Timmerman uit Staphorst won de Nederlandse titel bij de B-rijders. Ronald Mulder uit Zwolle werd met zeer klein verschil tweede, zijn tweelingbroer Michel sprintte naar brons. "Ik wist dat mijn sprint heel goed was, maar de Mulders zijn ook erg sterk," aldus Timmerman (17), die zich in baanwedstrijden evenals de broers Mulder (18) moeiteloos tussen de A-rijders klasseert. Het drietal zit in de voorlopige selectie voor het EK. De wedstrijd eindigde in een massasprint, hoewel er een paar serieuze ontsnappingen waren geweest. Timmerman: "Ik heb een paar keer flink moeten meehelpen om ze terug te rijden." Frans van Winden uit Bergschenhoek en Taeke van Lingen uit Twijzelerheide waren de eerste vluchters. Ze pakten 21 seconden voorsprong op het peloton. Terwijl Ronald Mulder de achtervolging had ingezet, moest Van Lingen loslaten bij Van Winden, die nog een paar kilometer alleen doorreed. Na de hergroepering ging Geert Kruims uit Een op avontuur, daarna was er een solo van Endie van Laar uit Otterlo. Vervolgens ontstond er een kopgroep van tien man met Karlo Timmerman, Ronald en Michel Mulder, opnieuw Frans van Winden en Endie van Laar, René Smit, Jort van Zutphen, Stephan Wielinga, Martijn Bovenmars en Johan Boonstra. Ook deze groep lukte het niet weg te blijven.

Veteranen, 45 minuten + 3 ronden
Albert Slomp uit Ruinen nam bij de veteranen de titel over van Piet Lagerweij uit Otterlo. Slomp had de laatste 25 minuten deel uit gemaakt van een kopgroep van drie, met Jan Rombouts uit Dronten, die tweede werd, en Carlo van der Zwan uit Heerde. Van der Zwan zag een zeker gedachte podiumplaats in rook opgaan door een valpartij kort voor de finishlijn. In de eindsprint met drie kwam Van der Zwans skeeler in aanraking met die van Slomp. Daardoor kreeg Henk Lankhof uit Aalten, sprintend op kop van het peloton, de derde plaats in de schoot geworpen. Van der Zwan krabbelde overeind en werd nog tiende. De kopgroep had een maximale voorsprong gehad van 35 seconden. Albert Bakker uit Scharmer had twee keer geprobeerd, zonder succes, het gat naar de vluchters te overbruggen. Ook Lankhof had een poging gedaan. De eerste ontsnapping kwam op naam van Kees Cijsouw uit het Zeeuwse Groede. Hij reed met nog ruim een half uur te gaan rondenlang in zijn eentje vooruit.

C-rijders, 40 minuten + 3 ronden
Jan Jonker uit Oldebroek werd winnaar bij de C-rijders. In de massasprint versloeg hij Pieter Lassche uit Rouveen en Rob Hadders uit Kraggenburg, die tweede en derde werden. Jonker is sinds twee jaar terug op skeelers. Tien jaar lang deed hij aan wielrennen, waarnaar hij op zijn 14e was overgestapt vanuit het skeeleren. De enige ontsnappingspogingen van betekenis kwamen van Pieter Lassche en Wim Kwakkel uit Utrecht. Het tweetal reed een tijdje voor het peloton uit, en in de finale probeerde Kwakkel het opnieuw. Rondenlang reed hij alleen op kop, totdat hij in de laatste ronde werd ingelopen door het op drift geraakte peloton.

Junioren jongens, 30 minuten + 1 ronde
Kampioen bij de junioren jongens werd Gerwin Smit uit Rouveen. De spagaatfinish van nummer twee, Gary Hekman uit Gramsbergen, reikte net niet ver genoeg. Wessel van Loon uit Haule pakte de derde plek. Steeds werden pogingen gedaan een kopgroep te formeren, onder meer door Emiel Blauw uit Roden, ook een kanshebber voor het podium, maar hij moest zich tevreden stellen met plek vier. Actief voorin waren, behalve de drie die het podium haalden, onder meer ook Peter Bakker uit Scharmer, Jan-Willem Bobbink uit Steenderen, Klaas van de Wal uit Harkema en Gerard Pas uit Rijssen.

Junioren meisjes, 25 minuten + 1 ronde
Kim Top uit Groningen was de snelste bij de junioren meisjes. Zij verwees plaatsgenote Anne-Floor Heerkens en Ellen Waijer uit Garrelsweer naar de tweede en derde plaats. Onder meer Kim Top, Anniek ter Haar uit Dedemsvaart en Yvonne Spigt uit Wervershoof probeerden door kopwerk het tempo op te schroeven. Tot een kopgroep kwam het niet; de meisjesgroep ging in gesloten formatie op de eindstreep af.

Kadetten jongens, 15 minuten + 1 ronde
Voor Pieter-Jan van Eck uit Zuilichem was het goud bij de kadetten jongens. Ook de tweede plek was voor een rijder uit het zuiden des lands: Crispijn Ariëns uit Boxtel. Het brons ging naar Jan Blokhuijsen uit Zuid-Scharwoude, die voor het eerste jaar wedstrijden rijdt. De jongens hielden er een flink tempo op na. Onder anderen Crispijn Ariëns en Kai Bloetjes probeerden door aan kop te sleuren een breuk in het peloton te forceren, hetgeen in de laatste ronde lukte.

Kadetten meisjes, 15 minuten + 1 ronde
Bianca Roosenboom uit Kampen triomfeerde bij de kadetten meisjes. Het verschil met nummer twee, Rowan Lammers uit Winsum, was zo klein dat de jury de finishvideo moest bestuderen. Janine van Lingen uit Twijzelerheide werd derde. De grote groep bleef lang bijeen en werd in de finale uit elkaar getrokken.

Karin Verhoef, SBN

Meer info: www.skatebond.nl

E-mail: info@skatebond.nl


----------
Over de Skatebond Nederland (SBN)

De SBN is in 1992 opgericht met het doel om structuur te bieden aan het groeiende aantal professionele skeelerwedstrijden, skeelertoertochten en skeelerverenigingen in Nederland. Sedert 1999 behartigt de SBN ook de belangen van de overige takken van de populaire skatesport, waaronder het recreatieve inline skaten en het aggressive skaten. NOC*NSF erkent de SBN als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet de SBN als een belangrijke partner in het bereiken van een veilige beoefening van de skatesport op de openbare weg. De SBN is aangesloten bij de Fédération Internationale de Roller Skating (FIRS) en de Conféderation Européenne de Roller Skating (CERS). Univé Verzekeringen is sedert 1998 hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl


----------


----------
Skatebond Nederland
www.skatebond.nl