Socialistische Partij

SP wandelt mee voor behoud Haarlems groen

Milieudefensie organiseert morgen in samenwerking met wijkraad Vondelkwartier en de werkgroep Slaperdijk een protestwandeling. De Noord-Hollandse SP-fractievoorzitter Mienk Graatsma wandelt mee.

Uit een recent onderzoek in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit blijkt dat Haarlem wat betreft het stedelijk groen ver achter blijft bij vele andere steden. Niettemin wordt het groen in Haarlem nog steeds niet gespaard. In Haarlem Noord bijvoorbeeld moet binnenkort natuurschoon wijken voor bebouwing en bestrating. Rond het Delftplein zijn in één jaar tijd meer dan 450 bomen gekapt, zonder een serieuze vorm van herplant.

En het wordt nog erger want in het Streekplan Noord Holland Zuid is, ondanks protesten van de bewoners en de SP, de rode contour verlegd, waardoor veel meer bebouwing mogelijk wordt. Uit de tekst van de Structuurnota, die dit jaar vastgesteld wordt, blijkt dat nog meer groengebieden in Haarlem dreigen volgebouwd te worden. Zo wordt er gepraat over hoogbouw, een bustransferium, een benzinepomp, een autoboulevard, het vergroten van de sporthal en detailhandel in en rond het van der Aart sportpark en noem maar op. Ook de weilanden tussen Haarlem Noord en Velserbroek lopen gevaar. Op dit moment maken deze nog deel uit van de ecologische hoofdstructuur. Maar dit landelijke groengebied wordt in de nieuwe Nota Ruimte van de regering veel minder goed beschermd, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Dat er zo weinig rekening gehouden wordt met het groen in Haarlem vindt de SP een slechte zaak. Daarom wandelt de fractievoorzitter morgen mee met de protestwandeling.

De wandeling vertrekt vanaf de Slaperdijkweg, Haarlem Noord, direct na huisnummer 116, achter het rood-witte verkeershek. Er is live-muziek van De Kift en een puzzeltocht voor de kinderen. Voor meer informatie over de wandeling: Tiba Bolle, 023-5394729

De protestwandeling maakt deel uit van de campagne "Hollandse Hartstocht" van milieudefensie. Meer informatie daarover staat op: www.milieudefensie.nl