FNV

FNV-leden staan voor belangrijke beslissing

De ledenraadpleging over het standpunt van de FNV over prepensioen en levensloop gaat op zaterdag 5 juni van start. Dan kunnen leden al per telefoon stemmen en via internet. Meteen na dat weekend begint de schriftelijke stemming. Uiterlijk 8 juni ligt het papieren referendum op de deurmat van bijna alle leden. Alleen de Vereniging van Contractspelers VVCS, NVJ en Kappersbond FNV doen niet mee.

Mensen staan voor een heel belangrijke beslissing , zegt FNV-voorzitter Lodewijk de Waal. Wij hebben het eindbod afgewezen en daar tegenover staat het dreigement van het kabinet dat het helemaal niks meer aan prepensioen zal doen. Misschien hebben mensen liever een halve regeling, maar misschien zien ze ook in dat er op deze manier schade aan het prepensioenstelsel wordt toegebracht.

In tegenstelling tot het vorige referendum heeft het FNV-bestuur er nu voor gekozen te vertellen waar het om draait. De afbraak moet ergens stoppen , zegt De Waal. En wel hier.

De leden kunnen ja stemmen als ze het eens zijn met het beleid van de FNV. Mocht de meerderheid nee stemmen, dan accepteert de FNV alsnog het eindbod van het kabinet. Kiest de meerderheid voor het beleid van de FNV, dan gaat de vakbeweging op eigen kracht via CAO-onderhandelingen repareren wat er te repareren valt.

En als het wetsvoorstel van het kabinet dan in de Tweede Kamer komt, willen we onderzoeken of we een correctief referendum in Nederland kunnen houden zegt De Waal. Dit idee werd vorige week al geopperd door GroenLinks en PvdA. Dan krijgt iedereen de kans om z n stem uit te brengen.



FNV