Ministerie van Buitenlandse Zaken


Nederland-Suriname: samenwerking op nieuwe leest geschoeid

Persbericht

Datum: 4 juni 2004
Nederland-Suriname: samenwerking op nieuwe leest geschoeid

De samenwerking tussen Nederland en Suriname zal op een nieuwe leest geschoeid worden . Dit is de conclusie die de Nederlandse regering trekt uit het rapport Lessons Learned. Het rapport geeft een helder beeld over de 25 jarige relatie tussen Nederland en Suriname sinds de onafhankelijkheid in 1975. In de nieuwe betrekkingen zullen wederzijdse belangen zoals drugs- en criminaliteits-bestrijding, mensenhandel, milieu, handel en defensie de hoofdmoot gaan vormen. Dit staat in de beleidsnotitie `Een rijke relatie - Suriname en Nederland, heden en toekomst' die het kabinet heeft vastgesteld. De toekomstige relatie Suriname-Nederland zal vooral zakelijk en betrokken zijn, gebaseerd op heldere afspraken en overeenstemming over te bereiken doelen.

Suriname is een potentieel rijk land dat voor financiering van zijn ontwikkeling gewoon toegang heeft tot de internationale kapitaalmarkt. Gelet op het inkomen per hoofd van de bevolking in Suriname zal de huidige exclusieve ontwikkelingsrelatie tussen Suriname en Nederland in vijf jaar tijd worden afgebouwd. De notitie benadrukt dat Nederland goede betrekkingen met Suriname zal blijven onderhouden. Gezien hun bijzondere, in twee verdragen vastgelegde relatie die voortkomt uit gemeenschappelijk verleden, familiebanden, taal en gedeelde belangen, zullen beide landen op vele terreinen blijven samenwerken. Nederland acht het van groot belang dat er een effectieve en doelmatige besteding plaatsvindt van het resterende verdragsgeld. Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) zal eind deze maand met haar collega uit Suriname nader over de beleidsnotitie spreken.

Bij het verdrag dat beide landen in 1975 bij de onafhankelijkheid van Suriname sloten werd een bedrag van EUR 1,59 miljard toegezegd voor de ontwikkeling van het land. Deze verdragsmiddelen bestonden uit schenkings, - garantie- en pariteitsmiddelen. Van de schenking resteert op dit moment nog EUR 146 miljoen en de garantiemiddelen zijn reeds in 2001 geheel besteed. Zoals in 2001 afgesproken worden de resterende schenkingsmiddelen besteed in de sectoren onderwijs, gezondheidszorg, landbouw, goed bestuur, milieu en huisvesting. De pariteitsmiddelen (EUR 136 miljoen) kunnen worden gebruikt na besteding van de schenkingen; tegenover de uitgave van elke Nederlandse Euro moet een Euro van Surinaamse zijde staan. De pariteitsmiddelen kunnen, zo meent de Nederlandse regering, slechts effectief worden gebruik als Suriname snel werk maakt van onder meer hervorming van het overheidsapparaat in combinatie met plannen voor werkgelegenheid, macro-economische hervormingen en het scheppen van een goed ondernemers- en investeringsklimaat.

Nadere informatie: Directie Voorlichting en Communicatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken, tel. 070-3484167.

De integrale tekst van de notitie is te vinden op de internetsite van het ministerie van Buitenlandse Zaken www.minbuza.nl, onder actueel, Brieven aan het Parlement.