Ingezonden persbericht


Persbericht
19 mei 2004

Schoolkinderen kiezen via nationaleverteldag.nl hun favoriete volksverhaal

Volksverhalen zijn van alle tijden en van alle leeftijden. Dat bleek vorige week toen een complete schoolklas het Nederlands Centrum voor Volkscultuur liet weten wat hun favoriete verhaal is. Met deze inzendingen dragen de scholieren een steentje bij aan de verkiezing van Nederlands meest populaire volksverhaal. 'Kies je favoriete volksverhaal' vormt de opmaat tot de eerste Nationale Verteldag, zondag 6 juni op meer dan honderd locaties in het hele land.

Iedereen heeft een verhaal

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en de Stichting Vertellen, initiatiefnemers van de eerste Nationale Verteldag, hebben de verkiezing opgezet in samenwerking met het Meertens Instituut, dat volksverhalen onderzoekt en in kaart brengt. Ze waren blij verrast met de deelname van de elf- en twaalfjarigen uit Amsterdam. Het laat precies zien waar het op de eerste Nationale Verteldag om gaat. Iedereen heeft een verhaal.

Sprookjes en broodje aap-verhalen

Voor de schoolkinderen bleken met name sprookjes en broodje aap-verhalen populair. Ze hebben massaal gekozen voor traditionele verhalen zoals Doornroosje en Assepoester en het iedere zomervakantie weer opduikende verhaal over de hond die een rat blijkt te zijn. De meeste genomineerde verhalen zijn terug te vinden in de volksverhalen databank van het Meertens Instituut, die nu zo'n dertigduizend verhalen omvat. De on line versie wordt gepresenteerd tijdens de persconferentie op 1 juni, waar Jan Marijnissen (lid van het comité van aanbeveling) de uitslag van het favoriete verhaal bekend maakt.

6 juni: Nederland zindert van de verhalen

De populairste verhalen zijn zeker te beluisteren op de eerste Nationale Verteldag, zondag 6 juni in alle provincies van het land. Op de meest uiteenlopende locaties (musea, landgoederen, huiskamers, achtertuinen, keukens) zijn even zovele soorten verhalen te beluisteren. Er zijn vertelroutes en -marathons uitgezet, er worden speciale verhalende kerkdiensten georganiseerd. Maar er gebeurt nog veel meer. Kijk voor het complete overzicht op www.nationaleverteldag.nl Op de eerste Nationale Verteldag zindert Nederland van de verhalen!