Politie Friesland

Politieberichten van 5/6 (13.00) t/m 6/6 (13.00)

Fryslân 06-06-2004 - Voor aanvullende informatie kan op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact worden gezocht met het bureau communicatie van politie Fryslân via het algemene nummer van de politie 0900 - 8844.

Leeuwarden: eenvoudige mishandeling
Zaterdag om 14.50 uur reed een 28-jarige automobilist uit Leeuwarden op het Zaailand. Hij reed over het zebrapad richting de parkeergarage. Hier werd hij door vier mensen uitgescholden. Toen de automobilist door had dat dit schelden voor hem bestemd was, wilde hij zijn excuses aanbieden, omdat hij voor de vier was langs gereden. Toen de man uit de auto stapte werd hij echter meteen in zijn gezicht geslagen. Hierdoor kwam hij ten val en werd ook nog eens in zijn buik en tegen zijn rug geschopt. Hierna wist het slachtoffer weer in de auto te komen en weg te rijden. De man heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: tasjesroof
Zaterdag om 14.30 uur deed een 89-jarige inwoonster van Leeuwarden boodschappen in een winkel aan de Schrans. Zij had hiertoe een trolleytas (tas met wieltjes) bij zich. In deze tas had zij enkele tientallen euros. Toen de vrouw even niet oplette, werd het geld gestolen. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Wolsum: letsel bij autocross
Zaterdag werd een autocross verreden in Wolsum. Op een gegeven moment werd een 48-jarige deelnemer uit Uithuizen van achteren geraakt, waardoor hij de macht over het stuur verloor. Hij remde, maar kwam toch op het middenterrein terecht, waar hij twee personen van de wedstrijdleiding raakte. Een 49-jarige inwoner van Hichtum werd met hoofd- en armletsel vervoerd naar het ziekenhuis in Sneek, een 46-jarige inwoner van Makkum werd met hersenletsel en beenletsel met de traumahelikopter naar het ziekenhuis in Groningen overgebracht. Later die avond bleek dat de inwoner van Hichtum weer thuis was, de inwoner van Makkum buiten levensgevaar.

Buitenpost: diverse bekeuringen uitgedeeld
Zaterdag omstreeks 21.15 uur verliet een aantal motorrijders een horecagelegenheid aan de Kerkstraat. Vervolgens gingen zij stuntend en met veel lawaai voor het politiebureau rijden. Toen de politie er wat van zei, gingen de motorrijders er vandoor, dit onder applaus van het publiek. Aan het publiek is verteld dat de motorrijders bekeurd zijn op kenteken voor het maken van overmatig lawaai, het rijden in de verboden richting en het slechts rijden op het achterwiel.

Fryslân: rijden onder invloed
Zaterdag om 23.30 uur, Stienzer Hegedyk te Stiens, 38-jarige automobilist uit de gemeente Ferwerderadiel. Hij viel op omdat hij veel te snel reed. Uit controle bleek dat de man had gedronken: 335 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur. Ook voor de
snelheidsovertreding (26 km per uur te snel) is de man bekeurd. Zaterdag om 23.55, Rijksstraatweg bij Zweins, 29-jarige automobilist uit Jirnsum. De man werd aangehouden bij een controle in verband met de kermis van Dronrijp. Hij blies 475 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur. Op het bureau bleek dat de man een valse naam had opgegeven. Dit was omdat de man een ongeldig verklaard rijbewijs heeft. De man is hiervoor bekeurd.
Zondag om 00.35 uur, Van Sminialeane te Wommels, 23-jarige automobilist uit Bolsward, blies 360 ug/l, rijverbod van drie uur. Zondag om 01.25 uur, Stevenshoek te Langweer, 40-jarige automobilist uit Sint Nicolaasga. De man wilde wegrijden, dit onder de ogen van de politie. De man was onvast ter been en sprak met dubbele tong. Hierop werd verzocht de motor uit te zetten en uit te stappen. Hieraan wilde de man steeds niet voldoen, waarop hij werd aangehouden voor het niet voldoen aan bevel of vordering. Op het bureau bleek overduidelijk dat de man te veel aan bacchus had geofferd: hij blies 1015 ug/l, goed voor een rijverbod van 13 uur. De man bleek te rijden zonder rijbewijs.
Zondag om 01.25 uur, Rottumerweg te Heerenveen, 37-jarige automobilist uit Langezwaag, blies 520 ug/l, rijverbod van vijf uur.
Zondag om 02.25 uur, Aldlansdyk te Leeuwarden, 24-jarige automobilist uit Leeuwarden, blies 410 ug/l, rijverbod van drie uur.
Zondag om 04.45 uur, 16-jarige bromfietser uit Lemmer, reed over de Rondweg te Lemmer, blies 460 ug/l, rijverbod van vier uur. Zondag om 04.45 uur, 21-jarige automobilist uit Sneek, reed over het Zuiderplein te Leeuwarden, blies 430 ug/l, rijverbod van vier uur.

Sneek: politie houdt verdachte aan
Zondag om 00.20 uur werd de politie gebeld door een horecagelegenheid aan de Marktstraat. In het pand was een 35-jarige inwoner van Joure die een lokaalverbod had. De man had al twee portiers aan de kant geduwd. Hierop is de man aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Berlikum: aanhouding verdachte
Zondag omstreeks 0120 uur werd een 21-jarige inwoner van Berlikum een horecagelegenheid aan het Hemmemaplein uitgezet door de portiers. Dit omdat de man betrokken was bij een opstootje. Hierop werd de man nog agressiever en viel de portiers aan. Op de vraag van de politie om te vertrekken werd niet gereageerd. De man gooide hierop een telefoon naar politie en portier. Hierop is de man aangehouden.

Oudehaske/Joure: twee aanhoudingen na diefstal tuinbank
Zondag omstreeks 01.10 uur werd een tuinbankje gestolen uit een tuin aan de Toel in Oudehaske. Door een getuige werd het kenteken van de auto genoteerd. Door de politie werd naar dit voertuig gezocht. Dit spoor leidde uiteindelijk naar een woning in Joure, waar de auto werd aangetroffen. Achterin het voertuig werd de tuinbank gesignaleerd. Hierop zijn in de woning twee mannen aangehouden: een 19-jarige inwoner van Joure en een 17-jarige inwoner van Noordwolde. De twee zijn overgebracht naar het bureau.

Leeuwarden: verdachte aangehouden na mishandeling
Zondag om 01.30 uur werd een 35-jarige inwoner van Leeuwarden mishandeld op het Ruiterskwartier. Hij had een bebloed hoofd opgelopen, volgens eigen zeggen was hij mishandeld/gestoken met een pen. Even later kon de politie de verdachte aanhouden, een 25-jarige inwoner van Leeuwarden. Het slachtoffer is door de politie naar het ziekenhuis gebracht, de verdachte is overgebracht naar het bureau.

Wirdum: recalcitrante verdachte aangehouden
Zondag om 01.20 uur hield de politie een routinecontrole op de Legedyk. Er werd een auto gecontroleerd. Op dat moment kwam een groepje van tien aangeschoten mannen uit een horecagelegenheid. Een van de mannen wilde in de dienstauto achter het stuur gaan zitten. Hem werd verschillende malen gezegd dit niet te doen. Hierop kreeg de man een duw tegen zijn schouder, waarna hij probeerde de agent te schoppen. Deze kon de man nog raken met een zaklamp. De man probeerde daarop, met vijf anderen, de agent te pakken. Deze waarschuwde driemaal. Toen dit niet hielp heeft de agent pepperspray gebruikt. De verdachte ging er vandoor, met hulp van zijn vrienden. Ondertussen was assistentie gearriveerd. Met zes man is nog gezicht in de omgeving, op het moment dat de politie wilde vertrekken kwam de verdachte, een 32-jarige inwoner van Wirdum, luid schreeuwend op de politie af. Het was toen gemakkelijk om de man te boeien en over te brengen naar het bureau.

Drachten: aanhouding na diefstal bromfietsen
Tussen zaterdag 22.00 en zondag 01.00 uur werden twee brommers gestolen uit een schuur aan de Ee. Bij toeval zag de eigenaar van van de brommers rijden op De Kolken. Na een korte achtervolging door de aangever, een 17-jarige inwoner van Drachten, en een getuige, een 17-jarige inwoner van Drachten, gooide deze laatste zijn fiets voor de brommer. De man die achterop zat viel hierdoor van de brommer. Dit betreft een 18-jarige inwoner van Drachten. Deze is even later aangehouden door de politie. Het onderzoek naar de tweede verdachte loopt nog.

Drachten: aanhouding op heterdaad
Zondag om 02.00 uur werd ingebroken in een woning aan het Zaailand. Dit werd gehoord door de 36-jarige bewoner, die hierop naar beneden ging. De man zag dat zijn mountainbike op het punt stond gestolen te worden, evenals een laptop. Buiten ging de bewoner achter de verdachte aan. Hier kon de 39-jarige verdachte, woonachtig in Groningen, worden aangehouden. De verdachte werd vastgehouden door een aantal bewoners, dat nog bij een kampvuur zat. Hierop werd de verdachte naar het bureau overgebracht.

Heerenveen: enkele aanhoudingen na mishandelingen
Zondag om 02.30 uur kreeg de politie het verzoek om te gaan naar een horecagelegenheid aan de Kerkstraat. Hier vertoefde vervelende jeugd. Op een gegeven moment kreeg de uitbater, alsmede een politieagent opzettelijk een klap en een trap van een 44-jarige inwoner van Heerenveen. De man kon worden aangehouden. Hierop wilde een groep zich ermee bemoeien waarna de verdachte weer opgefokt werd. Uiteindelijk heeft de politie een hond ingezet om weer wat rust te creëren. Een 24-jarige inwoner van Akkrum werd aangehouden omdat hij niet voldeed aan bevel of vordering. Ook een 18-jarige inwoner van Akkrum werd aangehouden. Hij had, vooraf aan de vechtpartij, in de
horecagelegenheid met een barkruk gezwaaid en daarbij een meisje geraakt. Ook werd een portier door de Akkrumer mishandeld.

Sneek: drie aanhoudingen na vervelend gedrag
Zondag om 02.45 uur werd een 41-jarige inwoonster van Sneek aangehouden op de Marktstraat. De vrouw was uiterst agressief en wilde absoluut niet luisteren. Hierop is ze aangehouden voor het niet voldoen aan bevel of vordering. Een 19-jarige inwoner van Sneek wilde de aanhouding belemmeren, ook hij is aangehouden. Ook een 15-jarige inwoner van Sneek is aangehouden. Op het bureau bleek dat de vrouw nog 42 dagen open had staan. Ze moet deze eerst uitzitten voordat ze weer in vrijheid wordt gesteld.

Heerenveen: aanrijding zonder letsel
Zondag omstreeks 01.00 uur reed een 24-jarige automobiliste uit Akkrum, samen met een 25-jarige inwoner van Akkrum, over de A32, komend vanaf de richting Heerenveen. Ter hoogte van het klaverblad krijgen de twee een woordenwisseling. De vrouw wilde de auto op de vluchtstrook tot stilstand brengen, maar doordat ze een slinger aan het stuur gaf begon de auto te slingeren. De auto gleed hierop het talud af en sloeg driemaal over de kop. Beide inzittenden zijn door een ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen gebracht, maar wonder boven wonder viel het mee met een paar blauwe plekken kon men weer huiswaarts keren.

Drachten: aanhouding op de Kaden
Zondag omstreeks 04.00 uur zag de politie dat een 18-jarige inwoner van Drachten zich vervelend gedroeg op de Kaden. De man was uit een discotheek gezet en sloeg hierop met zijn hand zo hard tegen een muur dat hij zijn hand beschadigde. Hierop werd de man verteld naar huis te gaan. Even later zag de politie dat de man tegen de luiken van een winkel sloeg. Ook nu werd weer gevraagd om weg te gaan. Weer even later kreeg de man ruzie met enkele passanten. Hierop is de man aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Oudemirdum: ruit vernield
Zondag omstreeks 07.15 uur is bij een woning aan de Lyklamawei een steen door een ruit van een woning gegooid. De steen kwam in de woonkamer terecht, die helemaal bezaaid lag met glasscherven. Aangifte is gedaan door een 80-jarige inwoner van Oudemirdum.