Ingezonden persbericht

Websites met familiegegevens makkelijker te indexeren

BUNSCHOTEN, 20040608 -- Sinds de komst van Internet maken niet alleen miljoenen gebruikers daar dagelijks gebruik van, maar worden dagelijks eveneens honderd duizenden sites toegevoegd of aangevuld. Daaronder een niet onbelangrijke groep van stamboomonderzoekers, de genealogen. Voor mede-onderzoekers over de hele wereld is het van belang dat dat soort websites eenvoudig en snel zijn te doorzoeken op bijvoorbeeld een bepaalde familienaam. De website van de afd. Computergenealogie van de Nederlandse Genealogische Vereniging biedt sinds kort de mogelijkheid om websites met familiegegevens te laten indexeren. Het voordeel is dat die sites door iedereen daarna uiterst snel op namen zijn te doorzoeken.


Op de website van de computergenealogen is een knop opge-nomen of anders gaat men rechtstreeks naar computergenealogie.ngv.nl/zoek.htm. Door aldaar op 'homepage' te klikken wordt een e-mail geopend waarmee het betreffende websiteadres (de URL) van de te indexeren website aan de webmasters kan worden toegezonden. Dezelfde proce-dure geld wanneer gegevens op die site zijn gewijzigd.
Vervolgens wordt de betreffende website doorzocht en de daarin voorkomende familienamen geindexeerd.
Daarna wordt de site aan die van de computergenealogen toegevoegd en is die vanaf dat moment voor een ieder makkelijk en snel doorzoekbaar. Het voordeel is dat alle op deze manier geïndexeerde homepages, en dat zijn er inmiddels al 58.004 pagina's, uiterst snel op namen zijn te doorzoeken. Een service die het zoeken in naar een familienaam op duizenden sites behoorlijk versneld.

Het programma dat het zoeken op deze geindexeerde websites mogelijk maakt is programma platform onafhankelijk dus draait deze zowel onder Unix, Linux, Windows NT, Windows 200X, en Win95/98/ME.

Het maakt niet uit hoe waarmee de bestanden zijn vervaardigd, dat kunnen TXT-, HTML-, RTF-, ASCII- en PDF-bestanden zijn, maar ook MS-Word documenten. De bestanden worden gesorteerd op aantallen sleutel-woorden, zodat de meest relevante bestanden het eerst worden getoond. Het maakt daarbij niet uit waar die sleutelwoorden zich bevinden; in de bodytekst, de titel, in de zoekargumenten (metatags), de naam, het adres (URL), opgenomen links of de tekst van een document.

Over de NGV afdeling Computergenealogie
De NGV, afd. Computergenealogie wil de individuele genealoog ten dienste zijn bij genealogisch onderzoek en bevordert dit d.m.v. de mogelijkheden die de automati-sering biedt. Naast het tijdschrift 'GensData', ontwikkelt zij programmatuur, bevordert het de geautomatiseerde ontsluiting van genealogische bronnen, biedt of verwijst naar geautomatiseerde genealogische bestanden, geeft voorlichting en cursussen over het gebruik van geautomatiseerde middelen bij het onderzoek naar en het vastleggen van genealogische gegevens. Regelmatig worden afdelingsbijeenkomsten en landelijke genealogische computerdagen georganiseerd.




Ingezonden persbericht